GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παπαδημούλης: Ήρθε η ώρα να πάει ο Τσίπρας στην Τουρκία

Την εκτίμησή του ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επισκεφθεί την Τουρκία ως εκπρόσωπος της ΕΕ, με στόχο την αντιμετώπιση του...

Παπαδημούλης: Ήρθε η ώρα να πάει ο Τσίπρας στην Τουρκία

Την εκτίμησή του ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επισκεφθεί την Τουρκία ως εκπρόσωπος της ΕΕ, με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM". 

"Νομίζω ότι είναι η ώρα να προγραμματιστεί ένα ταξίδι του Τσίπρα στην Τουρκία μετά τις εκλογές εκεί, προκειμένου να συζητηθεί και το προσφυγικό, όπου ο Τσίπρας θα εκπροσωπεί και την ΕΕ- όχι μόνο την Ελλάδα" είπε ο κ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη στην Άγκυρα θα πρέπει να συνδυαστεί και με την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, με βάση το κοινό όφελος και το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών επείγει μια ευρωπαϊκή, ανθρωπιστική, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση γιατί αλλιώς -όπως υπογράμμισε- απειλούνται μόνο οι πρόσφυγες καθώς έρχεται χειμώνας με εκατόμβη νεκρών, αλλά και η ίδια η ΕΕ με μια διαλυτική κρίση που θα φέρει στο προσκήνιο τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα "αρχή του διαδρόμου" και την Τουρκία "πόρτα" εισόδου των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη και υιοθετώντας την πρόταση Γιούνκερ, την περασμένη Τρίτη, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, όπως η Ελλάδα, πρέπει να έχουν και μια ελαστικότερη αντιμετώπιση στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφωνούν για κάτι τέτοιο, αλλά -όπως επισήμανε- αντιδρά το Βερολίνο.

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε επίσης "ντροπιαστικό φαινόμενο" τη στάση που τηρούν στο προσφυγικό ανατολικά κράτη - νέα μέλη της ΕΕ, λέγοντας ότι αποτελεί ιστορικό παράδοξο, χώρες που έζησαν προσφυγιά και υπέφεραν από τείχη να υψώνουν τώρα τείχη. "Το πιο χαρακτηριστικό και ακραίο παράδειγμα είναι η Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν. Εκπροσωπεί μια χώρα που έζησε ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα μετά το 56 εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγροι βρήκαν άσυλο και καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Αυτή η χώρα που έζησε με "σκληρά" σύνορα επί ολόκληρες δεκαετίες πρωτοστατεί τώρα στο να υψώνονται τείχη και να απειλείται όλη η Ευρώπη με αυτό το ντόμινο της δημιουργίας διαρκώς τειχών" τόνισε. 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ακόμη τη δημιουργία ενός ενός "ευρωπαϊκού - χερσαίου διαδρόμου" που θα ξεκινάει από την Ελλάδα και θα καταλήγει στη βόρεια Ευρώπη προκειμένου να διευκολυνθούν και να μετακινηθούν με ασφάλεια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση