GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ! Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, βουτιά στις δημοσκοπήσεις, όχι από την Φώφη, προς διάσπαση η ΝΔ...

Πυρετός διεργασιών σημειώνεται στο παρασκήνιο εν όψει των εξελίξεων που αναμένονται πυκνές το αμέσως προσεχές διάστημα. Το ασφυκτικό πλα...

Πυρετός διεργασιών σημειώνεται στο παρασκήνιο εν όψει των εξελίξεων που αναμένονται πυκνές το αμέσως προσεχές διάστημα. Το ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλουν οι δανειστές πιέζει όχι μόνο τα κυβερνητικά κόμματα αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα το οποίο εμφανίζει έντονη νευρικότητα και φυγόκεντρα σημάδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα και από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχει αυξηθεί η κινητικότητα σε όλους τους κομματικούς χώρους υπό το κράτος της ανησυχίας ότι το πολιτικό μίξερ θα τα αλέσει όλα οσονούπω με μεγαλύτερη ταχύτητα. Μάλιστα ενώ μέχρι πρότινος επικρατούσε η εκτίμηση ότι οι όποιες εξελίξεις δεν πρέπει να πιθανολογούνται πριν από την άνοιξη, τώρα θεωρείται λίαν πιθανόν η νέα περίοδος να ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές.

Tα εσωτερικά προβλήματα πολλαπλασιάζονται πριν ακόμη συμπληρωθούν δύο μήνες από τη νέα εκλογική νίκη του Σεπτεμβρίου. Πέραν των μνημονιακών υποχρεώσεων, δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης και διχάζουν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θέματα όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Φίλη ή οι ρυθμίσεις για την αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων. Ακόμη και η διάταξη για τη φορολόγηση της ελληνικής μπύρας κατέδειξε πόσο εύθραυστες μπορούν να γίνουν οι σχέσεις με τους ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος των οποίων Π. Καμμένος δεν δίστασε να προβεί σε σκληρή επίθεση και κατά του υπουργού Παιδείας για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Είναι πρόωρο να πει κανείς αν οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων απειλούνται, αλλά από την άλλη πλευρά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει εντατικοποιήσει την ανιχνευτική προσπάθεια για κοινοβουλευτικά μαξιλάρια. Ο φόβος αφορά περισσότερο την εκδήλωση ενός πιθανού ρήγματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη φάση του μνημονιακού μαρτυρίου που θα έρθει με την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου για μέτρα ύψους άλλων δυο δισ ευρώ. Όπως λέγεται, δεν θα αποτελούσε  έκπληξη αν τουλάχιστον δύο βουλευτές (ένας άνδρας που διετέλεσε και υπουργός και μια γυναίκα η οποία στις ψηφοφορίες του Αυγούστου τήρησε επαμφοτερίζουσα στάση) που τηρούσαν απόλυτη σιωπή και δεν θεωρούνταν "ύποπτοι", διαφοροποιηθούν. (Ήδη ο πρώτος, ο Γ. Σακελλαρίδης, το έκανε).

Κατά τις πληροφορίες άλλωστε η δυσάρεστη πραγματικότητα έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που δεν έπαψαν να διενεργούνται και δείχνουν σημαντική και πρόωρη φθορά της κυβέρνησης χωρίς να επωφελούνται τα άλλα κόμματα. Η δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα είναι γενικευμένη και παρατηρείται επιστροφή στις εποχές που η απογοήτευση αναδείκνυε ως πιο δημοφιλή πολιτικό τον «Κανένα». Αυτή η κόπωση εξηγεί και τις διαθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου προς πιο αναλογική κατεύθυνση σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αποδυναμωμένος συγκριτικά με το παρελθόν, την πρωτοβουλία των κινήσεων στις πολιτικές ανακατατάξεις.

Την ίδια ώρα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθούν τα κυβερνητικά πράγματα στη χώρα μας και οι δανειστές, αν και αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις. Μάλιστα οι επισκέψεις τόσο του κ. Μοσκοβισί όσο και του κ. Σουλτς στην Αθήνα είχαν -κατά τους γνωρίζοντες- και ένα παράλληλο στόχο αναφορικά με τη διερεύνηση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος στη χώρα μας. Καθώς προέρχονται αμφότεροι από τον σοσιαλιστικό χώρο αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό ότι θέλουν- και με τον τρόπο τους πιέζουν- για τη διεύρυνση της κυβέρνησης τουλάχιστον και προς τις άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να σχηματίζεται πολιτικά ένας γόρδιος δεσμός. Το εφεδρικό σενάριο που συνεχίζει να έχει κατά νου το Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει το άνοιγμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες κατά πρώτο λόγο του ΠΑΣΟΚ και ακολούθως του Ποταμιού. Τα διακριτικά φλερτ έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στη Βουλή και δοθέντος ότι αρκετοί σημερινοί υπουργοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει αυτοί να λειάνουν τις εντάσεις με τους παλαιούς συντρόφους τους. Η προσθήκη των 17 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (ή τουλάχιστον των περισσότερων εξ αυτών) καθώς και των 11 του Ποταμιού στη συμπολίτευση θα προσέφερε μια τεράστια ανάσα για τα επόμενα βήματα υλοποίησης του τρίτου Μνημονίου με ένα αναμορφωμένο κυβερνητικό σχήμα υπό τον κ. Τσίπρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό συναντά απρόσμενες, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολίες. Παρά τις προτροπές αρκετών στενών συνεργατών και συμβούλων της, η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται πλέον αντίθετη σε κάθε σκέψη συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα που θα μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε δορυφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στο γραφείο της έχουν γίνει ατελείωτες συζητήσεις για τις προοπτικές συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι η κυρία Γεννηματά αποφάσισε να βάλει μια μεγάλη τελεία. Και δεν είναι μόνο ο κίνδυνος μιας διάσπασης αφού ο Ευ. Βενιζέλος και ορισμένοι από τους βουλευτές δεν θα ακολουθήσουν, αλλά και η διαπίστωση στην οποία έχει καταλήξει ότι σε μια τέτοια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα απορροφηθεί, αν δεν εξαφανιστεί, πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπό συνθήκες φθοράς. Αντιθέτως για την κυρία Γεννηματά το ΠΑΣΟΚ αν κινηθεί διαφορετικά στο χώρο της αντιπολίτευσης μπορεί να επιβιώσει. «Ανέλαβα την ηγεσία όταν δημοσκοπικά το κόμμα βρισκόταν στο 2,7%. Μπορούμε στις επόμενες εκλογές να πιάσουμε το 10%» λέει στους συνομιλητές της αναφερόμενη στο σχέδιο περαιτέρω διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα εκμεταλλευτεί και την κυβερνητική φθορά. Εν ολίγοις προτιμά να μην αποτελέσει τον μικρό κυβερνητικό εταίρο που θα έχει την τύχη όλων των αντίστοιχων μετά το 2011, αλλά να πιστωθεί την ανασύνταξη του τρίτου πόλου κερδίζοντας κι ένα προσωπικό στοίχημα έναντι του κ. Βενιζέλου.

Αυτή η συζήτηση έχει σημασία διότι δεν αφορά μόνο τις εσωτερικές σχέσεις στην κεντροαριστερά. Είναι προφανές ότι με δεδομένη μια τέτοια άρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο βαθμό που δεν μεσολαβήσουν άλλα γεγονότα, οι εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ αποκτούν καταλυτικό ρόλο για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και για τη δυνατότητα σχηματισμού «οικουμενικής» κυβέρνησης που στην πραγματικότητα θα στηρίζεται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Παρά τη ρητορική που αναπτύσσεται τώρα στο εσωτερικό της ΝΔ εν όψει της 22ας Νοεμβρίου, το ερώτημα που κυριαρχεί στα παρασκήνια αφορά το τοπίο της επόμενης ημέρας και τη στάση που θα τηρήσει ο νέος αρχηγός απέναντι σε αυτά τα σενάρια. Όσο κι αν το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται στην ατζέντα της εσωκομματικής κούρσας, για όλους είναι σαφές ότι αυτό αποτελεί το κομβικό σημείο που μπορεί να κρίνει ακόμη και την μελλοντική συνοχή της ΝΔ.

Ακούγεται βέβαια και η άποψη ότι αν προκύψει αδιέξοδο για την κυβέρνηση καλύτερα να διεξαχθούν εκλογές και στη συνέχεια να διαμορφωθούν οι νέες συγκλίσεις. Στην πράξη ωστόσο η προσφυγή πάλι σε κάλπες μέσα σε ελάχιστους μήνες θα είναι αβάσταχτη και ενδεχομένως να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στη χώρα και την οικονομία. Επομένως αν οδηγηθεί σε οριακό σημείο η κατάσταση, το πιο ρεαλιστικό ενδεχόμενο που συζητείται είναι να δοθεί έστω μια μεταβατική λύση από την παρούσα Βουλή.

Στην περίπτωση που κερδίσει ο Β. Μεϊμαράκης, γίνεται πιο εύκολη η προσέγγιση για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλης συνεργασίας» -όπως επιθυμεί διακαώς και το Βερολίνο- στο όνομα της διάσωσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Αυτό τουλάχιστον ευελπιστεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανάλογη λογική είχε κινηθεί άλλωστε και πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος όμως κρατά επί του παρόντος κλειστά τα χαρτιά του. Αντιθέτως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μια τέτοια γραμμή, αν βγει νικητής από την εσωκομματική κάλπη, ο Απ. Τζιτζικώστας ο οποίος εμφανίζεται με διαφορετικό στίγμα για τη ΝΔ και την ιδεολογικοπολιτική ανασύνταξή της. Επίσης η δήλωσή του ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει και επιλογή προσώπου, στηρίζει ξεκάθαρα τον κ. Μεϊμαράκη, γιατί αυτός τον συμφέρει" αποτελεί σαφή αιχμή για τα σενάρια της εκκολαπτόμενης συγκυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα. Ενδεικτική των προθέσεων του κ. Τζιτζικώστα για τη στάση που θα τηρήσει, εφόσον κερδίσει, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η αποστροφή του ότι "δεν συμφέρει τον κ. Τσίπρα η ΝΔ να αλλάξει νοοτροπία, να ζητήσει συγνώμη, να αρχίσει να ξανά επιστρέφει ο κόσμος που μας γύρισε την πλάτη όλα αυτά τα χρόνια". Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ένα τμήμα βουλευτών της ΝΔ είτε από το στρατόπεδο του νικητή είτε από τους ηττημένους θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μίνιμουμ συνεργασία αν προκύψει κοινοβουλευτικά αυτή η ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση όλοι δέχονται ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης, αυτό θα ισοδυναμεί και με το σημείο μηδέν για τις στρατηγικές αποφάσεις όλων των πρωταγωνιστών της κεντροδεξιάς. Ακόμη και η δημιουργία ενός νέου μεγάλου σχηματισμού στο χώρο της δεξιάς, χωρίς να βαρύνεται από το προπατορικό αμάρτημα των μνημονίων και δεν θα συμφωνεί στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα από τα εν δυνάμει σενάρια που εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις και να εκφράσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Μια παράμετρος των εξελίξεων στη ΝΔ συνδέεται και με το πώς θα κινηθεί ο Αντ. Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι παραμένει πολιτικά ενεργός, κινείται δραστήρια δίνοντας σκληρή γραμμή στους πολιτικούς του φίλους εναντίον του Β. Μεϊμαράκη και υπέρ του Αδ. Γεωργιάδη. Η ταύτιση με τον κ. Γεωργιάδη δημιουργεί στους συνομιλητές του την αίσθηση ότι θα τον ωθήσει στη δημιουργία νέου κόμματος-καρικατούρας το οποίο θα ομνύει μεν στη «δεξιά» με αντί-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική αλλά το βαρύ μνημονιακό παρελθόν αμφοτέρων δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τη δυναμική του. Από την άλλη πλευρά όμως η αλλαγή του εκλογικού νόμου που μακιαβελικά σχεδιάζει το Μαξίμου μπορεί να προσφέρει σανίδα ύπαρξης ακόμη και σε ένα μικρό σχήμα της τάξης του 2% που θα αποδυναμώσει έτι περαιτέρω της ΝΔ και θα επιτρέψει στους εμπνευστές του να ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο στα πολιτικά πράγματα.
Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr

2 σχόλια

  1. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ !!!
    1) EVELYN DE ROTHSCHILD
    https://en.wikipedia.org/wiki/Evelyn_Robert_de_Rothschild
    http://www.breathingenglishair.blogspot.fr/2012/04/ascott-house-buckinghamshire.html
    http://www.thefullwiki.org/Ascott_House
    http://www.gettyimages.com/detail/news-photo/sir-evelyn-and-lady-de-rothschild-with-bill-and-hillary-news-photo/104183230
    Coordinates: 51°53′43.62″N 0°42′22.23″W

    2) JACOB ROTHSCHILD
    https://en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Rothschild,_4th_Baron_Rothschild
    http://www.zimbio.com/photos/Prince+Charles/Jacob+Rothschild/Reception+Held+Prince+Charles+London/08Isgaq04Qa
    http://www.thefullwiki.org/Waddesdon_Manor
    http://www.waddesdon.org.uk/
    Coordinates: 51°50′32″N 0°56′16″W

    VILLA LORD JACOB ROTHSCHILD CORFU'.
    39,757129° N 19,946010° E

    3) DAVID DE ROTHSCHILD
    http://www.rothschild.com/David_de_Rothschild/
    http://en.wikipedia.org/wiki/David_Ren%C3%A9_de_Rothschild
    Château de Reux
    Coordinates: 49°16'31"N 0°9'22"E

    4) ERIC DE ROTHSCHILD
    http://www.gettyimages.com/detail/news-photo/eric-de-rothschild-and-wife-maria-beatrice-caracciolo-di-news-photo/84616462
    http://www.gettyimages.nl/detail/nieuwsfoto's/queen-elizabeth-ii-meets-sir-evelyn-de-rothschild-lady-nieuwsfotos/72668835

    5) BENJAMIN DE ROTHSCHILD
    https://en.wikipedia.org/wiki/Benjamin_de_Rothschild
    http://www.gettyimages.com/detail/news-photo/baron-benjamin-de-rothschild-his-wife-baroness-ariane-de-news-photo/170740077
    http://wikimapia.org/6825620/fr/Chateau-de-Pregny
    http://www.panoramio.com/photo/77169200
    Coordonnées : 46°14'6"N 6°8'34"E


    6) EDOUARD DE ROTHSCHILD
    http://en.wikipedia.org/wiki/Edouard_Etienne_de_Rothschild
    http://www.zimbio.com/photos/Edouard+de+Rothschild/Gucci+Paris+Masters+2012+Opening+Day/T3NwWmxHTNA

    7) NATHANIEL DE ROTHSCHILD
    http://wikibin.org/articles/nathaniel-robert-de-rothschild.html http://www.newyorksocialdiary.com/node/2354/print

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα ψοφησουμε για το κωλοευρω και την κωλοενωση των τοκογλυφων !
    DEFAULT & EXIT
    “FUCK THE €U”
    “FUCK THE €URO”
    “FUCK THE BANK$T€R$"
    "FUCK THE ROTH$CHILD$"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση