GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καταργούνται πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις

«Φιλικότερο» είναι πλέον το ποινολόγιο της Εφορίας για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζονται με φορολογι...

Καταργούνται πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις
«Φιλικότερο» είναι πλέον το ποινολόγιο της Εφορίας για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις.
Με τις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς των προστίμων και ισχύουν από τις 17 Οκτωβρίου, τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) και 500 ευρώ (για τα διπλογραφικά βιβλία) που επιβάλλονταν για κάθε απόδειξη που δεν εκδιδόταν καταργούνται. Επίσης παρελθόν αποτελούν τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, καθώς επίσης και για αποδοχή εικονικών τιμολογίων.
Παράλληλα εκλογικεύονται τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται σε περιπτώσεις υποβολής ανακριβών δηλώσεων και μη υποβολής δηλώσεων, ενώ καθιερώνονται νέου τύπου πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ. Ειδικότερα στην περίπτωση της μη έκδοσης αποδείξεων καταργούνται τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) και 500 ευρώ (για τα διπλογραφικά βιβλία) που επιβάλλονταν για κάθε απόδειξη που δεν εκδιδόταν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Έθνος.
Τα πρόστιμα, τα οποία έφταναν έως 30.000 ευρώ ανάλογα με το πλήθος των αποδείξεων, περιορίζονται μόνο σε ένα πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν.
Με τις αλλαγές αυτές ευνοούνται όσοι συνηθίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις σωρηδόν αλλά και όσοι δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ όπως είναι οι γιατροί και οι επιχειρήσεις παροχής ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν πλέον την επιβολή κανενός προστίμου αν εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις.
Σε περίπτωση που δεν συνεργάζεται ο φορολογούμενος κατά τη διενέργεια ελέγχου επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να φτάνουν στη Δικαιοσύνη μόνο οι «σοβαρές» κατά τον νομοθέτη παραβάσεις φοροδιαφυγής. Τα πρόστιμα για έκδοση πλαστών τιμολογίων καταργούνται, αλλά έρχονται αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις για κάθε απόκρυψη φορολογητέας ύλης με ΦΠΑ πάνω από 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ για οποιονδήποτε άλλο φόρο.
Αναλυτικές οδηγίες για το νέο καθεστώς των προστίμων παρέχονται με εγκύκλιο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκα. Ειδικότερα με την εγκύκλιο:
1. Για εκπρόθεσμες δηλώσεις ή μη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:
100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων.
250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία.
500 ευρώ για διπλογραφικά.
Επιπρόσθετα προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενου φόρου εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
2. Παραβάσεις μη ανταπόκρισης φορολογουμένων σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων: 100 - 250 - 500 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων.
3. Εκπρόθεσμη υποβολή, ελλιπής υποβολή ή μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών, κερδών από τυχερά παιχνίδια, μεταβίβασης ακινήτων, ΕΝΦΙΑ φόρος offshore και δηλώσεις Ε9): πρόστιμο 100 ευρώ.
4. Επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός πενταετίας, ύστερα από νέο φορολογικό έλεγχο: διπλασιασμός του αρχικού προστίμου και σε περίπτωση νέας υποτροπής τετραπλασιασμός.
5. Παραβάσεις συμβολαιογράφων, φυλάκων μεταγραφών και προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων για παραβάσεις σχετικές με τον ΕΝΦΙΑ: Πρόστιμο ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου -δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 300 ευρώ ή υψηλότερο από 1.000 ευρώ.
6. Αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις όμως για υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ, για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που οδηγεί σε φόρο πάνω από 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ ειδικά για ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση