GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς έκλεισε η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Εμείς το είχαμε πει ( εδώ ) ότι μέχρι την Παρασκευή όλα θα έχουν τελειώσει με τους πληστηριασμούς ακινήτων με...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας

Εμείς το είχαμε πει (εδώ) ότι μέχρι την Παρασκευή όλα θα έχουν τελειώσει με τους πληστηριασμούς ακινήτων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Η συμφωνία επιτεύχθει πριν από λίγο και έτσι το Euro Working GROUP 17 Νοεμβρίου θα αξιολογήσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο νέο Euro Working Group θα κλειδώσει η οριστική συμφωνία. Αναμένεται επίσης να συνεδριάσει ο ESM για να εγκρίνει τα 10 δισεκ. που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς έχει επέλθει προκαταρκτική συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Στις 23 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup όπου θα σφραγίσει την οριστική συμφωνία Ελλάδος δανειστών.

Το πλαίσιο της πρότασης περιλαμβάνει τα εξής:
Στα στεγαστικά δάνεια το όριο είναι 170 χιλιάδες με τα περιουσιακά στοιχεία να αντιπροσωπεύουν το 25% της αντικειμενικής αξίας, χωρίς γυναίκα και παιδιά.
Τα εισοδηματικά κριτήρια που επιλέγηκαν είναι όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης ανά άτομο 8.180 ευρώ ή συνολικά 13.917 ευρώ και για κάθε παιδί 3.361 ευρώ.
Το εισοδηματικό κριτήριο για την τετραμελή οικογένεια είναι 20.639.
Με βάση το εισοδηματικό κριτήριο από 25 έως 60 χιλιάδες αυξάνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου για μια οικογένεια στα 230 χιλιάδες ευρώ.
Το όριο διαβίωσης με πολλαπλασιαστή 1,7 διαμορφώνεται στις 35.086 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια για τρία χρόνια.

Πριν κλείσει το Πρόγραμμα θα γίνει μια νέα αξιολόγηση της πρότασης που έχει συμφωνηθεί.
Το μεικτό εισόδημα που θα αξιολογηθεί είναι 13.906 ευρώ για ένα άτομο, δυο άτομα 23.659 ευρώ και κάθε παιδί 5.714 ευρώ.
Το συνολικό μεικτό εισόδημα διαμορφώνεται στα 35.086 ευρώ της πρότασης που έχει συμφωνηθεί.
Με βάση την κυβέρνηση πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας
Για το 2016 το κόστος για το ελληνικό κράτος θα είναι 100 εκατ ευρώ.
Στις προτάσεις ακόμη εξετάζεται η προσαρμογή του ακινήτου στην εμπορική αξία.

Η δόση που θα δίνει κάθε μήνα ένας δανειολήπτης θα καθοριστεί από την εμπορική αξία ενώ η τράπεζα θα αξιολογεί το εισόδημα του κάθε δανειολήπτη για το τι δόση μπορεί να καταβάλλει.
Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού διατηρείται.

Θα επαναξιολογηθεί και συνταχθεί νέος κώδικας δεοντολογίας όπου η Τράπεζα της Ελλάδος θα διαδραματίσει καίριο ρόλο.
Έχει συμφωνηθεί να κλειδώνουν οι δόσεις από το 2016 και για τρία χρόνια κάθε δανειολήπτης πληρώνει σταθερά την ίδια δόση.
Ειδική αναφορά στην διαπραγμάτευση υπήρξε για όσους σκόπιμα αποφεύγουν να πληρώσουν τις δόσεις τους, οι θεσμοί θεωρούν ότι το ποσοστό αυτών είναι μεγάλο.

Πιθανόν η τράπεζα να επιβάλλει την ανανέωση όλων των φακέλων των δανείων ώστε να αξιολογείται η περιουσιακή κατάσταση του κάθε δανειολήπτη.
Από τα 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, τα 400.013 ανήκουν στην κατηγορία των κόκκινων δανείων εκ των οποίων 170.000 προβληματικά δάνεια έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσελη.
Τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια δεν θα πουληθούν σε funds, αν και αυτό θα το κρίνει κάθε τράπεζα.
Κατά βάση ο μέσος όρος των στεγαστικών είναι 90.000-100.000 ευρώ.
http://www.press-gr.com/2015/11/blog-post_893.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση