GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Documenta 14: Παρουσίασε το 1ο τεύχος του South as a State of Mind

H documenta 14 διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα με την παρουσίαση του πρώτου τεύχους του περιοδικού South as a State o...

Documenta 14: Παρουσίασε το 1ο τεύχος του South as a State of Mind
H documenta 14 διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα με την παρουσίαση του πρώτου τεύχους του περιοδικού South as a State of Mind, που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
Στο πρώτο, από τα τέσσερα ειδικά τεύχη του South as a State of Mind, που θα κυκλοφορήσουν μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης το 2017 στο Κάσελ και την Αθήνα, εξετάζονται μορφές και σχήματα εκτοπισμού, διωγμού και αποστέρησης, καθώς και μέθοδοι διεξόδου και αντίστασης σ' αυτά -αισθητικής, πολιτικής, φιλολογικής, και βιολογικής. Νέα δοκίμια εξερευνούν την έννοια του εκτοπισμού τόσο στην ιστορική όσο και στη σύγχρονή του διάσταση, υπό το πρίσμα της αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής, του αποικιοκρατισμού, του χρέους και του ιμπεριαλισμού, της προέλευσης και του επαναπατρισμού, του φεμινισμού και της διαμαρτυρίας. Περιλαμβάνονται επίσης ιστορικά ντοκουμέντα χρέους και εκτοπισμού, καθώς και ένα φωτογραφικό δοκίμιο με θέμα το χτίσιμο και το κάψιμο της γνώσης, το οποίο επικεντρώνει στις βιβλιοθήκες και τους ναούς, ως κτήρια μάθησης αλλά και εξουσίας, ως σύμβολα ηγεμονίας αλλά και καταφύγια ιδεών.
Για την παρουσίαση του πρώτου τεύχους του South d14, η documenta 14, επέλεξε το αναγνωστήριο της Εθνικής βιβλιοθήκης, κρίνοντας ότι αποτελεί τον ιδανικό χώρο. Σημειώνεται ότι η πρώτη documenta διοργανώθηκε από τον Arnold Bode το 1955, στο ρημαγμένο από τους βομβαρδισμούς κτήριο του μουσείου Fridericianum, το οποίο λειτουργούσε ως κρατική βιβλιοθήκη στην πόλη του Κάσελ.
Ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου κάνοντας την έναρξη της εκδήλωσης στο κατάμεστο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης τόνισε ότι: "Από το Κάσελ μας χωρίζουν πάνω από 2500 χιλιόμετρα, μας ενώνουν όμως τουλάχιστον 2500 θέματα".
Το περιοδικό South as a State of Mind ιδρύθηκε το 2012 από την Μαρίνα Φωκίδη η οποία σημείωσε ότι το μανιφέστο της ομάδας του περιοδικού, ήταν "ότι έχουμε κυριαρχηθεί από ένα πνεύμα αυθαίρετης εξουσίας, με το οποίο θέλουμε να μολύνουμε την κυρίαρχη κουλτούρα. Θέλαμε να δούμε τον κόσμο από μια άλλη σκοπιά και να αποδώσουμε την έννοια της αρετής σε κάθε νότιο στερεότυπο που ακουγόταν αρνητικά. Φυσικά δεν κυριολεκτούσαμε, αυτό ήταν μια μεταφορά και κριτική στη δυτική και βόρεια ιδεολογία που πολλές φορές βασίστηκε σε υποθέσεις κάτω από τις οποίες κυβερνά και τον υπόλοιπο κόσμο". Και συμπλήρωσε: "Το South εγκαταλείπει αυτό το πνεύμα που μας είχε κατακτήσει, εξορκίζεται από την Documenta για τα επόμενα τέσσερα τεύχη και περνάει στα χέρια της συντακτικής ομάδας της".
Μαζί με την έντυπη έκδοση του South as a State of Mind, λειτουργεί από τις 31 Οκτωβρίου και η online εκδοχή του περιοδικού, το περιεχόμενο του τεύχους σε τρεις γλώσσες: documenta14.de/south.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση