GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οδηγούμε το Mini John Cooper Works

Το ξέραμε εδώ και χρόνια. Το Mini Cooper S, είναι μακράν από τον ανταγωνισμό. Πόσο μάλλον το JCW (John Cooper Works) και ειδικά η πρό...

Οδηγούμε το Mini John Cooper Works
Το ξέραμε εδώ και χρόνια. Το Mini Cooper S, είναι μακράν από τον ανταγωνισμό. Πόσο μάλλον το JCW (John Cooper Works) και ειδικά η πρόσφατη αναβαθμισμένη έκδοση του, που συνδυάζει στο έπακρο, επιδόσεις, οδική συμπεριφορά και life style.
To αυτοκίνητο της δοκιμής μας είναι το όνειρο κάθε ψαγμένου οδηγού. Μικρές διαστάσεις, λίγα κιλά, πολύ ίπποι, σωστές αναρτήσεις και «αεροπορικού τύπου» φρένα, συγκροτούν ένα από τα καλύτερα σπορ αυτοκίνητα που έχουμε παρουσιάσει σε αυτήν εδώ την ενότητα.
Βασισμένο πάνω στη νέα γενιά Mini (με μήκος 3,874 μ), είναι τώρα ακόμα πιο άγριο χάρη στο νέο εμπρός σπόιλερ με τους αεραγωγούς, αλλά και τις διπλές εξατμίσεις πίσω, που πλαισιώνουν τον διαχύτη. Κερασάκι στην εκρηκτική «τούρτα» οι τροχοί 17 ιντσών (για να χωρούν οι μεγάλες τετραπίστονες δαγκάνες των φρένων της Brempo) με τα φαρδιά λάστιχα που προσπαθούν (και καταφέρνουν τελικά) να βάλουν στο δρόμο τα 231 «καθαρόαιμα» που αποδίδει ο 2λιτρος (και εδώ κάποιοι να… φεύγουμε) κινητήρας. Επιπλέον τα φουσκωμένα φτερά και πλαϊνά μαρσπιέ, η εισαγωγή του αέρα στο καπό (ψεύτικη), η πολύ όμορφη και σχεδιασμένη για downforce διπλή πίσω αεροτομή οροφής, μαζί με την υποκειμενικής αισθητικής διχρωμία (βαθύ πράσινο και κόκκινο), δίνουν από χιλιόμετρα το στίγμα της κατασκευής, που είναι τελικά πολύ λιγότερο προκλητική από τις πραγματικές της δυνατότητες.

Στο εσωτερικό αυτός ο γνωστός από το προηγούμενο «ιδιαίτερος» σχεδιασμός είναι τραβηγμένος στα άκρα, με την εξασφάλιση χώρων να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Τα σχεδόν μπάκετ χοντρά καθίσματα (έτοιμα για να δεχτούν και ζώνες 4 σημείων), το δερμάτινο τιμόνι (ειδικά σχεδιασμένο για το Works), τα μεταλλικά ποδωστήρια, ο αλουμινένιος λεβιές με την κόκκινη ραφή, και η τεράστια κυκλική οθόνη του συστήματος πολυμέσων 8,8" στο κέντρο του ταμπλό, διαμορφώνουν ένας σαφώς οδηγοκεντρικό εσωτερικό, που στην καλύτερη είναι «φιλόξενο» μόνο για έναν συνεπιβάτη, καθώς ο χώρος πίσω προορίζεται μόνο για ιδιαίτερα μικρόσωμους και ευέλικτους.
Η πολύ καλή ποιότητα των υλικών και το άριστο φινίρισμα (συναρμογή), μαζί με τις πολλές θέσεις για μικροαντικείμενα και τους μεταλλικούς διακόπτες (ακόμα και στην οροφή) θυμίζουν κόκπιτ αεροσκάφους και –μεταξύ μας- για κάτι τέτοιο μιλάμε τελικά, αν προσέξουμε τις επιδόσεις και της δυνατότητες του JCW.

Κάτω από το φουσκωμένο καπό βρίσκεται ο 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας  (1.998 κ.εκ. τούρμπο, με άμεσο ψεκασμό, Valvetronic και διπλό Vanos) με απόδοση 231 ίππων (10% περισσότερους από την προηγούμενη έκδοση) μεταξύ 5.000 και 6.000 σ.α.λ., ενώ η ροπή αυξήθηκε έχει ανέβει στα 32,6 χγρμ από τις 1.250 - 4.800 σ.α.λ., αποτέλεσμα που έγινε εφικτό χάρη στη νέα σχεδίαση της πολλαπλής εισαγωγής που είναι πλέον ένα με τον υπερσυμπιεστή φέρνοντάς τον κοντύτερα στην εξαγωγή για άμεση ανταπόκριση και μικρότερο lag.
Ο κινητήρας αυτός είναι ένα τεχνολογικό διαμάντι, με  εξαιρετικά γραμμική απόδοση, άμεση (για τούρμπο) απόκριση στο γκάζι, που δεν κουράζεται ακόμα και κοντά στο όριο περιστροφής, ενώ στην περίπτωσή μας συνδυάζεται με 6άρι αυτόματο κιβώτιο Steptronic, που διαθέτει «παντλς» στο τιμόνι για ακόμη πιο γρήγορες αλλαγές.
Ο παραπάνω συνδυασμός σε σχέση και με τα 1270 κιλά βάρους της κατασκευής, κάνουν το νέο JCW το πιο γρήγορο Mini παραγωγής που κατασκευάστηκε ποτέ.
Με τον λεβιέ στο «χειροκίνητο» και την επιλογή «sport mode», τα 0-100 χλμ έρχονται σε 6,1”, το 400άρι σε14,4” και το χιλιόμετρο σε 26,0”, για να φτάσουμε τελικά στην τελική των σχεδόν 250 χλμ/ώρα, επιδόσεις που κάνουν το JCW της δοκιμής μας σαφώς πιο γρήγορο από το προηγούμενο παρά τα 100 επιπλέον κιλά.
Όπως είναι φυσικό, οι αναρτήσεις που υποστηρίζουν τις επιδόσεις αυτές, αποτελούνται από McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, όντας τόσο σκληρές όσο απαιτείται για ένα αυτοκίνητο σχεδόν αγωνιστικό. Η λογική αυτή, έχει και το κόστος της στους ελληνικούς δρόμους που φημίζονται για τις κακοτεχνίες της και τελικά ταλαιπωρούν τους επιβάτες του JCW, ειδικά όταν αυτό πάει σιγά.
Στη θέση οδήγησης που πλησιάζει το ιδανικό και καλά στηριγμένος από τα «μπάκετ» καθίσματα, έχεις πάντα σύμμαχο το σχετικά βαρύ (και επηρεαζόμενο από τις διαμήκεις ανωμαλίες του δρόμου αν δεν το κρατάς γερά) τιμόνι με την γρήγορη αντίδραση και άριστη πληροφόρηση.
Με μεταξόνιο 2,495μ και τους τροχούς τοποθετημένους στα άκρα του αμαξώματος το JCW συμπεριφέρεται σαν kart. Στρίβει σε «ένα κομμάτι»,  αντιδρά άμεσα στις εντολές του οδηγού αλλά μαζεύει εύκολα χιλιόμετρα, που δεν γίνονται αντιληπτά από τους λιγότερο έμπειρους και κατά συνέπεια η οδήγησή του χρειάζεται σεβασμό και προσοχή. Επιταχύνει αστραπιαία χάρη και στο άριστο ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό και διαθέτει άφθονη ροπή στις μεσαίες στροφές, ζητώντας ελάχιστες αλλαγές ταχυτήτων. Οι αλλαγές στην ανάρτηση, περιόρισαν την υποστροφή, ακόμα και όταν ο οδηγός επιμένει με το γκάζι, γεγονός που οφείλεται και στο EDLC (ηλεκτρονικό διαφορικό), που επεμβαίνει στα φρένα και υποκαθιστά τη λειτουργία ενός μπλοκέ. Το JCW είναι εντυπωσιακά «κολλημένο» στο δρόμο με τα ηλεκτρονικά να επαμβαίνουν διακριτικά, ακόμα κι αν ο οδηγός επιμένει στο γκάζι στις στροφές.

Φυσικά, ούτε λόγος για άνεση, καθώς τα χαμηλά ελαστικά και οι σκληρές αναρτήσεις δεν «αγαπούν» τους ελληνικούς δρόμους. Επίσης και οι φίλοι της μειωμένης κατανάλωσης, καλό είναι εδώ να το ξεχάσουν, ή (αν επιμένουν στην οικονομική οδήγηση), ας επιλέξουν κάποιο υποδεέστερο σε επιδόσεις Mini. H μέση τιμή της δοκιμής μας ήταν (πολύ συντηρητικά) 10,4λτ/100χλμ, ενώ όταν έβαζες το δεξί πόδι κάτω τα 12 και 13 λτ ήταν μια απόλυτα λογική κατανάλωση.
Τελευταία αφήσαμε την κριτική για τα φρένα, όχι γιατί έχουν κάποια ατέλεια, αλλά γιατί μας άφησαν κυριολεκτικά έκπληκτους τόσο με την απόδοση, όσο και με την αντοχή τους. Αν είναι κάτι που το JCW παίρνει άριστα με τόνο από όλες τις κατηγορίες χρηστών ενός επιβατικού αυτοκινήτου, αυτό είναι τα φρένα του, που κυριολεκτικά ακινητοποιούν το σχεδόν 2πλάσιου βάρους (σε σχέση με το δημιούργημα του Σερ Άλεκ Ισιγόνη πριν σχεδόν 55 χρόνια) αμάξωμα από οποιαδήποτε ταχύτητα, χωρίς αμφιβολίες ή παρεκκλίσεις από την τροχιά. Εδώ το μπράβο ανήκει και στην Brembo που εξέλιξε ειδικά για το Works φρένα με 4πίστονες δαγκάνες εμπρός, γνωρίζοντας ότι, η σκληρή χρήση των φρένων στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, είναι επιβεβλημένη, αφού το ίδιο σε ωθεί να το πιέσεις, ακόμα κι όταν… δεν θες.

Κοντολογίς, το νέο JCW είναι ένα αληθινό «όπλο» που αυξάνει ακόμα περισσότερο την διαφορά που είχε ο προκάτοχός του με τον ανταγωνισμό και οριοθετεί την απόλυτη σπορ επιλογή σε –σχετικά -   λογικό κόστος.
Έχοντας καταγωγή από το απόλυτο αυτοκίνητο πόλης της δεκαετίας του ’60, διαφοροποιείται δραματικά όσον αφορά το μέγεθος, το βάρος, την ιπποδύναμη και την εφαρμοζόμενη τεχνολογία, αλλά διατηρεί πιστά το δεύτερο βασικό πλεονέκτημα του αρχικού Mini. Την οδική συµπεριφορά, την  χαρά να το οδηγείς και την αίσθηση του ότι, στην θέση του οδηγού «κάνω ότι θέλω». Ένα πραγματικό σπορ μοντέλο στην τιμή των …μόλις 28.150 ευρώ (που με τον πρόσθετο εξοπλισμό φθάνουν εύκολα τα 40.000χιλ.) με όφελος απόσυρσης και «αμαρτία» τον κυβισμό των 2 λίτρων.

Υπέρ
  • Σπορ εμφάνιση
  • Ποιότητα/Φινίρισμα
  • Απόδοση κινητήρα
  • Επιδόσεις
  • Οδική συμπεριφορά
  • ΦΡΕΝΑ
Κατά
  • Άνεση
  • Κόστος συντήρησης
  • Χώροι

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας: 1.998 cc, 4κύλινδρος, 16v, 2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός Valvetronic με διπλό VANOS & τούρμπο
Ισχύς:  231 ίπποι/5.200 σ,α,λ,
Ροπή:  32,6 χγρμ/1.250-4.000 σ.α.λ.
Μετάδοση: Αυτόματο Steptronic κιβώτιο 6 σχέσεων
0-100:  6.1’’
Τελική ταχύτητα: 246χλμ/ώρα
Κατανάλωση: 10,4 λτ/100χλμ.
Διαστάσεις 3.874 x 1.727 x 1.414 χλστ
Βάρος: 1270 κιλά




Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση