GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αφγανιστάν: Εγκαταλείπουν οι εθελοντές μετά το βομβαρδισμό των MSF

Εδώ και καιρό το Αφγανιστάν ήταν μια χώρα στην οποία συνέρρεαν εθελοντές ανθρωπιστικών οργανώσεων. Όμως καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσ...

Αφγανιστάν: Εγκαταλείπουν οι εθελοντές μετά το βομβαρδισμό των MSF
Εδώ και καιρό το Αφγανιστάν ήταν μια χώρα στην οποία συνέρρεαν εθελοντές ανθρωπιστικών οργανώσεων. Όμως καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις, περιλαμβανομένου του πρόσφατου βομβαρδισμού ενός νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι πάσχουν από έλλειψη προσωπικού.
Μπροστά στις θέσεις "που παραμένουν κενές για καιρό" η Ελίζ, μια εργαζόμενη στην Καμπούλ της γαλλικής ΜΚΟ Acted, κάνει μια παρατήρηση: αντίθετα με δέκα χρόνια πριν, "οι άνθρωποι δεν διαγκωνίζονται για να έρθουν" στο Αφγανιστάν.
Οι ανάγκες όμως δεν μειώνονται, καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ εναντίον των Ταλιμπάν, ενώ σημειώνονται και φυσικές καταστροφές, όπως ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός στα βορειοανατολικά.
Το Αφγανιστάν παραμένει μακράν "η πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις", σύμφωνα με το Humanitarian Outcomes που κατέγραψε 54 "μεγάλες επιθέσεις" εναντίον ΜΚΟ το 2014.
Στους υποψήφιους εθελοντές η Ελίζ θέλει να εξηγήσει πως "κανείς δεν πυροδοτεί εκρηκτικά μπροστά από την πόρτα μας καθημερινά".
Προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο οι ΜΚΟ πλέον δέχονται συμβόλαια μικρότερης διάρκειας, συχνά μόλις έξι μηνών, κάτι που δεν είναι ιδανικό, διότι οι εθελοντές "φεύγουν τη στιγμή που αρχίζουν να μπορούν να ελέγξουν τις υποθέσεις", εξηγεί ο Πάτρικ, επικεφαλής της αποστολής μιας δυτικής ΜΚΟ στην Καμπούλ.
Επισήμως οι αντιμαχόμενες πλευρές ισχυρίζονται ότι σέβονται τις ΜΚΟ. Όμως στην πραγματικότητα παραμένουν στο έλεος των μαχών που κλιμακώνονται σε ένταση, όπως έδειξε στις αρχές Οκτωβρίου ο αμερικανικός βομβαρδισμός που κατέστρεψε ένα νοσοκομείο των MSF στην Κουντούζ προκαλώντας τον θάνατο 30 ανθρώπων.
Παρόλο που οι Ταλιμπάν λένε ότι επιθυμούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι μαχητές τους έχουν αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις εναντίον σημείων όπου συχνάζουν αλλοδαποί στην Καμπούλ, σε πολλές από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους εργαζόμενοι σε ΜΚΟ.
Εξαιτίας των απειλών οι ΜΚΟ περιόρισαν την παρουσία τους σε κάποιες επαρχίες. Τελικά, σύμφωνα με έναν δυτικό παρατηρητή, "σε διάστημα πέντε ετών περάσαμε από χιλιάδες εθελοντές σε μερικές εκατοντάδες".
Αν και ο αριθμός των ξένων ΜΚΟ που είναι καταγεγραμμένες στο Αφγανιστάν παραμένει σχετικά σταθερός, 274 σήμερα έναντι 293 το 2013, έχουν περιορίσει τα προγράμματά τους, παρόλο που δεν έχουν μειωθεί οι ανάγκες, σύμφωνα με τον Νέιθαν, έναν εθελοντή.
Παράλληλα, χρήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευθεί να στηρίξει την ανάπτυξη του Αφγανιστάν με 16 δισεκ. δολάρια για τέσσερα χρόνια έως το 2015, και στη συνέχεια να διατηρήσει ανάλογα επίπεδα βοήθειας.
Όμως πλέον η αφγανική κυβέρνηση "ζητεί πρώτα να της δίνονται τα χρήματα προτού αναδιανεμηθούν", εξήγησε η Φιόνα Γκαλ του Συντονιστικού Σώματος για τη Βοήθεια στο Αφγανιστάν (Acbar).
Όμως με αυτό τον τρόπο "οι πόροι δεν διανέμονται αρκετά γρήγορα", γεγονός που εμποδίζει κάποιες ΜΚΟ να καταρτίσουν εγκαίρως τον προϋπολογισμό τους και άρα να αναζητήσουν εθελοντές.
Πηγή ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση