GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

1944: Η πορεία του ΕΔΕΣ απο τη Νέα Φιλαδέλφεια...

Χάρης Τομπούλογλου Σήμερα το απόγευμα ο 90/χρονος πατέρας μου Λάζαρος Τομπούλογλου μου επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη...Μου έδωσε τη φωτο...

Χάρης Τομπούλογλου
Σήμερα το απόγευμα ο 90/χρονος πατέρας μου Λάζαρος Τομπούλογλου μου επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη...Μου έδωσε τη φωτογραφία που δημοσιεύω εδώ, μια ιστορική φωτογραφία απο το αρχείο του, πολύτιμο κειμήλιό του !
Είναι οι Φιλαδελφειώτες-μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης του Ε.Δ.Ε.Σ. που κατεβαίνουν στη μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος το 1944 για να γιορτάσουν την απελευθέρωση απο την Γερμανο-ιταλική κατοχή και να ακούσουν τον λόγο του τότε Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Απο αριστερά στον πρώτο κόκκινο κύκλο εικονίζεται ο πατέρας μου Λάζαρος και δεξιά στον δεύτερο κόκκινο κύκλο, ο εξάδελφός του (επίσης Φιλαδελφειώτης) Αριστείδης Ξηρός.
Οπως μου διηγήθηκε ο πατέρας μου, η πορεία των μελών του Ε.Δ.Ε.Σ. ξεκίνησε απο τη Νέα Φιλαδέλφεια με περίπου 200 άτομα και στην πορεία, όταν έφτασαν στην Πλατεία Συντάγματος, είχαν ξεπεράσει τις 4.000 !
Το μόνο σύνθημά τους : "Μεγάλη Ελλάδα" !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση