GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΗΕ: Ομόφωνη απόφαση για σχέδιο ειρήνευσης στη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες Παρασκευή ομόφωνα μια απόφαση η οποία επικυρώνει ένα φιλόδοξο ειρη...


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες Παρασκευή ομόφωνα μια απόφαση η οποία επικυρώνει ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.

Η απόφαση προβλέπει ότι θα διεξαχθούν «στις αρχές Ιανουαρίου» διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια και ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια.

Για τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, ο οποίος προέδρευσε στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, το κείμενο αυτό «στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, ότι είναι καιρός να δοθεί τέλος στους σκοτωμούς στη Συρία».

Η απόφαση καλεί τον ΟΗΕ να προετοιμάσει εντός χρονικής προθεσμίας ενός μήνα «επιλογές» ώστε να εγκατασταθεί επί του πεδίου στη Συρία ένας «μηχανισμός επιτήρησης και επαλήθευσης» της κατάπαυσης του πυρός.

Η απόφαση του ΣΑ καλεί επίσης τον Οργανισμό να φροντίσει να συναντηθούν «αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016».

Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι το ΣΑ «επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην Ανακοίνωση της Γενεύης» του Ιουνίου του 2012 σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και «επικυρώνει τις διακηρύξεις της Γενεύης».

Το κείμενο επαναλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη τον οποίο κατήρτισαν οι μεγάλες δυνάμεις στις συναντήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Πέραν των διαπραγματεύσεων αντιπολίτευσης-καθεστώτος και την κήρυξη εκεχειρίας, ο οδικός χάρτης της Βιέννης προβλέπει τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε έξι μήνες, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 18 μήνες.

Μια τρίτη συνάντηση στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας της Βιέννης έλαβε χώρα χθες σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ 17 χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση