GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Έφυγε" ο σπουδαίος συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης

Σε ηλικία 87 ετών «έφυγε» από τη ζωή  το βράδυ της Πέμπτης, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ζακ Ιακωβίδης. Ο εκλιπών αφήνει πίσω του ένα πλούσιο ...

Έφυγε ο σπουδαίος συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης

Σε ηλικία 87 ετών «έφυγε» από τη ζωή  το βράδυ της Πέμπτης, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ζακ Ιακωβίδης. Ο εκλιπών αφήνει πίσω του ένα πλούσιο έργο, που περιλαμβάνει εκατοντάδες τραγούδια, λαϊκά, θεατρικά και ρεμπέτικα, όπως το «Θα Ζήσω Ελεύθερο Πουλί»!

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και εβραϊκής καταγωγής, ο Ζακ Ιακωβίδης (το πραγματικό του όνομα ήταν Γιακόμπ Μπενβενίτσε) είχε πατέρα έμπορο.  Αποφοίτησε από το Κολέγιο και, αργότερα, σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έφυγε για να καταταγεί στον στρατό εθελοντής.

Στην Κατοχή, η οικογένειά του συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν – Μπέλσεν, όπου έζησε τρία βασανιστικά χρόνια.

Το πρώτο του τραγούδι ήταν σε στίχους Μίνου Μάτσα, ενώ η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το «Αγαπούλα» με τον Φώτη Πολυμέρη.

Συνολικά έγραψε πάνω από 100 τραγούδια και συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα του πενταγράμμου, αλλά και του θεάτρου, όπως οι Σοφία Βέμπο, Τζένη Βάνου, Τόλης Βοσκόπουλος, Γιάννης Πάριος, Κλειώ Δενάρδου, Χρηστάκης, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Πολυμέρης, Μπελίντα, Μαίρη Λίντα και Ρένα Βλαχοπούλου.

Μεταξύ των επιτυχιών του είναι τα  «Να το πάρεις το κορίτσι», «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», «Σαν της γαρδένιας τον ανθό», «Είναι μια ώρα δύσκολη, του χωρισμού η ώρα», «Αγαπούλα, αγαπούλα», «Τικ-Τακ», «Έχω μιαν αρραβωνιάρα», «Πού να 'ναι ο ίσκιος σου, Θεέ», «Έλα», «Βρέχει, ψιλοβρέχει», «Οι αμαρτίες μου», «Του χωρισμού η ώρα είναι τώρα» και «Την αγαπούσα παραδέχομαι».

Η τελευταία του δουλειά ήταν πέρσι, με τον Γιάννη Πετρόπουλο, ενώ έγραψε την μουσική για δύο ιστορικές τηλεοπτικές σειρές, το «Λούνα Παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη (1976) και τη «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου (1992).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση