Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Αποκαλύφθηκε έγγραφο για έξοδο από τη Σένγκεν για δύο χρόνια!

Share it:
Αποκαλύφθηκε έγγραφο για έξοδο από τη Σένγκεν για δύο χρόνια!

Εσωτερικό έγγραφο αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται σχέδιο που θα επιτρέπει το «πάγωμα» της Συνθήκης Σένγκεν για έως και δύο χρόνια.

Το συγκεκριμένο έγγραφο επεξεργάζεται η Κομισιόν και οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουν το σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους.

Στο πλαίσιο των προτάσεων που θα συζητηθούν, οι κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν να ενεργοποιήσουν έκτακτη ρήτρα που θα επιτρέπει την «επανεφαρμογή εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στην περιοχή Σένγκεν για έως και δύο χρόνια». Αυτό οφείλεται στις «έκτακτες συνθήκες που συνιστούν σοβαρή απειλή στη δημόσια πολιτική ή την εσωτερική ασφάλεια».

Το εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» αποκαλύπτει την πρόθεση αρκετών κρατών μελών της Ε.Ε. να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα του χώρου για δύο χρόνια, την άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τρίτες χώρες (rapid border intervention teams - (RABITs), ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Ουσιαστικά το έγγραφο αυτό αφορά την Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο και σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πει πως η αποτυχία της Ελλάδας να καταγράψει τους μετανάστες αντιστοιχεί σε «σοβαρή ανεπάρκεια» στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν.

«Δεν έχει ειπωθεί επίσημα αλλά υπάρχει πίεση», παραδέχεται ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας μιλώντας χθες, στο Reuters, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times που αποκάλυψε ότι υπάρχει οργή και η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί εκτός Σένγκεν.

«Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα… αυτό το blame game είναι άδικο» λέει ο υπουργός.

Ο υπουργός Μετανάστευσης τονίζει, όπως μεταδίδει το Reuters πως όσο η Τουρκία δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, η Αθήνα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες που είναι γεμάτες πρόσφυγες από το να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, έχει πάρει μαζί του πρέσβεις της ΕΕ στη θάλασσα, για να δουν τις αφίξεις και τους ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Αθήνα.

«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά αν προσπαθήσεις να εμποδίσεις μια πλαστική βάρκα στο μέσο της θάλασσας με 50 ή 70 πρόσφυγες, είναι σαν να ζητάς να τους πνίξω», ανέφερε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η αναστολή συμμετοχής στη ζώνη Σένγκεν μπορεί να συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών την Παρασκευή. Η κρίσιμη ημερομηνία όμως είναι στα μέσα Δεκεμβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, μεταδίδει το Reuters, κάποιοι Ευρωπαίοι είπαν επίσης ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να δραστηριοποιείται τώρα για να εφαρμόσει τα μέτρα της ΕΕ για τον έλεγχο των μεταναστών και έτσι κοινό έδαφος κατά της Αθήνας δύσκολα θα διαμορφωθεί αυτή την εβδομάδα.

Ο Γ. Μουζάλας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει 1 δισ. ευρώ σε επιπλέον (εκτός προϋπολογισμού) κονδύλια για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έλαβε μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των δύο πλευρών.

Γεροβασίλη: Αναληθή τα δημοσιεύματα
Στο μεταξύ την αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη προκάλεσαν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Ευρώπη απειλεί την Ελλάδα με έξοδο από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Η κα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν, χαρακτηρίζοντας «αναληθή» τα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Όπως λέει η κα Γεροβασίλη, «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, δηλαδή τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων». Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Όπως διευκρίνισε η ίδια, η Ελλάδα αναμένει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων των εταίρων.

«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις» τόνισε η κα Γεροβασίλη.

 

Ακολουθεί το έγγραφο

Share it:
Reactions:

Εξωτερική πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση