GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαδρίτη: Δρόμοι που συνδέονται με το δικτάτορα Φράνκο αλλάζουν όνομα

40 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, δρόμοι της Μαδρίτης που έφεραν ονόματα που συνδέονται με τη μαύρη σελ...


40 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, δρόμοι της Μαδρίτης που έφεραν ονόματα που συνδέονται με τη μαύρη σελίδα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, μετονομάζονται.
Την μετονομασία εισηγήθηκε ο δήμαρχος που ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο τη διοίκηση της πόλης ενώ η απόφαση εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλατφόρμας πολιτών Ahora Madrid, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του φιλελεύθερου σχηματισμού Ciudadanos. Το Λαϊκό Κόμμα (δεξιά), που διατηρούσε την εξουσία την πρωτεύουσα τα προηγούμενα 24 χρόνια, καταψήφισε την πρόταση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος.
Η αλλαγή των ονομάτων θα ισχύσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, κατ΄ εφαρμογή του Νόμου για την Ιστορική Μνήμη με σκοπό την αναγνώριση των θυμάτων του φρανκισμού και είχε εγκριθεί το 2007, όταν στην εξουσία βρίσκονταν οι Σοσιαλιστές, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Η Μαδρίτη δεν θα έχει πλέον "πλατεία Καουδίγιο", ονομασία που αντικατέστησε το 1953 την πλατεία "Χενεραλίσιμο" προς τιμήν του Φράνκο. Θα ξεχάσει επίσης τους δρόμους "Αψίδα της Νίκης", "Arriba Espana" 'η "Πεσόντων Μπλε Μεραρχίας", μια αναφορά στους χιλιάδες Ισπανούς εθελοντές που τάχθηκαν στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας στο ρωσικό μέτωπο από το 1941 και μετά.
Η πρωτεύουσα θα δώσει επίσης νέα ονόματα στους δρόμους που φέρουν ονόματα στρατηγών του Φράνκο όπως ο Εμίλιο Μόλα ο οποίος, μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου το 1936, ήταν ο κύριος υποκινητής του στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Αργότερα θα ανακοινωθούν και άλλες μετονομασίες δρόμων.
Η νέα δημοτική αρχή το είχε ανακοινώσει από την άφιξή της. Όμως την ημέρα της επετείου του θανάτου του Φράνκο, στις 20 Νοεμβρίου, η σοσιαλιστική παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο άσκησε πιέσεις να περάσει "από τα λόγια στην πράξη".
Η σοσιαλιστική παράταξη έχει καταγράψει περισσότερους από "170 δρόμους και πλατείες που φέρουν ονόματα προσώπων πρώτης γραμμής του φρανκισμού και της Φάλαγγας", του φασιστικής έμπνευσης κόμματος που ιδρύθηκε το 1933.
Ο δήμος υποσχέθηκε στους κατοίκους των οδών που θα μετονομαστούν ότι θα διευκολύνει όλες τις διοικητικές πράξεις που θα πρέπει να κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση