GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί ο Μάθιου Μπράιζα θαυμάζει τον Σαμαρά‏

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας. Δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ. Νομίζω ότι πολλά θέλει να πει ο πάλαι ποτέ τοποτηρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας.
Δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Νομίζω ότι πολλά θέλει να πει ο πάλαι ποτέ τοποτηρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ευρώπη, Μάθιου Μπράιζα για την εποχή Σαμαρά. Εκτός ότι δηλώνει θαυμαστής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θεωρεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε βαθιές τομές στην οικονομία με πετυχημένο τρόπο που θα απέδιδαν άμεσα καρπούς.
Μεταξύ άλλων αναφέρει όπως δημοσιεύετε και σχετικά ότι: "Το έργο του Αντώνη Σαμαρά για την σωτηρία της χώρας είναι πλέον αναγνωρισμένο τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός. Και είναι επίσης παραδεκτό και αδιαμφισβήτητο πως ένα χρόνο πριν, η πατρίδα είχε μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και είχε διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη που θα την έβγαζε μια και καλή από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Αυτές είναι οι δυο παραδοχές που αποτελούν κοινό τόπο όχι μόνο για τους υποστηρικτές της πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά, αλλά, κυρίως για τους «εχθρούς» του.

Ο πάλαι ποτέ τοποτηρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ευρώπη, Μάθιου Μπράιζα, είναι ένας από τους τελευταίους. Στο παρελθόν είχε αρκετές φορές συγκρουστεί με τον Αντώνη Σαμαρά, σε μια σειρά από κρίσιμα εθνικά θέματα, με βασικό το ζήτημα της Μακεδονίας. Υπενθυμίζουμε πως το 2008 ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Economist είχε αναγκάσει τον Μπράιζα να παραδεχτεί πως η Ελλάδα έχει δίκιο στο συγκεκριμένο θέμα, φέρνοντάς του ένα αντίστοιχο -αφοπλιστικό ομολογουμένως-παράδειγμα από την πατρίδα του, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί λοιπόν στο περιοδικό Επίκαιρα, ο πρώην αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, υμνεί τον Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας πως τον θαυμάζει, εξαίροντας το καθοριστικό του έργο, ενώ συγχρόνως καλεί την κυβέρνηση «να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο πρώην Πρωθυπουργός», επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την στρεβλή πορεία που έχει πάρει η χώρα, από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της διακυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θαυμάζω τον Αντώνη Σαμαρά και τον θεωρώ έναν από τους πιο γενναίους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης των τελευταίων ετών», υπογραμμίζει ο Μπράιζα, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «ο Σαμαράς πήρε δύσκολες αποφάσεις παρόλο που ήξερε ότι δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς, ήταν όμως αναγκαίες για το καλό της χώρας» .

Στη συνέχεια της συνέντευξής του αναδεικνύει την «ωριμότητα των αποφάσεων και την αυτοθυσία του Σαμαρά για το καλό της χώρας», καθώς όπως σημειώνει , «επεξεργάστηκε και εφάρμοσε ένα οδυνηρό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων το οποίο επέτρεψε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και να ξαναγίνει κανονική χώρα. Ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τονίζει πως μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα «τα οικονομικά επιτεύγματα του Αντώνη Σαμαρά ακυρώθηκαν άσκοπα από άπειρους ιδεολόγους», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το χάος που επικράτησε στη χώρα από τότε που άλλαξε ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, όταν ο πολύπειρος διπλωμάτης ερωτάται αν ισχύει και τώρα αυτό που είχε πει πριν από ένα χρόνο, πως δηλαδή «θα ήταν τιμή να δουλέψει ως σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού», δηλώνει εμφατικά: Θα ήταν τιμή μου.

Ο Μπράιζα μόνο τυχαίος δεν είναι. Ήταν για χρόνια το στόμα και το αφτί των ΗΠΑ για όσα συνέβαιναν στην Ευρώπη και κυρίως στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Και για ορισμένους είναι ακόμα.

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ο Μάθιου Μπράιζα δε μας λέει τίποτα άλλο, πέρα από το γεγονός πως φέτος θα κάναμε καλά Χριστούγεννα, αν είχαμε αποφασίσει πιο συνετά, ώριμα και κυρίως Εθνικά."

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση