GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μικρή Λέσχη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας με δωρεάν προβολές

Τους θησαυρούς της συλλογής της ανοίγει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αναβιώνοντας το θεσμό της "μικρής λέσχης" και διοργανώνοντα...


Τους θησαυρούς της συλλογής της ανοίγει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αναβιώνοντας το θεσμό της "μικρής λέσχης" και διοργανώνοντας προβολές δωρεάν για τα μέλη. Η "μικρή λέσχη" θα εγκαινιαστεί εντός του Ιανουαρίου 2016 με το αφιέρωμα "Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες" και θα συνεχίσει με τον πρώτο κύκλο προβολών και τίτλο "5 δεκαετίες, 50 ταινίες". Το παραπάνω αφιέρωμα παρουσιάστηκε στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Cinema du reel τον Μάρτη του 2015 στο Παρίσι, όπου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ήταν το τιμώμενο κινηματογραφικό αρχείο της διοργάνωσης.
Τα μέλη της "μικρής λέσχης" έχουν τη δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και της εντατικής προσπάθειας της Ταινιοθήκης για τη διαφύλαξη και διάδοση της κινηματογραφικής μας κληρονομιάς. Η κινηματογραφική λέσχη της Ταινιοθήκης, που είχε μυήσει στην έβδομη τέχνη γενιές σινεφίλ, λειτουργούσε στην οδό Κανάρη 1 έως το 1997, όταν πυρκαγιά κατέστρεψε τμήμα του νεοκλασικού κτιρίου. Το 2009 η Ταινιοθήκη μετακόμισε στις νέες της εγκαταστάσεις στον Κεραμεικό και αφιερώθηκε στον τριπλό της ρόλο ως ψηφιακή βιβλιοθήκη, Μουσείο Κινηματογράφου και εστία ανάπτυξης μιας νέας κινηματογραφοφιλίας. Με την αναβίωση της "μικρής λέσχης", προγραμματίζονται μια σειρά αφιερωμάτων σε μεγάλους σκηνοθέτες-δημιουργούς, ιστορικά αφιερώματα, εθνικές κινηματογραφίες και θεματικοί κύκλοι προβολών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με το κοινό και στις εισηγήσεις σε κάθε κύκλο από ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών, καθώς και από επαγγελματίες του χώρου.
Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν για τα μέλη της "μικρής λέσχης", ενώ η εγγραφή του μέλους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί και ισχύει για 12 διαδοχικούς μήνες. Το ετήσιο αντίτιμο της ασημένιας κάρτας μέλους της "μικρής λέσχης" είναι 50 ευρώ και 25 ευρώ για φοιτητές και ανέργους και παρέχει στο μέλος τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν τις προβολές αρχείου (περίπου 100 ταινίες ανά έτος), να εκδίδει μειωμένο εισιτήριο στις υπόλοιπες προβολές της Ταινιοθήκης (τόσο στον χειμερινό όσο και στον θερινό κινηματογράφο "Λαΐς") και να έχει προτεραιότητα κράτησης, ενώ η χρυσή κάρτα κοστίζει 100 ευρώ και δίνει επιπλέον στο μέλος τη δυνατότητα να συν-διαμορφώνει το πρόγραμμα προβολών, αλλά και να αποκτήσει 30 προσκλήσεις για τις προβολές της επιλογής του.
Όπως σημειώνει η γενική γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού, για το αφιέρωμα "Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες", "η επιλογή ταινιών από τη συλλογή της Ταινιοθήκης καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1924 έως το 2012. Αντανακλά τη δημιουργία και εξέλιξη του αρχείου, ξεκινώντας από μια ενθουσιώδη ομάδα τη δεκαετία του '50, με πρωτεργάτρια την Αγλαΐα Μητροπούλου -μέντορας της οποίας υπήρξε ο Ανρί Λανγλουά- και φτάνοντας, τον 21ο αιώνα, να αποτελεί τον διεθνώς αναγνωρισμένο εθνικό φορέα διαφύλαξης της κινηματογραφικής κληρονομιάς. Με αφορμή το αφιέρωμα αυτό θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το Αρχείο λόγω της έλλειψης σταθερής κρατικής πολιτικής για τη διαφύλαξη της οπτικοακουστικής κληρονομιάς, από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Ευτυχώς το "φιλμ μπορεί να περιμένει" (Film can wait). Έτσι το αρχείο της Ταινιοθήκης κατάφερε να διατηρήσει και να διαφυλάξει μια μεγάλη συλλογή από ελληνικά ντοκιμαντέρ, τα επίκαιρα της βωβής περιόδου και πολλά από την περίοδο του ομιλούντος, ειδικότερα από την περίοδο 1960-2012. Η βάση για τη συλλογή των βωβών ταινιών τέθηκε κυρίως τη δεκαετία του '60, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες δωρεές και αγορές (πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή μπορεί να βρει κανείς στο filmarchivesonline)".
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος βρίσκεται στην Ιερά Οδό 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (τηλέφωνα επικοινωνίας 210 3609695, 210 3612046, 6940099221).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση