GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποια θα είναι η συνέχεια της προσφυγικής κρίσης...

Achilles M. Peklaris . Θα επιχειρήσω να μαντέψω ποιά θα είναι η συνέχεια της προσφυγικής κρίσης. Οι Τούρκοι που πήραν τα 3 δισ. θα “...

Achilles M. Peklaris.

Θα επιχειρήσω να μαντέψω ποιά θα είναι η συνέχεια της προσφυγικής κρίσης.

Οι Τούρκοι που πήραν τα 3 δισ. θα “πουλήσουν” στην ΕΕ την μείωση της έλευσης ως αποτέλεσμα του ελέγχου, ενώ τουλάχιστον το μισό της μείωσης θα οφείλεται στο χειμώνα. Ενδιάμεσα, θα τους "ξεφεύγουν" και 10-20 βάρκες τις καλές μέρες, για να βγαίνει και το μεροκάματο των διακινητών, αλλά και να συνεχίζουν να ρέουν οι μίζες προς τις αρχές.

Όσοι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί περνούν απέναντι το Αιγαίο, θα συνεχίζουν να περνούν και από την Ειδομένη, θα είναι πολύ λιγότεροι και δεν θα πολυφαίνονται, η ροή θα γίνεται ελεγχόμενα, το ενδιαφέρον θα μειωθεί.


Όσοι “κόβονται” (Ιραν, Πακισταν, Μπαγκλαντές, Μαγκρέμπ και υποσαχάρια Αφρική) θα επιστρέφουν τράνζιτ στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη μέχρι να συνδεθούν με κάποιον διακινητή για να τους περάσει από άλλα σημεία, από τα βουνά. Η Ειδομένη (15χλμ) έκλεισε γι’ αυτούς, όμως τους απομένουν άλλα 990 χλμ περίπου (η βόρεια συνοριογραμμή της Ελλάδας) για να περάσουν στα Βαλκάνια. Όλο και κάποια τρύπα θα βρεθεί, αν είναι να βγει τόσο χρήμα.

Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και όσοι από τους “κομμένους” συνεχίζουν να περνούν απέναντι το Αιγαίο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Θα έρχονται τράνζιτ στην Αθήνα και θα ψάχνουν μονοπάτια εκτός Ειδομένης.

Οι διακινητές θα αρχίσουν να βγάζουν σοβαρό μεροκάματο με τους “κομμένους”, είναι μια νέα αναδυόμενη αγορά που πριν δεν υπήρχε εφ’ όσον όλοι πήγαιναν καρφί με τα πούλμαν στην Ειδομένη και περνούσαν “ημινόμιμα”, χωρίς διακινητές.

Οι περισσότεροι θα καταφέρουν τελικά να περάσουν τα βόρεια σύνορα από κάποια τρύπα. Κάποιες λίγες χιλιάδες, που έχουν συγγενείς ή φίλους στη χώρα μας, μπορεί και να μείνουν εδώ. Μακάρι, καλοδεχόμενοι, κάπου θα τους βολέψουμε, εδώ είμαστε.

Το επόμενο επεισόδιο, μέχρι την Άνοιξη, θα είναι η διαλογή στην Γερμανία ή σε όποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες καταλήξουν οι πρόσφυγες.

Την Άνοιξη θα αρχίσει πάλι η προσφυγική σεζόν. Οι βάρκες θα ξαναρχίσουν να περνούν από διάφορα σημεία των περίπου 1.000 χλμ της δυτικής ακτογραμμής της Τουρκίας, τα μεροκάματα στο Αιγαίο θα ανέβουν και πάλι, οι Τούρκοι θα ζητάνε κι άλλα δισεκατομμύρια για να “σταματήσουν” τη διέλευση.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολλά τα λεφτά.

Η μετακίνηση και μετεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, από ένα σημείο πάνω στη γη σε ένα άλλο, είναι ένα πρότζεκτ τρισεκατομμυρίων. Ο συνολικός τζίρος (και οι μίζες) είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ το όποιο τράφικινγκ ναρκωτικών, όπλων, τη σωματεμπορία, το λαθρεμπόριο πετρελαίου, καπνού κλπ.

Και όπως όλοι ξέρουμε καλά, το σύστημα όταν δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να λύσει ένα πρόβλημα, κοιτάει πως θα βγάλει όσα περισσότερα λεφτά γίνεται από αυτό.

1 σχόλιο

  1. Σωστά τα λες με δύο προϋποθέσεις:
    1. Θα συνεχιστεί η πολιτική Τασίας-Μουζάλα
    2. Θα παραμένει ο Συριζα στη διακυβέρνηση της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση