GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δέσμευση για οριοθέτηση ΑΟΖ στην τριμερή της Αθήνας

Με τη Διακήρυξη των Αθηνών και με δέσμευση για εντατικοποίηση των εργασιών για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την κ...

Δέσμευση για οριοθέτηση ΑΟΖ στην τριμερή της Αθήνας

Με τη Διακήρυξη των Αθηνών και με δέσμευση για εντατικοποίηση των εργασιών για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την κάθε χώρα «όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς δικαίου» έπεσαν οι τίτλοι τέλους της τρίτης τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν η ενέργεια, και η οικονομική και πολιτική συνεργασία.

Η γεωστρατηγική σημασία της συμμαχίας αυτής σε άρρηκτο συνδυασμό με την αντίστοιχη τριμερή Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ κρίνεται εξαιρετικά θετική για την Αθήνα, καθώς κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως τίθενται οι βάσεις για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο ολόκληρης της περιοχής, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας για την φλεγόμενη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Και οι τρεις ηγέτες που μετείχαν στην τριμερή, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αλ Σίσι υπογράμμισαν φωτογραφίζοντας την Τουρκία για το θέμα της ΑΟΖ ότι «η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών». Η σαφής αυτή διατύπωση αφορούσε την Άγκυρα, η οποία βλέπει εξαιρετικά ανησυχητικά την σχηματιζόμενη συμμαχία που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντά της στο Αιγαίο για την ΑΟΖ. Όλο το πρόβλημα της Άγκυρας εστιάζεται στο γεγονός ότι το καθεστώς Αλ Σίσι σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Μόρσι που ήταν δεμένος στο άρμα της Άγκυρας, δέχεται ότι το Καστελόριζο διαθέτει ΑΟΖ.

Για αυτό το λόγο κιόλας η Άγκυρα επιχείρησε να στείλει το δικό της μήνυμα προβαίνοντας στις συνηθισμένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, την ώρα που βρισκόταν μάλιστα σε εξέλιξη κοινή αεροναυτική άσκηση με την Αίγυπτο στο Αιγαίο.

Στα όσα συμφωνήθηκαν και αποτυπώθηκαν με τη διακήρυξη των Αθηνών, οι τρεις ηγέτες συνομολόγησαν σε πολιτικό επίπεδο την υποστήριξη της Αιγύπτου σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, επαναβεβαίωσαν την κοινή θέση των τριών χωρών για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται η δέσμευση για τη συλλογική διεθνή προσπάθεια του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πέραν αυτού, υπογράμμισαν την ανάγκη αντιμετώπισης των αυξημένων μεικτών μεταναστευτικών ροών, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αναταραχής στην περιοχή, μέσω μιας προσέγγισης ολιστικής και συνολικής που θα εστιάζει στα γενεσιουργά αίτια του προβλήματος και ειδικότερα στην επίλυση των συρράξεων, την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

Τόνισαν τη σθεναρή υποστήριξη στην ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ενώ εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη και δηλώνεται η στήριξη την κυβέρνηση του Ιράκ.

Αναφορικά με το Παλαιστινιακό, οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν τη σταθερή θέση τους για τη λύση των δύο κρατών που θα εγγυάται στον Παλαιστινιακό λαό ένα βιώσιμο, κυρίαρχο, ανεξάρτητο και με εδαφική συνέχεια στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στη διακήρυξη των Αθηνών συνομολογείται η έντονη ανησυχία για την κατάσταση ασφαλείας στην Υεμένη και τη Λιβύη, ενώ υπογραμμίζεται η στήριξη στην κυβέρνηση του Ιράκ κατά της τρομοκρατίας. Πέραν αυτού, εκτιμάται ότι η συμφωνία της Βιέννης για τα πυρηνικά του Ιράν αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας.

Επιπλέον, εκφράζεται η πλήρης και αταλάντευτη στήριξη στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική επίλυση του κυπριακού ζητήματος, βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Υπογραμμίζεται εκ νέου ότι η ανακάλυψη του μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακάλυψης του γιγάντιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζohr» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Για αυτό το λόγο και οι τρεις συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τα εκκρεμή ζητήματα οριοθέτησης των παρακείμενων θαλασσίων ζωνών των τριών χωρών.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι για τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής. Για το σκοπό αυτό, αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας διαρκούς Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, η οποία θα διαμορφώσει, θα αναπτύξει και θα προωθήσει πρακτικά σχέδια τριμερούς ενδιαφέροντος» καταλήγει η διακήρυξη των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση