GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αργεντινή: Ρυθμιστική αρχή κατηγορεί το νέο πρόεδρο για... μαφιόζικη επιδρομή

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χθες έφοδο στα κεντρικά γραφεία της ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης της Αργεντινής, με...

Αργεντινή: Ρυθμιστική αρχή κατηγορεί το νέο πρόεδρο για... μαφιόζικη επιδρομή
Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χθες έφοδο στα κεντρικά γραφεία της ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης της Αργεντινής, με τον επικεφαλής της αρχής να κατηγορεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι για εμπλοκή του σε μια «συνωμοσία της μαφίας», όπως την χαρακτήρισε, που σχεδιάστηκε για να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση.

Ο Μάρτιν Σαμπατέγια δήλωσε πως ο Μάκρι θέλησε να τον απομακρύνει από την θέση του προέδρου της ομοσπονδιακής αρχής της υπηρεσίας οπτικοακουστικών και επικοινωνιών (AFSCA), αλλά ο ίδιος τόνισε πως θα μείνει στο πόστο του έως το τέλος της θητείας του που λήγει το 2017.

Η έφοδος της αστυνομίας ήταν το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά γεγονότων που αναδεικνύουν τις κλιμακούμενες εντάσεις που επικρατούν μεταξύ της κεντροδεξιάς του Μάκρι και του αριστερού συνασπισμού της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, ενόψει της ορκωμοσίας του νέου προέδρου στις 10 Δεκεμβρίου.
«Αυτή η έφοδος αφορά το θεσμικό μέλλον της AFSCA», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαμπατέγια μετά την αστυνομική επιχείρηση. Ένας εκπρόσωπος του Μάκρι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.
Ο Μάκρι αντιτίθεται σε μια νομοθεσία που υπέγραψε το 2009 η Φερνάντεζ που περιορίζει τον αριθμό των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών που μπορεί να κατέχει μια μόνο εταιρεία, μια κίνηση που οι επικριτές της υποστήριζαν πως στόχευε να θέσει εμπόδια στην εταιρεία μέσων ενημέρωσης Grupo Clarin. Η εταιρεία Clarin έχει επικρινεί έντονα τα οχτώ χρόνια διακυβέρνησης της Φερνάντεζ.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μάκρι δήλωσε πως θα πιέσει για την απομάκρυνση του Σαμπατέγια αν κερδίσει την προεδρική εκλογή και θα διορίσει στη θέση τον Μιγκέλ ντε Γκοντόι, έναν αξιωματούχο στη διοίκηση της πόλης του Μπουένος Άιρες, που ο Μάκρι ήταν δήμαρχος της. Ο Σαμπατέγια δήλωσε πως ο ντε Γκοντόι επισκέφτηκε το γραφείου του την Πέμπτη και του ζήτησε να αποχωρήσει.

Ένας δικαστής διέταξε την αστυνομική έφοδο, όταν η Grupo Clarin, εκτελεστικός διευθυντής της οποίας είναι ο Έκτορ Μαγκνέτο, υπέβαλε μήνυση ενάντια στην ρυθμιστική αρχή για την υποχρέωση αναδιάρθρωσης της εταιρείας που χρειαζόταν για να συμμορφωθεί με τον νόμο του 2009.

«Δεν μπορείς να μην συναισθανθείς ότι υπάρχει μια μαφιόζικη σκευωρία, ότι ο Μάκρι και ο Μαγκνέτο έστειλαν τον ντε Γκοντόι να μας ζητήσει με φιλικό τρόπο να παραβούμε τον νόμο», δήλωσε ο Σαμπατέγια.
«Από τότε που είπαμε ότι δεν θα συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο, έστειλαν το άλλο μέρος αυτής της μαφιόζικης συνωμοσίας να πραγματοποιήσει μια έφοδο που δεν έχει καμία λογική».

Τον προηγούμενο μήνα, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην κεντρική τράπεζα έπειτα από εντολή του ίδιου δικαστή που τη διέταξε έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο Μάκρι, που κέρδισε τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, επιθυμεί να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας με έναν πιο έμπιστο του αξιωματούχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση