GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κίνα: Τρία χρόνια με αναστολή σε δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο κινέζος νομικός Που Ζιτσιάνγκ, διαπρεπής υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κατηγορούμενος από την κυβέρνηση για τη λειτου...


Ο κινέζος νομικός Που Ζιτσιάνγκ, διαπρεπής υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κατηγορούμενος από την κυβέρνηση για τη λειτουργία πολύ επικριτικών προς το Πεκίνο μπλόγκ, καταδικάσθηκε σήμερα σε τριετή φυλάκιση με αναστολή, ανακοίνωσε ο συνήγορός του.

Ο 50χρονος Που Ζιτσιάνγκ, ο οποίος είναι και ο ίδιος δικηγόρος, είναι γνωστός για την υπεράσπιση θυμάτων στρατοπέδων επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας, του διάσημου καλλιτέχνη Άι Γουέιγουέι και πολιτών κατά των αυθαιρεσιών των κινεζικών αρχών.

Το 2014 συνελήφθη για επτά μηνύματα τα οποία αναρτήθηκαν στα μπλόγκ που διατηρεί και με τα οποία κατέκρινε την ανικανότητα και τα ψέματα του Κομμουνιστικού Κόμματος , καθώς και την κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζει το Πεκίνο στο Θιβέτ και την επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η δίκη του ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και κρίθηκε ένοχος για υποκίνηση φυλετικού μίσους" και για "πρόκληση ταραχών".

Η κινεζική τηλεόραση μετέδωσε ότι αποδέχθηκε την ποινή του και ότι δεν θα καταθέσει έφεση.

Ο συνήγορός του προειδοποίησε ωστόσο ότι ο ανασταλτικός χαρακτήρας της ποινής του σημαίνει ότι ο Που Ζιτσιάνγκ θα αποφυλακισθεί, αλλά δεν θα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος, θα κινδυνεύει όπως και πριν να συλληφθεί αυθαιρέτως. "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, διότι είχαν ζητήσει την αθώωση του Που και αυτή η ετυμηγορία επικυρώνει την ενοχή του", είπε.

Το δικαστήριο του Πεκίνου, όπου ανακοινώθηκε η ποινή, ήταν, όταν και καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης, περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας με πολιτικά. Δημοσιογράφοι και διαδηλωτές απομακρύνθηκαν βιαίως από την περιοχή του δικαστηρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε μία "τεράστια αδικία". "Είναι σαφές ότι πρόκειται για μία θετική είδηση, διότι είναι πιθανόν ότι ο Που Ζιτσιάνγκ δεν θα κοιμηθεί πια στη φυλακή...δεν είναι εγκληματίας και αυτή η ετυμηγορία θα απαγορεύσει σε έναν από τους πλέον εμβληματικούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Κίνα να ασκήσει τη δικηγορία, περιορίζοντας παράλληλα τις ελευθερίες του", σχολίασε ο Ουίλιαμ Νι, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Από την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο έχει σκληρύνει την καταστολή κατά των επικριτικών φωνών που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, πανεπιστημιακοί, ακτιβιστές, νομικοί, προχωρώντας σε εκατοντάδες συλλήψεις. Δεκάδες δικηγόροι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονταν τον περασμένο Ιούλιο στις φυλακές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση