GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει τις "ωμότητες των τρομοκρατών"

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε σήμερα τις "ωμότητες των τρομοκρατών" που "καταστρέφουν την κληρονομιά των λαών" στ...


Ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε σήμερα τις "ωμότητες των τρομοκρατών" που "καταστρέφουν την κληρονομιά των λαών" στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του "Urbi et Orbi" (στην πόλη --ενν. Ρώμη-- και στην οικουμένη), στο τέλος μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από την τζιχαντιστική απειλή και ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα προς τις ανεπτυγμένες χώρες.

Όπως κάθε Χριστούγεννα, ο Φραγκίσκος από το Αποστολικό Παλάτι απευθύνθηκε σε δεκάδες χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην ηλιόλουστη πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εκατομμύρια καθολικοί σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν το μήνυμά του από την τηλεόραση.

Σε αυτό το τρίτο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ποντιφικάτου του, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας καταδίκασε τις "αποτρόπαιες τρομοκρατικές ενέργειες" στην Αίγυπτο, τη Βηρυτό, το Παρίσι, το Μπαμακό, και την Τύνιδα" και κατήγγειλε το γεγονός ότι από την τρομοκρατική δράση "δεν γλυτώνει η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρων λαών".

Ο Φραγκίσκος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στόχων των οποίων είναι να επανέλθει η ειρήνη στη Συρία και τη Λιβύη. "Μακάρι να υπάρξει συμφωνία στον ΟΗΕ για να σιγήσουν το συντομότερο δυνατόν η κλαγγή των όπλων στη Συρία. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη η συμφωνία για τη Λιβύη να αποσπάσει την υποστήριξη όλων" των πρωταγωνιστών.

Ενώ νέα επεισόδια βίας βυθίζουν στο πένθος τη Δυτική Όχθη, ο Πάπας κάλεσε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να επαναλάβουν "έναν απευθείας διάλογο", υπενθυμίζοντας ότι η σύγκρουσή τους έχει "σοβαρές επιπτώσεις" για τη Μέση Ανατολή.

Ο Φραγκίσκος απηύθυνε νέα έκκληση επιμένοντας για το άνοιγμα των δυτικών κοινωνιών στους μετανάστες και τους πρόσφυγες του νότου. Ζήτησε επίσης να συνοδεύονται από "πολλές ευλογίες όλοι αυτοί --ιδιώτες και κράτη-- που μεριμνούν με γενναιοδωρία για τη διάσωση των ανθρώπων αυτών, τη φιλοξενία τους, που τους βοηθούν να ενταχθούν" σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον.

Ο Ποντίφικας θύμισε επίσης την τύχη των χριστιανών "που διώκονται σε πολλά μέρη του κόσμου, εξαιτίας της πίστης τους", οι οποίοι "είναι οι σημερινοί μας μάρτυρες".

Οι συγκρούσεις και οι εντάσεις στο Ιράκ, την Υεμένη, το Κονγκό, το Μπουρούντι, το Νότιο Σουδάν και οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία και την Κολομβία, αναφέρθηκαν επίσης στο μήνυμα, το οποίο έκλεισε με μια επίσημη ευλογία και "επιείκεια" για άφεση των αμαρτιών. Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα αποτελεί πάντα μια ευκαιρία για τον εκάστοτε Πάπα να καταγγέλλει καταστάσεις με συγκρούσεις και αδικίες ιδιαίτερης έντασης.

Μόνο χθες, 370 μετανάστες που προσπάθησαν να φθάσουν στην Ιταλία διασώθηκαν στ' ανοικτά των ακτών της Λιβύης, ενώ 18 άλλοι βρέθηκαν νεκροί στ' ανοικτά των τουρκικών ακτών. Πολλά βίαια επεισόδια και ο φόβος επιθέσεων σημαδεύουν το τέλος της χρονιάς αυτής από τη Γαλλία έως τη Λιβύη, τη Συρία, τη Δυτική Όχθη.

Λιγοστοί οι πιστοί που συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη

Στο Παρίσι, όπου οι επιθέσεις του Νοεμβρίου με 130 νεκρούς, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τα μέτρα ασφαλείας είναι ενισχυμένα στην είσοδο των εκκλησιών.

Γύρω από το Βατικανό, παραμονή των Χριστουγέννων, δεν είχαν συγκεντρωθεί πολλοί πιστοί, καθώς ο φόβος τρομοκρατικής επίθεσης από το ΙΚ είχε ως συνέπεια πολλές ακυρώσεις ταξιδιών.

Οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων διαμαρτύρονται για μια ιδιαίτερα χαμηλή σεζόν, παρά το "Ιωβηλαίο Έτος της Ευσπλαχνίας" που γιορτάζει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από τις 8 Δεκεμβρίου. Μεγάλη δύναμη στρατιωτών και αστυνομικών έχει αναπτυχθεί στην Ρώμη.

Στην ομιλία του κατά την ολονυχτία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο Φραγκίσκος προέτρεψε χθες 1,2 δισεκ. Καθολικούς να αναζητήσουν την "δικαιοσύνη" και την "απλότητα".

"Σε έναν κόσμο που είναι υπερβολικά συχνά σκληρός με τον αμαρτωλό και επιεικής με την αμαρτία, πρέπει να καλλιεργηθεί μια ισχυρή αίσθηση της δικαιοσύνης. Σε μια κοινωνία που συχνά παρασύρεται από την κατανάλωση, την αφθονία, την πολυτέλεια, την ηδονή, τον ναρκισσισμό, ο Θεός μας καλεί να συμπεριφερόμαστε με απλότητα", δήλωσε ο Πάπας.

Τον Νοέμβριο, ο Πάπας είχε καταγγείλει έναν κόσμο που "δεν ακολουθεί τον δρόμο της ειρήνης". "Θα υπάρξουν φωταψίες, γιορτές, φωταγωγημένα δέντρα όπως και φάτνες ... Όλα είναι ψεύτικα!", είχε δηλώσει ο Χόρχε Μπεργκόγκλιο που μιλά συχνά για "έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που μαίνεται τμηματικά". "Παντού υπάρχει πόλεμος (...) Και τι μένει; Ερείπια, χιλιάδες παιδιά χωρίς εκπαίδευση, τόσοι αθώοι νεκροί! Και τόσα πολλά χρήματα στις τσέπες των λαθρεμπόρων όπλων", είχε τονίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση