Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
Κυκλοφόρησε το 4o φύλλο. Κάντε κλικ για να το δείτε...
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

  Οι Κούρδοι εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από φράγμα στρατηγικής σημασίας


  Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και οι ανταρτικές οργανώσεις των Αράβων συμμάχων τους, με την υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, κατάφεραν να καταλάβουν σήμερα ένα φράγμα, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και αποκόπτοντας έτσι την οδό ανεφοδιασμού τους μέσω του Ευφράτη.
  Ο συνταγματάρχης Ταλάλ Σέλο, ο εκπρόσωπος της αραβοκουρδικής συμμαχίας, είπε ότι η κατάληψη του φράγματος Τισρίν απομονώνει τα προπύργια του ΙΚ στο βόρειο Χαλέπι από τα εδάφη που βρίσκονται στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.
  Στην περιοχή αυτή βρίσκεται μεταξύ άλλων η Ράκα, η ντε φάκτο "πρωτεύουσα" των τζιχαντιστών στη Συρία.
  Ο Σέλο εξήγησε ότι η ταχύτατη προέλαση, κατά τη διάρκεια της νύχτας, χιλιάδων μαχητών των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του φράγματος σήμερα το απόγευμα. Το φράγμα αυτό απέχει 22 χιλιόμετρα από τη Ράκα. Όπως είπε, οι εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τον συνασπισμό που μάχεται το ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήταν ζωτικής σημασίας για τη γρήγορη μετακίνηση των μαχητών αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση αυτή, πριν από τέσσερις ημέρες.
  "Τα αεροσκάφη της συμμαχίας συμμετείχαν σε προηγουμενες επιχειρήσεις και σε αυτήν και (θα συμμετάσχουν) σε μελλοντικές επίσης. Έχουμε μια στρατηγική συνεργασία με βάση την οποία εκείνοι παρέχουν την αεροπορική κάλυψη και εμείς τα χερσαία στρατεύματα", κατέληξε ο Σέλο.
  Το ΙΚ είχε καταλάβει το φράγμα του Τισρίν το 2014, αφού εκδίωξε διάφορες αντάρτικες οργανώσεις από την περιοχή.
  Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συγκεκριμένο φράγμα είναι στρατηγικής σημασίας γιατί τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια μια μεγάλη περιοχή της επαρχίας του Χαλεπιού.
  Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν επιβεβαίωσε την κατάληψη του φράγματος, διευκρινίζοντας ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη δυτική όχθη του ποταμού.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Οι Κούρδοι εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από φράγμα στρατηγικής σημασίας Rating: 5 Reviewed By: Press- gr