GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιγκλέσιας: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η εξάρτηση από τη Γερμανία

Ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos ,το οποίο αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία στις  βουλευτικές εκ...


Ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos ,το οποίο αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία στις  βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ότι η προτεραιότητά του θα είναι η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Ισπανίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εξάρτησή της από τη Γερμανία.
«Το μήνυμά μας προς την Ευρώπη είναι σαφές. Η εθνική κυριαρχία είναι η προτεραιότητα για εμάς σε ότι αφορά την οργάνωση του πολιτικού συστήματος. Η Ισπανία δεν είναι ποτέ πια στην περιφέρεια της Γερμανίας», είπε ο Ιγκλέσιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.
«Θα εργαστούμε για να ανακτήσει την έννοια της η φράση εθνική κυριαρχία στη χώρα μας», συνέχισε ο ηγέτης του Podemos, ο οποίος μίλησε στα αγγλικά, καθώς ανάμεσα στους δημοσιογράφους ήταν και πολλοί από ξένα ΜΜΕ.
Το κόμμα του, το οποίο ιδρύθηκε το 2014, πέτυχε να καταλάβει 69 έδρες στη Βουλή, πίσω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το οποίο αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη με 90 έδρες, και το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά), που νίκησε μεν στις εκλογές αλλά θα καταλάβει μόλις 123 έδρες στη Βουλή, απέχοντας πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να παρουσιάσει στα άλλα κόμματα, και ειδικά στο PSOE. Χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό προαπαιτούμενο στις διαπραγματεύσεις για τον ενδεχόμενο σχηματισμό μιας ευρείας πολιτικής συμμαχίας για να εκδιωχθεί το PP από την εξουσία.
«Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για θέσεις, έχουμε έναν οδικό χάρτη και μπορούμε, με βάση αυτόν, να συνομιλήσουμε», είπε.
Το Podemos προτείνει μεταξύ άλλων να γίνουν απαράγραπτα τα δικαιώματα στη στέγη, στην υγεία, στην εκπαίδευση, αλλά επίσης και να αναγνωριστεί η «ποικιλομορφία των λαών της Ισπανίας». Επιμένει στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία τους και να επιτραπεί η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αυτοδιάθεσης.
Το Podemos, το οποίο τάσσεται υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία, είναι μολαταύτα το μόνο κόμμα που προτείνει να γίνει ένα τέτοιο δημοψήφισμα, όπως επιθυμεί η πλειοψηφία των Καταλανών.
Κατέλαβε την πρώτη θέση σε αυτή την επαρχία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως και στη Χώρα των Βάσκων, όπου καταγράφονται αυτονομιστικές διαθέσεις εδώ και δεκαετίες.
Ο Ιγκλέσιας εκτίμησε ότι οι εκλογές, στις οποίες αναδείχθηκε μια Βουλή με την πολιτική ισχύ να μοιράζεται ανάμεσα στα δύο κόμματα που κυριαρχούσαν ως την Κυριακή στο πολιτικό σκηνικό (το PP και το PSOE) αλλά και σε δύο νεοπαγή, το Ciudadanos (Πολίτες) και το Podemos, σήμαναν την έναρξη μιας νέας εποχής, αυτής των «ιστορικών συμβιβασμών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση