GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: H Ελλάδα πάντοτε επιδίωκε καλές σχέσεις με την Τουρκία

Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα της η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αιγύ...

Παυλόπουλος: H Ελλάδα πάντοτε επιδίωκε καλές σχέσεις με την Τουρκία

Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα της η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αιγύπτου, Al-Ahram, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αμπντέλ Φάταχ ελ - Σίσι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Αιγύπτιου ομολόγου του στην Αθήνα, θα εμπεδώσει τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, «κάτι το οποίο θα έχει πολύ ευνοϊκές συνέπειες και για τις δύο χώρες σε πολλούς τομείς. Με κυριότερους τους τομείς της ενίσχυσης της γεωστρατηγικής σημασίας των δύο χωρών μας, της ασφάλειας και της οικονομίας», όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι «ως προς τις διμερείς μας οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, πιστεύω ότι υπάρχει εκτεταμένο πεδίο περαιτέρω εντυπωσιακής προόδου» και προσθέτει: «τεράστιες ανοίγονται οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα, με βασικό άξονα το φυσικό αέριο, όταν μάλιστα υπάρχει αυτό το εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών -στις οποίες προστίθεται βεβαίως και η Κυπριακή Δημοκρατία- ως προς την εποικοδομητική και αμοιβαίως επωφελή οριοθέτηση των αντίστοιχων ΑΟΖ, με βάση την εξυπηρέτηση του κοινού μας συμφέροντος υπό το φως του σεβασμού των κανόνων του συνόλου του διεθνούς δικαίου, γραπτού κι εθιμικού».

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram, επισημαίνει επίσης τη συμβολή της Αιγύπτου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι «η υπεύθυνη στάση της Αιγύπτου και του Προέδρου Αλ Σίσι διευκολύνει την έγκυρη τεκμηρίωση της άποψης, ότι ο εγκληματικός φονταμενταλισμός των τζιχαντιστών τρομοκρατών στρέφεται, σε τελική ανάλυση, και εναντίον της ισλαμικής θρησκείας, αφού παραβιάζει βασικές αρχές του Ισλάμ, όπως αυτές προκύπτουν από το ίδιο το Κοράνι».

Σε ερώτηση για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί η γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της γέφυρας, πάντα σε οικονομικό επίπεδο, ως προς την επέκταση των ευεργετικών οικονομικών επιπτώσεων της νέας Διώρυγας του Σουέζ και του Ανατολικού Λιμένα του Port Said δυτικότερα, κυρίως δε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μ' αυτόν τον τρόπο η Αίγυπτος έρχεται πιο κοντά προς την Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτηθείς  για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Παυλόπουλος απαντά ότι «η συνεργασία αυτή αρχίζει από την αγαστή συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου ως προς την οριοθέτηση των αντίστοιχων ΑΟΖ, με βάση το σύνολο του διεθνούς δικαίου... Αυτή η τριμερής συνεργασία είναι υπόδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης και συνεργασίας διεθνώς. Ιδίως δε υπόδειγμα προς την γειτονική προς την Ελλάδα και την Κύπρο Τουρκία, η οποία πολλά μπορεί να διδαχθεί -και για το δικό της οικονομικό, και όχι μόνον, συμφέρον- από αυτήν την υποδειγματική συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Στην οποίαν, οφείλω να προσθέσω, για να είμαι δίκαιος και ακριβής με την διεθνή πραγματικότητα, την απολύτως υπεύθυνη στάση και του Ισραήλ. Αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχισθεί, μετά την οριοθέτηση των αντίστοιχων ΑΟΖ, και σ' επίπεδο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, είτε πρόκειται για κοιτάσματα φυσικού αερίου είτε πρόκειται για κοιτάσματα πετρελαίου, ανάλογα με την πρόοδο των ερευνών».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, τονίζει την ανάγκη τερματισμού του πολέμου, που «επιτρέπει στους εγκληματίες τζιχαντιστές να δυναμιτίζουν την ειρήνη στην περιοχή και να διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και προσθέτει ότι το θέμα αυτό « για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θέμα υπεράσπισης της συνοχής της και των αξιών της, δεδομένου ότι ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός στηρίζεται -όπως και άλλοι βεβαίως πολιτισμοί- στον ανθρωπισμό και την εξ αυτού απορρέουσα αλληλεγγύη».

Για το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ οφείλουν να το αντιμετωπίσουν «υπό όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού» και σημειώνει ότι ενώ η Ελλάδα το πράττει αυτό στο ακέραιο, «ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ευτυχώς λίγα ως τώρα- ακολουθούν μιαν άλλη γραμμή, με φοβικά σύνδρομα απομονωτισμού, που δεν ταιριάζουν στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά ότι «πάντοτε επιδιώξαμε και επιδιώκουμε να διατηρούμε καλές σχέσεις, σχέσεις καλής και ειρηνικής γειτονίας, με την Τουρκία. Φυσικά υπό την απαράβατο όρο του πλήρους και ανυπόκριτου σεβασμού του συνόλου του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν δείχνει ως τώρα την ίδια διάθεση». Τονίζει ότι «και η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τον απαράβατο όρο ότι η Τουρκία θα σεβασθεί πλήρως το ευρωπαϊκό θεσμικό και πολιτικό κεκτημένο, ιδίως δε το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση δεν είναι νοητή η προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας».

   Για την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τα σύνορα όμως αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα, όπως κυριάρχως από την Ελλάδα προσδιορίζεται και ο τρόπος φύλαξης των συνόρων τούτων. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται πλήρως αυτόν τον κανόνα, πράγμα το οποίο αποκλείει την πρακτική κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ' οιανδήποτε μορφή».

Τέλος από τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου δεν έλειψε η αναφορά για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο των συνομιλιών που έχουν ήδη επανεκκινήσει, η Τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία πρέπει να κατανοήσουν ότι οιαδήποτε λύση πρέπει να σεβασθεί, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Άρα, η λύση του Κυπριακού πρέπει να γίνει με όρους που δεν είναι νοητό να υπονομεύσουν την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση