GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς να αποφύγετε το hangover στις γιορτές!

Στην αρχή της δημοφιλούς αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς Boardwalk Empire αποχαιρετούσαν το αλκοόλ με χαρές και πανηγύρια και πίνανε όλ...


Στην αρχή της δημοφιλούς αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς Boardwalk Empire αποχαιρετούσαν το αλκοόλ με χαρές και πανηγύρια και πίνανε όλη νύχτα σαν να μην υπάρχει αύριο. Βέβαια το καλωσόρισαν λίγο αργότερα στα υπόγεια, κρυμμένο και ουσιαστικά ποτέ δε σταμάτησαν να πίνουν. Αλλά το θέμα μας με το αλκοόλ είναι νομίζω πάντα περίπλοκο και τα όρια πάντα περίεργα. Πότε ξέρουμε ό, τι έχουμε πιεί πολύ; Γιατί μπαίνουμε στη διαδικασία να πιούμε πολύ; Πότε το πολύ είναι πραγματικά πολύ;
Αν πίνετε ένα ποτό κάθε μέρα, ή τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες και όταν δεν πίνετε, σας λείπει, μάλλον δεν είναι και καλά τα πράγματα ούτε φυσιολογικά. Σκεφτείτε λίγο και την εξάρτηση μας από τον καφέ ή το κάπνισμα, αν δεν πιούμε καφέ δεν νιώθουμε λίγο τσιτωμένοι ή πόσες φορές δεν έχετε πει ή ακούσει την ατάκα «Δεν έχω πιει ούτε καφέ ακόμαααα!!!». Κάπως έτσι είναι και τα πράγματα με το αλκοόλ, αρκεί να τους δώσουμε την απαιτούμενη σημασία και να πάψουμε να εθελοτυφλούμε.
«Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα πόσο είναι πάρα πολύ, γιατί κάθε άτομο μεταβολίζει το αλκοόλ διαφορετικά», λέει ο παθολόγος Frank Lipman, ειδικός στην ολιστική ιατρική. Ανάλογα με το ποια έρευνα διαβάζετε, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης καθώς επίσης μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και την αύξηση της οστικής πυκνότητας μετά την εμμηνόπαυση.
Η χαμηλού κινδύνου κατανάλωση, μπορεί να κατηγοριοποιηθεί στα μέχρι τρία ποτά την ημέρα, και όχι περισσότερα από επτά σε μία εβδομάδα . Τα κακά νέα είναι όμως ότι οι μελέτες δείχνουν πως η τακτική κατανάλωση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού, γιατί το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα επίπεδα των οιστρογόνων (εκτός από ένα: η τεκίλα).
Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αναστείλει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών σας. Μια μελέτη δείχνει ακόμα ότι επηρεάζει τα βαριά κυκλώματα του εγκεφάλου κάνοντας τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στο στρες.
Έχοντας λοιπόν τα παραπάνω στο μυαλό σας, καλό θα είναι να προσέχετε περισσότερο την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε εσείς και οι γύρω σας. Αλλά μιας και έρχονται γιορτές και όλο και ένα ποτηράκι παραπάνω θα το πιούμε έτσι για το καλό, καλό θα είναι να έχουμε υπόψη μας και μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να συνέλθουμε γρηγορότερα.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν το πρωί μετά από μια νύχτα έξω: πρησμένα μάτια, χλωμό δέρμα, και ένα σφυροκόπημα από πονοκέφαλο.
Πριν χτυπήσετε το κεφάλι σας για όσα ήπιατε, είπατε και κάνατε, που πιθανότατα να επαναλάβετε στο επόμενο πάρτι, πάρτε τα μέτρα σας. Αυτό σημαίνει να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε καλά και να μην αμελείτε την φροντίδα του δέρματος σας. Ό, τι πίνετε με άδειο στομάχι απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, αφήνοντας σας πολύ μεθυσμένους πολύ γρήγορα, λέει ο Peter Counihan, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Έτσι, πριν την οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ, γεμίστε το στομάχι σας με πρωτεΐνες – αυγά, ξηρούς καρπούς, τυρί ή – είναι μια καλή επιλογή επειδή είναι αργά στην πέψη.
Ο «πόνος» του hangover είναι η αφυδάτωση, για αυτό να μην ξεχνάτε να εναλλάσσετε κάθε ποτό με ένα ποτήρι νερό, ή να προσθέτετε νερό για να «δαμάσει» το αλκοόλ. Οι μελέτες δείχνουν ότι ποτά όπως το τζιν, το ρούμι, η βότκα και είναι λιγότερο πιθανό από ό, τι τα πιο σκούρα να δημιουργήσουν δυσφορία. Οι τανίνες στο κόκκινο κρασί αυξάνουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που οδηγεί σε κατακόκκινη, φλεγμονή του δέρματος, για να μην αναφέρω μια επιπρόσθετη ταλαιπωρία, αυτή του πονοκεφάλου....
Το επόμενο πρωί, όταν ο καφές δείχνει να είναι η σωτηρία σκεφτείτε πίνοντας το φλιτζάνι σας σε συνδυασμό με την ασπιρίνη ότι σε μια μελέτη του 2010, οι αρουραίοι που πήραν και μια δόση καφεΐνης και ένα αντι-φλεγμονώδες γλίτωσαν την παραγωγή οξικού – την ένωση που συνδέεται με πονοκεφάλους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β6 μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατά 50%. Τέλος μην κάθεστε, αλλά κινηθείτε ... οι ενδορφίνες από ένα γρήγορο περπάτημα μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό και να νιώσετε καλά σχεδόν αμέσως.
Τώρα λοιπόν που είσαστε λίγο πιο προετοιμασμένοι, προσπαθήστε έστω και για μια φορά εφαρμόσετε ό, τι διαβάσατε. Μην πέσετε πάλι στην παγίδα της τεμπελιάς και της βαρεμάρας που μόνο ταλαιπωρία έχουν να σας προσφέρουν. Τουλάχιστον κάντε το για να θαμπώσετε τα πλήθη που περιμένουν να σας δουν.
Γράφει η Λίνα Γριβογιάννη για το k-mag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση