GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οδηγούμε Mitsubishi ASX 1,6 Diesel 4WD

Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας στην αγορά, το Mitsubishi ASX έρχεται στο προσκήνιο, καθώς απέκτησε έναν νέο diesel 1600άρη κ...

Οδηγούμε Mitsubishi ASX 1,6 Diesel 4WD

Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας στην αγορά, το Mitsubishi ASX έρχεται στο προσκήνιο, καθώς απέκτησε έναν νέο diesel 1600άρη κινητήρα που το κάνει πιο ανταγωνιστικό, σε μια αγορά όπου τα πολλά κυβικά, αποτελούν φορολογικό …έγκλημα και όπου το bestseller (NissanQashqai) διαθέτει κινητήρα μόλις 1,5 λίτρων.

Αυτός είναι και ο λόγος που λίγο καιρό μετά την εξ αποστάσεως παρουσίαση, πήραμε ένα λευκό τετρακίνητο ASX, με το οποίο ζήσαμε μια ολόκληρη εβδομάδα διανύοντας σχεδόν 800 χιλιόμετρα εντός και εκτός πόλης, αλλά και σε κάποιους χωματόδρομους.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά, προκειμένου να σας δώσουμε την πλήρη εικόνα ενός αυτοκινήτου «πασπαρτού», που –θεωρητικά τουλάχιστον- πρέπει να τα κάνει όλα και να συμφέρει… 

Αιχμή του δόρατος του αυτοκινήτου της δοκιμής μας ο σύγχρονος κινητήρας 1.6 Di-D, προδιαγραφών Euro 6, με απόδοση 114 ίππων/3.600 σ.α.λ., ροπή 27,5 χγρμ/1.750σ.α.λ. και στιγμιαία λειτουργία overboost 285 Nm (από 1.600 σε 1.650 bar). Ο κινητήρας αυτός είναι προϊόν συνεργασίας της Mitsubishi με την PSA. Πρόκειται για ένα 8βάλβιδο σύνολο με απόδοση από χαμηλά.

 

Να σημειώσουμε εδώ ότι, στο σύστημα DPF του καταλύτη υπάρχει μια νέα τεχνολογία που χαμηλώνει κατά 100 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία αναγέννησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σύστημα να φτάνει σε θερμοκρασία λειτουργίας μετά από 15’ χρήσης, κάτι που βελτιώνει την αξιοπιστία του ειδικά στην πόλη και σε μικρές αποστάσεις.

Το σύνολο, συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο των έξι σχέσεων που εκμεταλλεύεται ιδανικά την απόδοση του κινητήρα, μεταφέροντας την κίνηση –στην περίπτωσή μας- στους 4 τροχούς.

Το 8βάλβιδο μοτέρ είναι επαρκές για το βαρύ αμάξωμα και η σωστή κλιμάκωση στο κιβώτιο αξιοποιεί σωστά τη ροπή, σημειώνοντας τελικά αξιόλογες επιδόσεις με τα 0-100 σε χρόνο 11,5΄΄, τελική 198 χλμ/ώρα και αξιόλογες ενδιάμεσες επιταχύνσεις, αρκεί ο οδηγός να μην ξεχνά τις μακριές 5η και 6η σχέση στο κιβώτιο.

Ο κινητήρας υπόσχεται κατανάλωση μόλις 5,0 λτ/100χλμ σε μικτό κύκλο, τιμή αισιόδοξη αφού στην πράξη εμείς διαπιστώσαμε μέση τιμή 6,2λτ, ενώ τιμές κοντά στα 5 λίτρα θα προκύψουν μόνο ταξιδεύοντας σε ανοιχτό δρόμο. 

Εκτός από τον κινητήρα οι αλλαγές στο νέο ASX περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την ύπαρξη εντός μπουτόν All Wheel Control (AWC) το οποίο αντικατέστησε τον περιστροφικό επιλογέα και νέα πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων που βελτιώνει την οδική συμπεριφορά και την άνεση.

Το ASX χρησιμοποιεί μία βελτιωμένη έκδοση του “AWC” της Mitsubishi, ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος 4WD ανάλογα με τις οδικές συνθήκες. Το σύστημα διαθέτει έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο συμπλέκτη που προσδιορίζει τη βέλτιστη κατανομή ροπής εμπρός/πίσω από δεδομένα αισθητήρων για το άνοιγμα του γκαζιού, την ταχύτητα του οχήματος και το φορτίο, λαμβάνοντας υπόψη και τις εντολές του οδηγού. Στην επιλογή 2WD, η ροπή μεταφέρεται μόνο στους εμπρός τροχούς, ενώ στην επιλογή 4WD AUTO, η κατανομή ροπής ελέγχεται για να επιτυγχάνεται ελκτική πρόσφυση και κατευθυντικότητα σε συνθήκες ολισθηρότητας, με το εύρος να κυμαίνεται από 98 / 2% εμπρός/πίσω μέχρι 50 / 50.

Στο 4WD LOCK, η κατανομή ροπής κλειδώνει στο 50 / 50 κάτι που βελτιστοποιεί τις δυνατότητες αποκόλλησης από ένα δύσβατο σημείο του δρόμου. 

Αισθητικά οι διαφοροποιήσεις με το προηγούμενο (1800 κ.εκ.) επικεντρώνονται στο εσωτερικό, καθώς τίποτα άλλο δεν φανερώνει πως έχουμε να κάνουμε με facelift. Τα υλικά και οι ταπετσαρίες στην καμπίνα επιβατών έχουν ανανεωθεί ενώ ο διάκοσμος του ταμπλό δίνει αίσθηση δυναμισμού και πολυτέλειας, με τα χρώματα να παραμένουν μαύρα δίνοντας μια συνολικά συντηρητική εικόνα.

Πάντως η πανοραμική οροφή του ASX «μας», έδινε ευχάριστη νότα στην σχετικά ευρύχωρη καμπίνα, που φιλοξενεί άνετα 4 μεγαλόσωμους επιβάτες, ή και 5 ακόμα, αρκεί οι πίσω να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις όσον αφορά το πλάτος.

Τα καθίσματα έχουν άριστη πλευρική στήριξη, ενώ το πίσω είναι διαιρούμενο για να μεγαλώνει τμηματικά τον χώρο φόρτωσης. Υπάρχουν άφθονοι χώροι για μικροαντικείμενα, αλλά δεν υπάρχει ρεζέρβα (παρά μόνο κιτ επισκευής), επιλογή που δεν ενδείκνυται για τους ελληνικούς δρόμους.

Η εργονομία πολύ πάνω του μέσου όρου και η πληροφόρηση του οδηγού γίνεται μέσα από δυο ψηφιακές οθόνες, ενώ το σύστημα κλιματισμού είναι εύχρηστο και αποτελεσματικό.

 

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται και το σύστημα ClearTec ένα πακέτο που κάνει τον Di-D φιλικότερο ως προς το περιβάλλον και περιλαμβάνει: Σύστημα “Automatic Stop & Go”, ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα, σύστημα Ανάκτησης Ενέργειας Πέδησης (GCS) και Ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης. Το GCS επιτρέπει την ανάκτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά την επιβράδυνση για την φόρτιση της μπαταρίας και έτσι μειώνεται το φορτίο του δυναμό που απορροφά ισχύ από τον κινητήρα. 

Οδηγώντας σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, σημειώσαμε την ομοιογένειά και τη γραμμική απόδοση του κινητήρα σε όλο το φάσμα στροφών χάρη στην αξιόλογη ροπή (27.5χγρμ), που επιτρέπει τα εύκολα προσπεράσματα ακόμα και με το ASX πλήρες φορτίου.

Με μεγάλη απόσταση από το έδαφος και ψηλό κέντρο βάρους το ASX παρουσιάζει μια ισορροπημένη οδική συμπεριφορά, αρχικά ουδέτερη και στην πίεση ελαφρά υποστροφική. Η πληροφόρηση του οδηγού από το τιμόνι (διαθέτει ηλεκτρική υποβοήθηση) είναι επαρκής ενώ το σωστά κλιμακωμένο κιβώτιο, τα φρένα και η ανάρτηση, εξυπηρετούν τον πολυπρόσωπο χαρακτήρα του μοντέλου.

Λόγω διαφορετικού ρυθμού απόσβεσης των αμορτισέρ η πίσω ανάρτηση έχει γίνει πιο προοδευτική, γεγονός που διευκολύνει τις εκτός δρόμου μετακινήσεις, αν και πολλές φορές παρά τη μεγαλύτερη διαδρομή, οι αναρτήσεις «κτυπούν». Αντίθετα, στην άσφαλτο η κύλιση και η απόσβεση είναι αναβαθμισμένες, πράγμα που φαίνεται κυρίως στις ψηλές ταχύτητες όπου το ASX πατά καλύτερα και δεν πλέει.

Σε γενικές γραμμές πάντως αυτό που μένει από την εμπειρία με ένα 1600άρι ASX, είναι η αίσθηση της γεροδεμένης κατασκευής, η δυνατότητα να το χρησιμοποιείς ποικιλοτρόπως, η εντυπωσιακή ροπή του (παρά την κάποια νωθρότητα όταν ξεχνιέσαι με μεγάλες ταχύτητες στο κιβώτιο) και η οικονομία καυσίμου.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι, το ASX διατίθεται και σε δικίνητη έκδοση με τιμή από 22.560 ευρώ (έκδοση invite), ενώ η 4κίνητη έκδοση που σας περιγράψαμε ξεκινά από τις 24.860 ευρώ με απόσυρση. 

Υπέρ

  • Ποιότητα υλικών/φινιρίσματος

  • Άνεση

  • Χώροι

  • Τετρακίνηση

  • Κύλιση σε άσφαλτο

Κατά

  • Αργό Stop&Go στην επανεκκίνηση

  • Τιμή αγοράς

  • Μέτριος εξοπλισμός

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας: 1.560 κ.εκ. πετρέλαιο

Ισχύς: 114 ίπποι/3.600 σ.α.λ.

Ροπή: 27,5χγρμ/1750 σ.α.λ.

Μετάδοση: Στους 4 τροχούς

Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων

Τελική ταχύτητα: 198 χλμ/ώρα

Επιτάχυνση 0-100 km: 11.5’’

Μικτή κατανάλωση: 6,2λτt/100 χλμ(δοκιμής)

Εκπομπές CO2: 119 γρ/χλμ

Βάρος: 1550 κιλά

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.295/1.770/1.625 χλστ

Μεταξόνιο: 2.670 χλστ

Χώρος αποσκευών: 419 λτ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση