GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-1 είδε το σεισμό στη Λευκάδα

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-1 «είδε» από ψηλά το μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών που έπληξε την Λευκάδα στις 17 Νοεμβρίου. Όπως α...

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-1 «είδε» από ψηλά το μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών που έπληξε την Λευκάδα στις 17 Νοεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο δορυφόρος παρείχε σημαντικές πληροφορίες για τη χαρτογράφηση και την εκτίμηση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, ενώ βοηθά ακόμη στη συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου.

Η σεισμική δόνηση, με επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκάδας, είχε γίνει αισθητή μέχρι τη Σικελία, στη νότια Ιταλία. Μετά την εκδήλωση του φαινομένου, η ερευνητική ομάδα Εφαρμογών Παρατήρησης της Γης από το Διάστημα, του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ισαάκ Παρχαρίδη, προχώρησε στην παραγωγή χαρτών της εδαφικής παραμόρφωσης που προκάλεσε ο σεισμός, με βάση δορυφορικές εικόνες ραντάρ και την τεχνική της συμβολομετρίας ραντάρ (InSAR).

Παλαιότερα η παραγωγή χαρτών εδαφικής παραμόρφωσης απαιτούσε σημαντικό χρόνο για τη συλλογή και την επεξεργασία των εικόνων. Σήμερα η ύπαρξη σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης της Γης, όπως ο δορυφόρος ραντάρ Sentinel-1A του προγράμματος Copernicus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, παρέχει στους επιστήμονες τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης της επιφάνειας της Γης με συχνότητα επίσκεψης της ίδιας περιοχής κάθε 12 μέρες. Η συχνότητα αυτή θα μειωθεί στις έξι ημέρες με την εκτόξευση του δίδυμου δορυφόρου Sentinel-1Β το 2016. Τα δεδομένα του Sentinel είναι άμεσα διαθέσιμα σε όλους, μέσω της πλατφόρμας Sentinels Scientific Data Hub, λίγες ώρες μετά την επίγεια λήψη και με μηδενικό κόστος.

Όσον αφορά τον σεισμό της Λευκάδας, τα αποτελέσματα της επιστημονικής ανάλυσης διανεμήθηκαν στους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα), σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής & Ηφαιστειολογίας INGV της Ιταλίας και στη σχολή École Νormale Supérieure-ENS της Γαλλίας), καθώς και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

"Οφείλω να υπογραμμίσω την επιστημονική αξία του συστήματος Copernicus και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις λίγων ωρών από την λήψη της εικόνας μετά το συμβάν, το συμβολογράφημα αποτύπωσης της εδαφικής παραμόρφωσης ήταν έτοιμο," είπε ο Ισαάκ Παρχαρίδης. "Το έργο της ερευνητικής ομάδας δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται με την μελέτη και παρακολούθηση του φαινομένου", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση