GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομπάμα εναντίον Κογκρέσου για την οπλοκατοχή

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να παρακάμψει το Κογκρέσο σε ένα θέμα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις ΗΠΑ, αυτό των πυροβόλων όπλων. Ο Αμ...


Ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να παρακάμψει το Κογκρέσο σε ένα θέμα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις ΗΠΑ, αυτό των πυροβόλων όπλων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρουσιάζει σήμερα μια σειρά μέτρων για να πλαισιώσει καλύτερα τη χρήση τους, διαβεβαιώνοντας πως έχει με το μέρος του το δίκιο και τη συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών.
Ο Ομπάμα θα ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο διατάγματα και προτάσεις που, ενώ θα σέβονται, όπως υπόσχεται, την ιερή και απαραβίαστη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος, θα επιτρέψουν ωστόσο να δοθεί μάχη εναντίον της "μάστιγας" της ένοπλης βίας.
Περίπου 30.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα.
Η γενίκευση της υποχρέωσης να ελέγχονται τα δικαστικά και ψυχιατρικά προηγούμενα πριν από μια πώληση όπλου βρίσκεται στο κέντρο της δέσμης μέτρων, τις μεγάλες γραμμές των οποίων αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, το βράδυ η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Ομπάμα, τα μέτρα αυτά "δεν θα εμποδίσουν όλα τα βίαια εγκλήματα, όλα τα τουφεκίδια, αλλά θα επιτρέψουν εν δυνάμει να σωθούν ζωές σ' αυτή τη χώρα".
Έπειτα από επτά χρόνια στη διάρκεια των οποίων το μόνο που έκανε έπειτα από τα φονικά με πυροβόλα όπλα ήταν να εκφράζει την απογοήτευσή του, ο δημοκρατικός πρόεδρος αποφάσισε να δράσει μόνος του απέναντι σ' ένα Κογκρέσο στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί.
Με την απόφασή του αυτή, θέτει τη συζήτηση στο κέντρο της προεδρικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά εκτίθεται επίσης σε επικρίσεις για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία, καθώς οι αντίπαλοί του καταγγέλλουν ότι αυθαιρετεί.
Η κυβέρνηση θέλει κυρίως να κλείσει τα κενά του ισχύοντος συστήματος αποσαφηνίζοντας το πώς ορίζεται ένας πωλητής όπλων. Στις περιοδεύουσες εκθέσεις, αλλά και στο Ίντερνετ, σήμερα είναι πράγματι εύκολο στις ΗΠΑ να αποκτήσεις ένα όπλο χωρίς να υποβληθείς σε κανέναν από τους ελέγχους τους οποίους απαιτούν οι ομοσπονδιακές αρχές από τους εγκεκριμένους οπλοπώλες.
"Οποιοδήποτε πρόσωπο εμπλεκόμενο στην πώληση όπλων το οποίο χρησιμοποιεί το Ίντερνετ ή άλλες τεχνολογίες, οφείλει να έχει άδεια, ακριβώς όπως ένα παραδοσιακό κατάστημα", υπογραμμίζει ιδιαίτερα ο Λευκός Οίκος, χωρίς ωστόσο να ορίζει τον αριθμό των όπλων από τον οποίο και μετά ένας ιδιώτης κατατάσσεται στην κατηγορία αυτή.
Ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει πως, παρά τα κενά που υπάρχουν, το σημερινό σύστημα ελέγχου επέτρεψε στη διάρκεια των 15 τελευταίων ετών να εμποδιστεί η πώληση σχεδόν δύο εκατομμυρίων πυροβόλων όπλων που θα μπορούσαν να πέσουν σε "κακά χέρια". Και θεωρεί συνεπώς ότι είναι λογικό να ενισχυθεί.
Για να εξασφαλισθεί η καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων, ο Ομπάμα προτείνει εξάλλου τη δημιουργία 200 νέων θέσεων στους κόλπους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για το αλκοόλ, τον καπνό και τα πυροβόλα όπλα (ATF). Προτείνει εξάλλου στο Κογκρέσο μια επένδυση 500 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της ψυχιατρικής περίθαλψης.
"Η παράδοση της οπλοκατοχής"
"Οι αποφάσεις του προέδρου για τα όπλα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική νίκη για τη δημόσια ασφάλεια", αντέδρασε στο Twitter ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος συμμετέχει από καιρό στη μάχη αυτή.
Πριν καν πληροφορηθούν το ακριβές περιεχόμενο των προεδρικών προτάσεων, οι ρεπουμπλικάνοι κατήγγειλαν ήδη με σφοδρότητα την πρωτοβουλία.
"Σύντομα δεν θα είμαστε πια σε θέση να αποκτούμε όπλα", πέταξε με το επιγραμματικό του στυλ ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, επικεφαλής της κούρσας για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Στην ίδια συχνότητα, οι ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο υποσχέθηκαν να εξαλείψουν μεμιάς οποιοδήποτε μέτρο στο θέμα αυτό. "Από την πρώτη ημέρα μου στην εξουσία, όλα αυτά τα διατάγματα θα εξαφανισθούν", διαβεβαίωσε ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο.
Οι αντίπαλοι της ενίσχυσης των νόμων για τα όπλα επικαλούνται τη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος που προβλέπει ότι "δεν μπορεί να προσβληθεί το δικαίωμα του λαού να κατέχει και να φέρει όπλα". Όμως η παράγραφος αυτή, που επικυρώθηκε το 1791, προσφέρεται σε πολλές ερμηνείες και βρίσκεται στο κέντρο αναρίθμητων δικαστικών διαδικασιών.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, κατήγγειλε την "περιφρόνηση" του προέδρου προς τους Αμερικανούς που επιμένουν σ' αυτή την τροπολογία: "Φέρεται σαν το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν όπλα να είναι κάτι που γίνεται απλώς ανεκτό ενώ, όπως το επανέλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2008, είναι κάτι θεμελιώδες".
Αναγνωρίζοντας πως υπάρχει "ισχυρή παράδοση οπλοκατοχής" στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που θα παρουσιάσει, τα οποία έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά από τους νομικούς του Λευκού Οίκου, είναι καθ' όλα σύμφωνα με το Σύνταγμα και εντάσσονται πλήρως στο πλαίσιο των προεδρικών εξουσιών του.
Μεσοπρόθεσμα ο αμερικανός πρόεδρος παραμένει ωστόσο πεπεισμένος για την ανάγκη να υπάρξει μια νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπισθεί πραγματικά το πρόβλημα αυτό.
Το βράδυ της Πέμπτης θα επιχειρήσει να πείσει γι' αυτό τους Αμερικανούς στη διάρκεια ερωταπαντήσεων στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον του Φέρφαξ (Βιρτζίνια, ανατολικές ΗΠΑ) οι οποίες θα μεταδοθούν απ' ευθείας από το CNN.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση