GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χάγη: Ξεκίνησε η δίκη του Λοράν Γκμπαμπό για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ξεκίνησε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η πολύκροτη δίκη του Λοράν Γκμπαγκμπό, του πρώην πρόεδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, ο ...


Ξεκίνησε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η πολύκροτη δίκη του Λοράν Γκμπαγκμπό, του πρώην πρόεδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο 70χρονος Γκμπαγκμπό εμφανίστηκε χαλαρός και χαμογελαστός και, σύμφωνα με την δημοσιογράφο του BBC, δήλωσε "αθώος " .

Στις εκλογές του 2010 αρνήθηκε να αποδεχθεί την ήττα του από τον Αλασάν Ουαταρά και να παραδώσει την εξουσία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος με χιλιάδες νεκρούς και σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους, ο οποίος ουσιαστικά μαίνεται μέχρι και σήμερα.  

Ο Γκμπαμπό είναι ο πρώτος πρώην αρχηγός κράτους που δικάζεται στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου. 

Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν ότι είναι υπεύθυνος για δολοφονίες , βιασμούς και παράνομες φυλακίσεις των υποστηρικτών του πολιτικού αντιπάλου του.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις μετεκλογικές συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, ενώ ο Γκμπαμπό συνελήφθη τελικά τον Απρίλιο του 2011 .

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση