GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια φωτογραφία και η ιστορία της: Διεθνές φεστιβάλ βουντού στο Μπενίν

Στο μικρό και σχετικά άγνωστο Μπενίν, της Δυτικής Αφρικής η 10η Ιανουαρίου είναι ημέρα εθνικής εορτής και αργίας τα τελευταία 20 χρόνια...


Στο μικρό και σχετικά άγνωστο Μπενίν, της Δυτικής Αφρικής η 10η Ιανουαρίου είναι ημέρα εθνικής εορτής και αργίας τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον.
Επίκεντρο της γιορτής είναι η Ouidah, μια μικρή πόλη και λιμάνι από όπου ξεκινούσαν οι σκλάβοι της Αφρικής για την Αμερική. Εκεί, κάθε χρόνο γίνεται το ετήσιο φεστιβάλ βουντού, που συγκεντρώνει επισκέπτες από όλο τον κόσμο – κυρίως από την Καραϊβική και τη Γαλλία.
Κάθε χρόνο, στις 10 Ιανουαρίου, ένα ετερόκλητο πλήθος φτάνει στην Ouidah για να πάρει μέρος στο φεστιβάλ βουντού, που τιμά τη μνήμη των περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν τις πατρίδες τους και την ελευθερία τους κατά τη διάρκεια του δουλεμπορίου και οι οποίο συνέβαλλαν στην διάδοση της παραδοσιακής αφρικανικής θρησκείας του βουντού στη νότια Αμερική και στην Καραϊβική.
Η θρησκεία του βουντού συνδυάζει στοιχεία όπως η φιλοσοφία και η ιατρική και η κεντρική πεποίθηση είναι ότι τα πάντα βρίσκονται το πνεύμα, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Οι συμμετέχοντες είναι ντυμένοι (ή γδυμένοι για τα δυτικά πρότυπα) με τις παραδοσιακές φορεσιές τις πατρίδας τους, χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, θυσιάζουν ζώα και πέφτουν σε έκσταση καθώς επικαλούνται τα πνεύματα.

Ο δυτικός πολιτισμός και οι μονοθεϊστικές θρησκείες (Χριστιανισμός, Ισλάμ και Βουδισμός) βρίσκουν τις τελετές των βουντού, τις θυσίες ζώων την αιματοχυσία και τη χρήση "φυλαχτών" ανησυχητική.
Όμως όποια και αν είναι η γνώμη σας για το βουντού, είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς την ενέργεια και την αφοσίωση των οπαδών του, σε ένα θρησκευτικό φεστιβάλ όπως αυτό.
Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη 

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση