GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Μωμόγεροι...

Από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από τα νησιά του Αιγαίου έως εκείνα του Ιονίου, συγκεντρώσαμε τα πιο εντυπωσιακά πρωτοχρονιάτικα έ...


Από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από τα νησιά του Αιγαίου έως εκείνα του Ιονίου, συγκεντρώσαμε τα πιο εντυπωσιακά πρωτοχρονιάτικα έθιμα στην Ελλάδα, που διατηρούν τα ήθη και τις παραδόσεις αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων, θυμίζοντάς μας τις ρίζες και την καταγωγή μας.
Οι Μωμόγεροι

Η καταγωγή του εθίμου των Μωμόγερων είναι προχριστιανική με αναφορές στη διονυσιακή λατρεία, ενώ επανήλθε στην Ελλάδα από τους Πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία του οφείλεται στις λέξεις μίμος ή μώμος και γέρος και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μιμητικές κινήσεις τους.
Οι μωμόγεροι είναι ντυμένοι με τομάρια ζώων (τράγων ή λύκων) ή στολές οπλισμένες με σπαθιά και έχουν τη μορφή γέρων. Περιφέρονται στους δρόμους των χωριών τραγουδώντας κάλαντα ή ευχετικούς στίχους πάντα με τη συνοδεία λύρας και νταουλιού.
Αφού περάσουν από όλες τις γειτονιές και τα περισσότερα σπίτια μαζεύοντας απολαμβάνοντας διάφορα κεράσματα, εδέσματα και τσίπουρο το βράδυ κατευθύνονται προς την πλατεία του χωριού όπου στήνεται μεγάλο γλέντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση