GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έργα ρωσικής πρωτοπορίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η πορεία της συνένωσης, συνύπαρξης και όχι "συγχώνευσης" των δύο μουσείων σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (του Κρατικού Μουσ...


Η πορεία της συνένωσης, συνύπαρξης και όχι "συγχώνευσης" των δύο μουσείων σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του προγενέστερου -του "θαυμαστού δείγματος της κοινωνίας των πολιτών" Μακεδονικού Μουσείου), που ξεκίνησε προ τριετίας, μπορεί τυπικά και θεσμικά να μην ολοκληρώθηκε, η ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στους δυο πολιτιστικούς φορείς, όμως, ξεκίνησε προ καιρού και κορυφώνεται με την πρώτη μαζική έξοδο δεκάδων έργων ρώσικης πρωτοπορίας (από τη Συλλογή Κωστάκη) και την έκθεσή τους στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης -στις εγκαταστάσεις της Helexpo-ΔΕΘ.
Μετά την έκθεση "Πέρα από την κοινή θέση. 'Προτάσεις' για μια ιστορία της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας", με έργα του ΜΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών (εγκαινιάστηκε στις 19 του περασμένου Δεκεμβρίου και συνεχίζεται ως τις 5 Μαρτίου), από το ερχόμενο Σάββατο 23 Ιανουαρίου ξεκινά η ...δεύτερη πράξη της συνεργασίας.
Είναι η έκθεση με τίτλο "Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης" που θα αναπτυχθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως και τον ερχόμενο Μάιο (8 Μαΐου 2016).
Και είναι η πρώτη φορά που ένα μέρος των συνολικά 1275 έργων της συλλογής Κωστάκη (από το 1998 που έφτασε στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τη "μαγιά" για την ίδρυση του πρώτου στην Ελλάδα Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και αγοράστηκε με το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους για την αγορά έργων τέχνης) "βγαίνει" και εκτίθεται σε χώρο -εκτός της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης (που είναι η έδρα του ΚΜΣΤ).
Μέσα από 67 έργα των σημαντικότερων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας καθώς και αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, ζωγραφική, προβολές) από τη ζωή του ίδιου του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη παρουσιάζονται ξανά στο κοινό, σε νέο χώρο, οι βασικές αρχές, τα βασικά κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας, αυτής της τόσο ιδιαίτερης εποχής.
Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες ενότητες. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζει τη μετάβαση της τέχνης από την αναπαράσταση στη μη-αντικειμενικότητα. Ακολουθεί η δεύτερη ενότητα, όπου παρουσιάζεται η σχέση τέχνης και φύσης μέσα από το έργο και τα μαθήματα του Μιχαήλ Ματιούσιν.
Στην τρίτη ενότητα ακολουθεί η σχέση τέχνης και αρχιτεκτονικής, που οδηγεί στην παραγωγή χρηστικών αντικειμένων (εδώ παρουσιάζεται η πτητική μηχανή "Λετάτλιν" του καλλιτέχνη Βλαντίμιρ Τάτλιν, που αποτελεί ένα από τα τελευταία σχέδια της ρωσικής πρωτοπορίας, που όμως δεν κατόρθωσε να υλοποιηθεί).
Η τέταρτη ενότητα, τέλος, παρουσιάζει το έργο του Σολομών Νικρίτιν, ενός από τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς της ρωσικής πρωτοπορίας, που συνδέει τη ζωγραφική του με την έννοια του παραλόγου, το οποίο -με τη σειρά του- οδηγεί στην αίσθηση τρόμου και απόγνωσης.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Μαρία Τσαντσάνογλου.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από Πέμπτη έως Κυριακή (Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00) στις εγκαταστάσεις του ΜΜΣΤ, ενώ ξεναγήσεις διάρκειας μιας ώρας θα γίνονται κάθε Πέμπτη στις 18.00 & κάθε Κυριακή στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου. Εισιτήρια: 4€ γενική είσοδος, 2€ φοιτητές, εκπαιδευτικοί, άνεργοι, πολύτεκνοι και άνω των 65, 2€ ομάδες σχολικές, 3€ ομάδες ενηλίκων.
Τα 67 έργα της ρωσικής πρωτοπορίας (από τη συλλογή Κωστάκη) θα βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του ΜΜΣΤ ως και τις 8 Μαΐου. Τέσσερις μήνες αργότερα, 400 έργα της συλλογής Κωστάκη (ο μεγαλύτερος αριθμός έργων που εκτίθεται σε κοινή παρουσίαση) θα μεταφερθούν από τη Μονή Λαζαριστών στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ, τιμώντας εντυπωσιακά το έτος "Ελλάδας-Ρωσίας" στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση