Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Οικονομία, γεωπολιτική και διπλωματία ψηλά στην ατζέντα του Νταβός

Share it:

Μια παγκόσμια ανάπτυξη που κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που σημαδεύεται από σχεδόν καθημερινές επιθέσεις και η μεταναστευτική κρίση μονοπωλούν τις εργασίες την πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που διεξάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το επίσημο θέμα αυτού του παγκόσμιου συνεδρίου είναι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση η οποία θα μπορούσε να μεταμορφώσει την παγκόσμια οικονομία, αλλά "όπως συχνά συμβαίνει στο Νταβός, παρεμβαίνουν οι παγκόσμιες εξελίξεις, και το θέμα στο οποίο εστιάζεται η παγκόσμια προσοχή είναι αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται", επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του βρετανικού ινστιτούτου IHS Ναριμάν Μπεχραβές.

Το Πεκίνο έδωσε χθες στη δημοσιότητα τον ρυθμό ανάπτυξής του για το 2015, που είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 χρόνων (6,9%). Η επιβράδυνση στην Κίνα και οι κακές επιδόσεις των χωρών με αναδυόμενη οικονομία επιβαρύνουν την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ και γενικότερα όλη η παγκόσμια οικονομία του πλανήτη απειλείται με εκτροχιασμό, προειδοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το τεταμένο αυτό περιβάλλον επηρεάζει επίσης τις χρηματαγορές που γνωρίζουν μια περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας και τις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Μπεχραβές, ο οποίος έχει εμπειρία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αναμένεται να γίνει μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές αρχές διαχειρίζονται την επιβράδυνση αυτή. Οι αρχές "έσφαλαν" εκτιμά, παρότι κανείς δεν θα το πει αυτό από το βήμα του συνεδρίου.

"Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει το δημόσιο Νταβός, που διαφέρει από το ιδιωτικό Νταβός. Στο ιδιωτικό Νταβός θα μιλήσουν γι αυτό. Στο δημόσιο Νταβός προφανώς δεν θα γίνει λόγος για το θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος του τραπεζικού ομίλου UBS Αλεξ Βέμπερ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του πρακτορείου Bloomberg πως, μολονότι ορισμένες από τις ενέργειές του για να κατευνάσει τις αγορές ήταν "λίγο πρόχειρες", ο οικονομικός κολοσσός έχει ακόμη "πολλά εφόδια" για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του βρετανικού διαφημιστικού ομίλου WPP, "για έναν πρόεδρο ομίλου, οι βασικοί κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα είναι η Κίνα, το πετρέλαιο και η Σαουδική Αραβία, η μετανάστευση στην Ευρώπη και αλλού, η πολιτική των ΗΠΑ (όπου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο), η τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντα στο Νταβός, η γεωπολιτική και η διπλωματία βρίσκονται ψηλά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Από την κορεατική κρίση, "ένα καζάνι που βράζει" σύμφωνα με τον πρώην ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδη, έως τις επιθέσεις των τζιχαντιστών, την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, την τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο, μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που προκαλούν ανησυχία θα συζητηθούν τις ημέρες αυτές.

Η βυθισμένη στο χάος Λιβύη, η κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη, η οποία είναι "φωτοτυπία αυτού που συνέβη στη Λιβύη", η αυξανόμενη επιρροή της Αλ Κάιντα και του ΙΚ, είναι επίσης θέματα που θα απασχολήσουν τους συνέδρους.

γκόσμιου Οικονομικόυ Φόρουμ
Share it:
Reactions:

Ευρώπη

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση