GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Βαρουφάκης δεν έπαιξε, τώρα παίζει και δεν κάνει καλά!...

Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Δεν γνωρίζω προσωπικά τον κύριο Γιάννη Βαρουφάκη, άρα θεώρησε αναγνώστη μου πως κρίνω απλώς και ...

Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Δεν γνωρίζω προσωπικά τον κύριο Γιάννη Βαρουφάκη, άρα θεώρησε αναγνώστη μου πως κρίνω απλώς και μόνον από τη συμπεριφορά του, όπως αυτή καταγράφεται στα ΜΜΕ και από τη γενικότερη στάση του, όπως εκφράζεται δημοσίως από τον ίδιο.

Ξέρεις ίσως πως η άποψη Βαρουφάκη ως προς την μεθοδολογία διαχείρισης της ελληνικής κρίσης της ευρωζώνης δεν διαφέρει ουσιωδώς από αυτήν που διατύπωσα με διάφορους τρόπους στις ιστοσελίδες και στα ιστολόγια που φιλοξενούν τη γνώμη μου, αρκετά πριν αποκρυσταλλωθεί στα ΜΜΕ η «ιδέα» Βαρουφάκη. Συνεπώς, πολύ φυσιολογικά καλοδέχτηκα το αφήγημα περί κρίσης και επίλυσης της κρίσης που δόμησε ο κύριος Βαρουφάκης, ακριβώς με ταdiscursive/διαλογικά στοιχεία που χρησιμοποιούσα και εγώ.

Ποτέ δεν έκρυψα πως καταλαβαίνω τον Βαρουφάκη, επειδή μιλάμε την ίδια γλώσσα που κατασκευάζει τη σχέση στόχος-στρατηγική-πρόγραμμα, στο πλαίσιο του λεγόμενου ρεαλιστικού κονστρουκτιβισμού (Realist Constructivism) ή αυτού που αποτελεί το δικό μου οντολογικό σύστημα ανάλυσης, του κονστρουκτιβιστικού ρεαλισμού (Constructivist Realism).

Πέραν αυτού θεώρησα πως παρά την έντονη ιδιορρυθμία και προβολή του ανδρός, αυτός πρόσφερε σημαντικό έργο στην ανόρθωση του ηθικού των Ελλήνων εντός της ΕΕ και όχι ως τυφλή αντίδραση σε αυτήν. Ήταν μάλλον πολύτιμη αν και σημαντικά αντιφατική η συμβολή του στην επιχείρηση αναδόμησης της πολιτικής ταυτότητας της Ελλάδας εντός της ΕΕ και αυτό φρόντισα να επισημάνω εγκαίρως, εκτιμώντας παράλληλα - και όπως αποδείχθηκε επιτυχώς - πως «ο Βαρουφάκης είναι για λίγο».

Ωστόσο, παρακολουθώντας μόλις σήμερα την πολυσυζητημένη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, έρχομαι να αναρωτηθώ δημοσίως: τι παιχνίδι παίζει ο Βαρουφάκης;

Ο κ. Βαρουφάκης δεν έπαιξε, ως υπουργός. Δοκίμασε να «παίξει» για να μπορέσει να διαπραγματευτεί πολιτικώς την ελληνική υπόθεση, όπως ήταν αναγκαίο, αλλά προφανώς δεν υπήρχε ο «κατάλληλος» πρωθυπουργός και στελεχικό δυναμικό ικανό και πρόθυμο να ακολουθήσει και να υποστηρίξει παραγωγικά την προσπάθεια. Πέραν αυτού, όλα έγιναν σε ένα μάλλον «κλειστό, μυστικό πλαίσιο» με αποκλεισμό της ευρύτερης προοδευτικής κοινωνίας, η οποία θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό σε αυτόν τον αγώνα. Έτσι ναυάγησε η διαπραγμάτευση και αποδομήθηκε φυσιολογικώς ο Βαρουφάκης, ενώ σώθηκε από την γελοιοποίηση με την προκήρυξη εκλογών και την απομάκρυνσή του από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τι γίνεται σήμερα; Αντί αυτός να προχωρήσει μπροστά, αναπτύσσοντας την εναλλακτική στρατηγική (του) πρόταση για μια εναλλακτική ηγεμονία στην Ευρώπη των Λαών (της), επανεισάγοντας τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια του «ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα», τα οποία θα όριζαν την ΕΕ σε μια νέα βάση, ως ένα εναλλακτικό, παιδαγωγικό ηγετικό παράδειγμα σε έναν δημοκρατικό, αντιαυταρχικό, αντιγραφειοκρατικό και αντιιμπεριαλιστικό πόλο ηγεμονίας, τι κάνει; Εντελώς παιδαριωδώς δίνει μια συνέντευξη που αναμοχλεύει με μυθιστορηματικό τρόπο σχέσεις και καταστάσεις που εμφανίζουν τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα ανερμάτιστους τυχοδιώκτες!

Δεν θέλω να φανταστώ πως τελικώς ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι μέχρι ανοησίας ανώριμος και παρασύρεται σε μια συνέντευξη η οποία συνδέεται αρμονικά με εκείνη του φίλου και μέντορά του - αν δεν κάνω λάθος, σύμφωνα με δική του διήγηση – Γιάννη Στουρνάρα! Δεν μπορώ να πιστέψω πως ο Γιάν(ν)ης δεν ξέρει τι κάνει και πως έτσι συνδέθηκαν οι Γιάννηδες δια του ιδίου δημοσιογραφικού διαύλου και του αυτού δημοσιογράφου ασφαλώς!

Επειδή λοιπόν δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας ακόμη σαχλαμάρας στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, αναζητώ να μάθω το παιχνίδι που παίζει αυτή την περίοδο. Μια και τώρα παίζει κανονικά και δεν νομίζω πως ξεκίνησε καλά, ενώ ως υπουργός δοκίμασε να παίξει και μάλιστα δυνατά και έξυπνα, αλλά παρέμεινε στο διερευνητικό στάδιο του παιγνίου!

2 σχόλια

  1. Το ψέμα για τη δανειακή στήριξη της Κίνας...

    O κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο.... Πρέπει να είναι πολύ χάπατο όποιος πιστέψει κάτι τέτοιο.

    Πρώτα-πρώτα γιατί η Κίνα να συμφωνήσει σε δανειακή στήριξη;.. Τι είχε να κερδίσει;... Αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι το κουμάντο στην Αθήνα το κάνει η Μέρκελ... Γιατί να συμφωνήσει με μια κυβέρνηση που δεν παίρνει καμιά σοβαρή απόφαση;;;;;;;;;

    Δεύτερο, δανειακή στήριξη σε τι;;;; Ο κ. Βαρουφάκης, ως συνήθως, απευθύνεται -χωρίς βέβαια να υπάρχει συγκροτημένος αντίλογος- σε ένα κοινό σαν εκείνο των ανοργασμικών κυριών του καλού κόσμου που όταν άκουγαν τον Κερένσκι να μιλά στη Δούμα ή στα σουαρέ της παλιάς Ρωσίας, λιποθυμούσαν από θαυμασμό.;;;; Ο κ. Βαρουφάκης, πολύ χαμηλότερου επιπέδου από τον παλιό Κερένσκι, απλά παπαγαλίζει παραμύθια για ανοργασμικές κυρίες.

    Καμιά ΚΙΝΑ , καμιά ΡΩΣΙΑ δεν πρόκειται να ασχοληθεί σοβαρά με την κυβέρνηση της Αθήνας, όσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι άλλοι κάνουν ΚΟΥΜΑΝΤΟ στην Ελλάδα.... Και δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν λεφτά στην κυβέρνηση της Αθήνας, που ξέρουν πολύ καλά ότι θα καταλήξουν στα θυλάκια του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

    Όσο είμαστε ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ , καμιά σοβαρή χώρα δεν θα συζητήσει μαζί μας εναλλακτικά προγράμματα επενδύσεων και στήριξης σε αμοιβαίο όφελος ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ Η ΠΛΑΝΙΤΗΣ .... Θα μας μεταχειριστούν σαν αυτό που είμαστε ΩΣ ΑΠΟΙΚΊΑ .... Κι ΑΝΝΝΝΝ θέλουν να κάνουν κάποια συμφωνία, θα προσπαθήσουν να την κάνουν απευθείας με τα μεγάλα αφεντικά στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον. Κι όχι με τις ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ τους στην ΑΠΟΙΚΊΑ....

    Χωρίς ΕΞΕΓΕΡΣΗ η χώρα δεν ζώσετε ούτε από γουρλομάτηδες ούτε από ΨΕΥΤΕΣ.....θα το καταλάβει αυτό ΠΟΤΕ Ο ΛΑΟΣ;;;; αν ΝΑΙ υπάρχει ελπίδα αλλιώς έχει ΛΕΠΊΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας ετοίμαζε για διπλό νόμισμα

    Κι αφού συνωμοσιολόγησε μέχρις αηδίας με μπαρούφες τύπου Plan X, o πρώην ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών. Μέγας ψεύτης!

    Πότε έχουμε διπλό νόμισμα;... Όταν σε μια οικονομία λειτουργούν δυό διαφορετικά μέσα και συστήματα πληρωμών, που την μεταξύ τους ισοτιμία και σχέση καθορίζει η αγορά. Τι είναι λοιπόν το σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών, που επικαλείται ο κ. Βαρουφάκης; Ένα σύστημα διπλού μέσου πληρωμής, δηλαδή διπλού νομίσματος.... Έστω κι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να είχε τη μορφή του ηλεκτρονικού κρυπτονομίσματος τύπου bitcoin, που είναι τόσο της μόδας στους κύκλους των techfreeks.

    Ηλεκτρονικό, ή μη το διπλό νόμισμα εισάγεται στην οικονομία μόνο και μόνο για ένα λόγο: την ταχύτερη υποβάθμιση, υποτίμηση των αξιών μιας οικονομίας, της εργασίας, των υποδομών και του πλούτου της. Με το διπλό νόμισμα γίνεσαι, όσο ποτέ άλλοτε, υποχείριο των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων νομίσματος. Είναι η χειρότερη μορφή χρεοκοπίας που μπορεί να υποστεί μια χώρα....

    Σαν εκείνη με το Σκριπ του 1893 (IOU) που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τον μεγαλοχρηματιστή Χάμπρο, πολιτικούς σαν τον Βαρουφάκη και το παλάτι. Κι έμεινε συνώνυμο της πιο απόλυτης χρεοκοπίας για πάνω από 50 χρόνια στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

    Αυτό συνέβη και στην Καλιφόρνια του 2009 όταν η πτωχευμένη πολιτεία εισήγαγε ως παράλληλο σύστημα πληρωμών το IOU. Μέσα σε τρεις μήνες οι τράπεζες ούτε καν δέχονταν αυτά τα IOU. Ούτε καν σε μειωμένες τιμές της ονομαστικής αξίας τους άνω του 50%. Φαντάσου μόνο τι πάθανε όσοι πληρώνονταν με αυτές τις υποσχετικές. Την εποχή εκείνη οι εργαζόμενοι της πολιτείας είχαν κυκλοφορήσει ένα πολύ δημοφιλές ανέκδοτο: Ο κυβερνήτης παριστάνει ότι μας πληρώνει, έτσι κι εμείς παριστάνουμε ότι δουλεύουμε.

    Ποιος κέρδισε από τα IOU της Καλιφόρνια; Οι τράπεζες που στην αρχή τα αντάλλασσαν με δολάρια στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Οι μαυραγορίτες και οι κάθε λογής κομπιναδόροι.

    Να τι ετοίμαζε ο κ. Βαρουφάκης για την Ελλάδα. Πού το ξέρουμε; Το ομολόγησε ο στενός του συνεργάτης στο υπουργείο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ όταν στις 27 Ιουλίου δήλωσε: "Σε καμία περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ ή οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης..... Οι εργασίες μας αφορούσαν την έκδοση ρευστότητας (IOU) σε ευρώ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν την χώρα από το ευρώ." Το ίδιο επανέλαβε και στο Der Spiegel στις 6/8.

    Με άλλα λόγια ο κ. Βαρουφάκης ετοίμαζε την Ελλάδα για διπλό νόμισμα και μάλιστα στη χειρότερη δυνατή μορφή του, το IOU. Προς όφελος προφανώς των πιο αδίστακτων κερδοσκόπων νομίσματος σαν τον φίλο του τον Τζορτζ, όπως ο κ. Βαρουφάκης αποκαλεί τον Σόρος....

    Από το διπλό νόμισμα η Ελλάδα, που στην ουσία θα την έθετε υπό καθεστώς Grexit τύπου Σόιμπλε, γλύτωσε λόγω του δημοψηφίσματος και του απρόσμενου ΟΧΙ, που συγκέντρωσε το 62% του ελληνικού λαού. Τρόμαξαν τα αρπακτικά με την πιθανότητα κοινωνική έκρηξης στην περίπτωση επιβολής διπλού νομίσματος και ανέστειλαν τα σχέδιά τους.... Ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε σε "ηρωική έξοδο" ως δήθεν αντιμνημονιακός, για να κρατηθεί ως πολιτική εφεδρεία του Σόρος και του Σόιμπλε....

    Χωρίς ΕΞΕΓΕΡΣΗ η χώρα δεν ζώσετε ούτε από γουρλομάτηδες ούτε από ΨΕΥΤΕΣ.....θα το καταλάβει αυτό ΠΟΤΕ Ο ΛΑΟΣ;;;; αν ΝΑΙ υπάρχει ελπίδα αλλιώς έχει ΛΕΠΊΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση