GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στους δρόμους οι Πολωνοί για "να υπερασπιστούν την ελευθερία"

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Βαρσοβίας και δεκάδων άλλων πόλεων της Πολωνίας για να "υπερασπιστούν την ε...


Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Βαρσοβίας και δεκάδων άλλων πόλεων της Πολωνίας για να "υπερασπιστούν την ελευθερία" που, όπως υποστηρίζουν, απειλείται από το συντηρητικό κόμμα PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που κυβερνά τη χώρα από τον Οκτώβριο.

"Δεν είμαστε επαναστάτες. Οι επαναστάτες είναι αυτοί που καταλύουν την τάξη, που προσπαθούν να επιβάλουν δια της βίας τη δική τους τάξη. Εμείς, θέλουμε να διατηρήσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία μας", δήλωσε ο Ματέους Κιγιόφσκι, ο ιδρυτής της Επιτροπής Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (KOD), ενός κινήματος πολιτών που αντιτίθεται στις αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Παρά το κρύο, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο της πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο και κατόπιν έκαναν πορεία μέχρι το προεδρικό μέγαρο.

Πολλοί κρατούσαν πολωνικές και ευρωπαϊκές σημαίες ενώ άλλοι είχαν πλακάτ με φράσεις όπως: "Δεν θα εγκαταλείψω την ελευθερία", "Κατσίνσκι, τράβα στην Ουγγαρία", "Όχι στην (αστυνομική επιτήρηση, όχι στον κομμουνισμό" και "Αγαπώ την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας", με αφορμή τις αντιγερμανικές δηλώσεις μελών της πολωνικής κυβέρνησης.

Το KOD οργάνωσε διαδηλώσεις σε 36 πολωνικές πόλεις ενώ κινητοποίησεις υποστήριξης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν επίσης στο Άμστερνταμ, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, τη Μελβούρνη, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και τη Βιέννη.

"Θυμάμαι την κομμουνιστική εποχή και δεν θέλω να ξαναγίνει κάτι τέτοιο, γιατί έτσι αρχίζει να διαφαίνεται", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας συνταξιούχος ερευνητής φυσικών επιστημών που κρατούσε μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκαν οι αμφιλεγόμενοι νόμοι της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και άλλων θεσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση