GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο ασφαλιστικό: Θα την πληρώσουν οι νέοι συνταξιούχοι!

Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων και ένα ταμείο, παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στα κόμματα της Βουλής....


Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων και ένα ταμείο, παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στα κόμματα της Βουλής. Την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα με κατάργηση ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Βασικό στοιχείο του είναι ο επανϋπολογισμός των συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν από δω και στο εξής. Για τους παλιούς συνταξιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό.
Προβλέπεται επίσης  μείωση του πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις στα 2.300 ευρώ το μήνα (από 2.773 ευρώ σήμερα) και του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.000 ευρώ το μήνα (από 3.680 ευρώ σήμερα) - αλλά και μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.

Αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού:

-Νέο τρόπο υπολογισμού για την κύρια σύνταξη με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης.
-Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το ποσοστό αυτό θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτής που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος.
-Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Στόχος είναι να υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας ακόμα και για μακροχρόνια ανέργους, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν μεγάλο αριθμό ημερών ασφάλισης.
- Η εθνική σύνταξη θα ξεκινήσει από τα 384 ευρώ και θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 συνολικά έτη δουλειάς. Είναι περίπου στο 60% του μέσου εισοδήματος και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι από τις εισφορές).
-Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Με βάση την πρόταση η αύξηση θα είναι 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων.
-«Μοντέλο» ΙΚΑ για όλους του μισθωτούς από την επόμενη χρονιά.
Νέους συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων των νέων ασφαλισμένων και ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα προβλέπει μεταξύ άλλων η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, την οποία ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε στα κόμματα και θα αποστείλει στους θεσμούς μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ώστε να ξεκινήσει και επισήμως η κρίσιμη διαπραγμάτευση, με στόχο την κατάθεση του νομοσχεδίου στις 20 Ιανουαρίου και την ψήφιση του το Φεβρουάριο.
AdTech Ad

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα μαζί με την αύξηση των εισφορών, αποτελούν όπως παραδέχονταν νωρίτερα ανώτατες πηγές του υπουργείου Εργασίας, τα δύο αγκάθια στη διαπραγμάτευση, καθώς κατά τα λοιπά οι θεσμοί φέρονται να έχουν αποδεχθεί τις γενικές γραμμές της κυβερνητικής πρότασης.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ποσοστό αναπλήρωσης από 0,80% για τους ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης, μέχρι 2% για όσους έχουν από 39 έτη ασφάλισης και πάνω.
Αυτό αφορά βέβαια τους νέους ασφαλισμένους, που επιβαρύνονται επομένως περισσότερο από τις αλλαγές. Η μείωση για τους νέους ασφαλισμένους υπολογίζεται μεσοσταθμικά στο 15%, με την επιβάρυνση να ξεκινά για ορισμένες κατηγορίες από 5% και να αγγίζει για άλλες το 30%. Για τους παλιούς συνταξιούχους (όσους δηλαδή έχουν ήδη βγει στη σύνταξη) υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μη μειωθεί η κύρια σύνταξη τους.
Ωστόσο μείωση εν τέλει θα υπάρξει και για τους παλιούς συνταξιούχους, καθώς μετά την τριετία ο υπολογισμός και των δικών τους συντάξεων θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, ενώ προκύπτει μείωση κατά 15% και στις επικουρικές λόγω της αλλαγής συντελεστή.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, που αριθμεί 170 σελίδες και 64 άρθρα, προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός υπερ- ταμείου, στο οποίο θα ενοποιηθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, με συνέπεια την κατάργηση τους.
Οι επαφές του κ.Κατρούγκαλου με τα κόμματα εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης για το ασφαλιστικό, ωστόσο οι ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων δεν έδειξαν προθυμία να συμμετάσχουν στο παιχνίδι αυτό, θέλοντας να επιρρίψουν την αποκλειστική ευθύνη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εργασίας πάντως διαμηνύουν πως η πόρτα του κ.Κατρούγκαλου είναι ανοιχτή για τα κόμματα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Ενοποίηση Ταμείων

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και αποτελεί το μοναδικό φορέα παροχής κύριας κοινωνικής ασφάλισης. Στον ΕΦΚΑ εντάσσονται από 1.1.2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ρυθμίζονται στο άρθρο 19 κ.ε., με την εξαίρεση του ΝΑΤ και του ΟΓΑ που διατηρούν αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων.

Εθνική Σύνταξη

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται σε όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 χρόνια, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα χρόνων διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η Εθνική Σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ κάθε μήνα.

Το ΕΚΑΣ

Θα καταβάλλεται από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης.
Τα ποσά του επιδόματος
α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως.
β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω:
βα. Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518 ποσό 172,50.
ββ. Από 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, ποσό 115 ευρώ.
βγ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 ποσό 57,50 ευρώ.
γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.
δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού ΕΚΑΣ που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσης διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση