GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανέκαμψαν οι κινεζικές μετοχές

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα ανέκτησαν σήμερα μέρος του χαμένου εδάφους αφού το Πεκίνο ανέστειλε τον μηχανισμό αυτόμ...


Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα ανέκτησαν σήμερα μέρος του χαμένου εδάφους αφού το Πεκίνο ανέστειλε τον μηχανισμό αυτόματης διακοπής των συναλλαγών που είχε ενεργοποιηθεί δύο φορές αυτή την εβδομάδα και που είχε θεωρηθεί ότι επέτεινε τις ρευστοποιήσεις τις οποίες είχε σχεδιαστεί να περιορίσει.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αναθεώρησε ανοδικά την ισοτιμία για το γιουάν για πρώτη φορά τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, έχοντας επιτρέψει χθες στο κινεζικό νόμισμα να καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση του πενταμήνου και προκαλώντας τριγμούς στις αγορές συναλλάγματος και στα χρηματιστήρια.

Το 2016 επεφύλασσε ένα ταραχώδες ξεκίνημα για τις κινεζικές αγορές, λόγω της χαμηλότερης ισοτιμίας του γιουάν έναντι του δολαρίου που καθόρισε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, της διήμερης αναστολής των χρηματιστηριακών συναλλαγών, των αδύναμων στοιχείων για τους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών και των ανησυχιών για τις επικείμενες πωλήσεις μετοχών από βασικούς μετόχους μόλις αρθεί η σχετική απαγόρευση για τέτοιου είδους κινήσεις.

Με τον μηχανισμό αυτόματης διακοπής συναλλαγών να απενεργοποιείται αργά την Πέμπτη, ο δείκτης CSI300 έκλεισε σήμερα με άνοδο 2% στις 3.361,56 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 2% στις 3.186,41 μονάδες.

Ο CSI300 έχει υποχωρήσει περίπου κατά 12% τις τέσσερις πρώτες ημέρες συναλλαγών του 2016, χάνοντας όλα τα κέρδη που κατέγραψε το 2015.

«Η αγορά επέστρεψε στην κανονικότητα», σχολίασε ο Τιαν Γουέιντονγκ, αναλυτής στη χρηματιστηριακή εταιρία Kaiyuan. «Οι επενδυτές μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν κατά βούληση. Με τον μηχανισμό αυτόματης διακοπής συναλλαγών, η αγορά έπαθε ασφυξία».

Σύμφωνα με τον Τζον Γουντς, επικεφαλής επενδύσεων ιδιωτικής τραπεζικής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην Credit Suisse, η αναταραχή που παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα πιθανόν να είναι «ένα σύντομο, απότομο σοκ», ανάλογο με την κατάρρευση των κινεζικών μετοχών πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία κατά έναν ειρωνικό τρόπο ήταν αυτή που έπεισε τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς για την ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού αυτόματης διακοπής συναλλαγών.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές συναλλάγματος, η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε τη μέση ημερήσια ισοτιμία για το γιουάν στα 6,5636 ανά δολάριο πριν από το άνοιγμα της αγοράς, συγκριτικά με τη χθεσινή ισοτιμία των 6,5646 γιουάν ανά δολάριο. Σύμφωνα με το ισχύον συναλλαγματικό καθεστώς στην Κίνα, το γιουάν επιτρέπεται να κινηθεί έως και κατά 2% υψηλότερα ή χαμηλότερα από τη μέση ισοτιμία.

Το γιουάν ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τους χρηματιστές να εικάζουν ότι η κεντρική τράπεζα είχε παρέμβει μέσω των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Στις 09:30 ώρα Ελλάδας, το γιουάν στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας κινείτο στα 6,5894, ενώ στις συναλλαγματικές αγορές εκτός ηπειρωτικής Κίνας υποχωρούσε περίπου κατά 1,4% στα 6,6860.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση