GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη μέγγενη η κυβέρνηση για ασφαλιστικό - διορισμούς

Ολική οπισθοχώρηση επί των θέσεών της έκανε η κυβέρνηση, η οποία παρά την επιθυμία και του ίδιου του πρωθυπουργού για την αποχώρηση τ...


Ολική οπισθοχώρηση επί των θέσεών της έκανε η κυβέρνηση, η οποία παρά την επιθυμία και του ίδιου του πρωθυπουργού για την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα, τελικά η χώρα αποδέχθηκε την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. 
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγεί ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί και περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της Ελλάδας.
 
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αφορά μόνο παροχή τεχνικής βοήθειας, αλλά πρόκειται για ενεργή συμμετοχή στο σύνολο του πακέτου. Αναφερόμενος στην αντίθεση που είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι αποτύπωνε την απογοήτευση της Αθήνας για τη στάση του Ταμείου σε ορισμένα κρίσιμα θέματα.
 
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο έχουν εκφραστεί προβληματισμοί από Ευρωπαίους αξιωματούχους. 
 
«Ο Eλληνας συνάδελφος επαναβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για να συνεργαστεί με το ΔΝΤ» ανέφερε μετά το Eurogroup της Πέμπτης ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι ξεκαθαρίστηκε η σύγχυση που είχε δημιουργηθεί για το θέμα τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ολλανδία όσο και στην αποψινή συνεδρίαση. 
 
Ο Δανός πρώην ελεγκτής Πόουλ Τόμσεν τόνισε, πάντα κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ, ότι το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 
 
«Στο μικροσκόπιο» οι διορισμοί 
 
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε «η πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης» με έμφαση στις διοικήσεις των τραπεζών και πρόσθεσε πως επισημάνθηκε από τους μετέχοντες στο Συμβούλιο ότι πρέπει να εξεταστεί αν τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση καθώς το ζήτημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό με βάση τη συμφωνία. 
 
Παρά ταύτα ο Επίτροπος Πιέρ Μισκοβισί μίλησε με θερμά λόγια τονίζοντας ότι δεν εντοπίζεται «πισωγύρισμα» στην εφαρμογή του μνημονίου και ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν παρακολουθούν πολύ στενά τη διαδικασία. . 
 Τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν χρήματα για πληρωμές και η καθυστέρηση δεν θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Χρέος μετά την αξιολόγηση 
 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πρόσθεσε πάντως ότι το Eurogroup αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος.
 
«Θέλουμε στοιχεία» για το Ασφαλιστικό 
 
Για το ασφαλιστικό ο ίδιος ανέφερε ότι τo Eurogroup δεν μπήκε στις λεπτομέρειες καθώς οι εταίροι απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις για την κυβερνητική πρόταση, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες. 

Η  μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, είναι σημαντική ώστε να υπάρξει πλήρης εκείνη εικόνα των δημοσιονομικών που θα επιτρέψει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. 
 
Νωρίτερα, μπαίνοντας στη συνεδρίαση  ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέθεσε μια σοβαρή πρόταση την οποία χαρακτήρισε προσχέδιο. Σχολίασε δε ότι αρκετή δουλειά βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ απαιτείται συνολική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.  
 
Πριν από τη συνεδρίαση ο κ.  Μοσκοβισί  τόνισε ότι επιθυμεί μια  μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. «Χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, θα δούμε ποιες είναι οι αναγκαίες παράμετροι, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας έτσι όπως έχει προσδιοριστεί στο πρόγραμμα» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση