GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΝΔ! Η τελική αναμέτρηση "σαμαρικών" και "καραμανλικών"...

Με αναμέτρηση «καραμανλικών» και «μητσοτακικών» -που εκφράζονται στα πρόσωπα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη αντίστοιχ...

Με αναμέτρηση «καραμανλικών» και «μητσοτακικών» -που εκφράζονται στα πρόσωπα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη αντίστοιχα- θα ισοδυναμεί κατά την άποψη πολλών η μάχη για την εκλογή ηγεσίας στη ΝΔ στις 10 Ιανουαρίου. Με βάση τους συσχετισμούς και τις συμμαχίες της 20ης Νοεμβρίου, αυτή η προσέγγιση είναι εκ πρώτης όψεως σωστή με τη διαφορά όμως ότι η δυναμική του δεύτερου γύρου επιτρέπει και άλλες, ίσως πιο σημαντικές, αναγνώσεις για τις εσωκομματικές ισορροπίες στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανεξάρτητα από το ποιος εκ των δυο θα επικρατήσει την Κυριακή, μάλιστα, τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη γεωγραφία της ΝΔ και τις προοπτικές της. Ο μεγάλος ηττημένος, πολιτικά, αυτής της μάχης υπήρξε λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο σε επίπεδο τακτικής. Η ήττα του κατά πάσα πιθανότητα να έχει και στρατηγικό χαρακτήρα.

Με την επικράτησή του στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2009 έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία αρχικά ήταν το φαβορί και την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία σε λιγότερο από τρία χρόνια, το 2012, ο κ. Σαμαράς έδειξε να δημιουργεί ρίζες για να ηγεμονεύσει σε έναν πολιτικό χώρο, την κεντροδεξιά, με καραμανλική παράδοση και ισχυρές μητσοτακικές επιρροές. Αυτό ήταν κάτι που είχε πάψει να το πιστεύει ότι μπορούσε να συμβεί και ο ίδιος μέχρι πριν από λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν παλαιοί προσωπικοί του φίλοι όπως ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον ενθάρρυναν ώστε να μην το βάζει κάτω.

Η αποτροπή της νίκης της κ. Μπακογιάννη, πριν από έξι χρόνια, σήμαινε επίσης ότι η πλευρά Μητσοτάκη έχανε την ευκαιρία να πάρει πάλι τα ηνία της κεντροδεξιάς ύστερα από 16 χρόνια έστω κι αν αρκετοί «καραμανλικοί» είχαν συνταχθεί μαζί της. Στην πορεία πάντως ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός έκανε σαφή την πρόθεσή του να λειτουργήσει προσωποκεντρικά και να μετεξελιχθεί σε νέο «ιδιοκτήτη» της κεντροδεξιάς. Αυτό που ουσιαστικά πίστεψε, φτάνοντας στο άλλο άκρο, ο κ. Σαμαράς ήταν ότι διατηρώντας την κομματική -και όχι μόνο- εξουσία θα μπορούσε να εκτοπίσει τους «καραμανλικούς» και τους (ούτως ή άλλως ασύντακτους) «μητσοτακικούς» και να διαμορφώσει ένα «σαμαρικό» μέλλον για τη ΝΔ.

Οι προθέσεις αυτές καταγράφηκαν με την άρνησή του να παραιτηθεί ύστερα από την εκλογική ήττα του Ιανουαρίου, με τις θεωρίες περί «αριστερής παρένθεσης» που δεν είχαν βάση και με την υποχρεωτική παράδοση της ηγεσίας μετά το δημοψηφίσμα αλλά υπό την ιδιοτελή σκέψη (κατά τις καταγγελίες του ίδιου του Β. Μεϊμαράκη) ότι η επερχόμενη συντριβή της ΝΔ θα του επέτρεπε να επανέλθει θριαμβευτικά!

Η αλυσίδα των λαθών τακτικής αποδείχθηκε μεγάλη για τον πρώην πρωθυπουργό. Ακόμη και στην τωρινή εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ η απόφασή του να πολεμήσει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη (κάνοντας πολλούς καλοπροαίρετους νεοδημοκράτες να απορούν) σηματοδότησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την επιδίωξή του να αποτελέσει ο ίδιος, επί της ουσίας, τον άλλο ισχυρό πόλο των κομματικών εξελίξεων. Η κάλπη όμως πάλι τον διέψευσε. Η επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να περάσει στον δεύτερο γύρο, ακόμη και από σημειολογικής πλευράς, επανέφερε τη ΝΔ στις προηγούμενες ισορροπίες της και οδήγησε τον κ. Σαμαρά σε αναζήτηση νέας στρατηγικής.

Είτε κερδίσει μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης είτε ο κ. Μητσοτάκης, η ενότητα της ΝΔ φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει και η συνύπαρξή τους, με ό,τι επίσης συμβολίζει ο καθένας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να αναπτυχθούν ουσιαστικές φυγόκεντρες δυνάμεις. Καθώς μάλιστα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, παρά τη φιλολογία που αναπτύχθηκε, ορατό ενδεχόμενο εισόδου της ΝΔ σε σχήμα οικουμενικής κυβέρνησης, χάνονται και οι αφορμές για τα στελέχη που διακήρυσσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επίσης τους προσεχείς μήνες οι δημοσκοπικές τάσεις (εν μέσω της γενικότερης απαξίωσης, πάντως, του πολιτικού συστήματος) ευνοήσουν τη ΝΔ και πολύ περισσότερο δείξουν ότι έστω και με βραχεία κεφαλή μπορεί να περάσει πρώτη, τότε το τοπίο αλλάζει παρά πολύ.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, για τον κ. Σαμαρά οι επιλογές -στην προσπάθεια του όχι πια να πρωταγωνιστήσει αλλά να παραμείνει στο παιχνίδι- κινούνται με βάση το «μη χείρον» για τον ίδιον. Η σύγκρουσή του με τον Β. Μεϊμαράκη τον απομάκρυνε αν δεν τον απέκοψε και πλήρως από την καραμανλική κοίτη της ΝΔ. Κατά συνέπεια είναι λογικό να διαισθάνεται ότι απειλείται να βρεθεί εντελώς στο περιθώριο των εξελίξεων κινδυνεύοντας με πλήρη αποστρατεία στην περίπτωση που την επόμενη Κυριακή η κάλπη βγάλει νικητή το διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματος. Δεν προκαλεί επομένως έκπληξη το γεγονός ότι οι εναπομείνασες σαμαρικές δυνάμεις -πέραν και της ευθείας δήλωσης του Αδωνη Γεωργιάδη υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη- έχουν αρχίσει να κινούνται με μια λογική καταψήφισης του Β. Μεϊμαράκη. Με αυτόν τον τρόπο ο β' γύρος αποκτά και τον χαρακτήρα μιας μάχης οπισθοφυλακής της σαμαρικού στρατοπέδου απέναντι στην καραμανλική πτέρυγα. Ενώ μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη κι αν χάσει θα είναι πολιτικά κερδισμένος και το νούμερο δύο πια, πολύ ισχυρό, στη ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός βοηθώντας τον αντίπαλο του κ. Μεϊμαράκη -που κατά ιστορικό παράδοξο είναι ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη- παίζει ίσως το τελευταίο χαρτί του...
 Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr

2 σχόλια

  1. Δεν ΥΠΆΡΧΕΙ κυρίες και κύριοι πολιτική και πολιτικοί παγκοσμίως...

    Ας ξεθολώσουμε το μυαλό μας και να δούμε ΌΤΙ κάνουν και έκαναν κουμάντο ΤΑ ΛΕΦΤΆ τα οποία για να τα έχεις και αυτά θα πρέπει να διαθέτης οπλισμό ΤΑ ΟΠΛΑ κάνουν δυνατό το χρήμα και όχι Η ΘΕΩΡΙΕΣ...

    Παρόλα αυτά ΑΚΌΜΑ είμαστε σε θέση που μας δίνει η γεωγραφική θέση μας να διαλέξουμε ΝΤΑΒΑΤΖΉ ... ΗΠΑ Η ΡΩΣΊΑ;; έτσι ωμά ωμά... Αν ήταν στο χέρι μου θα διάλεγα ΡΩΣΊΑ για τους έξεις λόγους ..

    1) είναι κοντά ως προς την απόσταση..2) είναι η θρησκεία (μέγα πλεονέκτημα αυτό) διότι από δίπλα μας αρχίζει ο μουσουλμανικός κόσμος που με βασιλιάδες, σουλτάνους, πρίγκιπες, πασάδες, αγάδες και αγιατολάχ που τους έχουν φυτέψει η ΗΠΑ και τους κάνουν ότι θέλουν, ενώ οι ΛΑΟΊ τους υποφέρουν...3) η ΗΠΑ θα πρέπει να καταλάβουν (οι πολυεθνικές με τις τράπεζες τους) ΌΤΙ υπάρχουν χώρες-χώρος με ΛΑΟΥΣ που θέλουν να μην τους κλέβουν ΤΟΣΟΟΟΟ ΠΟΛΎ.... και τέταρτο τώρα είναι η ώρα να δοκιμαστούν και οι Ρώσοι τι καπνό φουμάρουν και αν θέλουν να επενδύσουν σε χώρες όπως η Ελλάδα ΔΙΌΤΙ η ενέργεια που παράγουν, αέριο και πετρέλαια, ΞΈΡΟΥΝ οτι σε λίγο χρόνο θα αλλάξει μορφή που θα μειώσει πολύ της τιμές τους ....οι πολιτικοί μας και εμείς δεν ξέρω αν το ΞΈΡΟΥΜΕ ώστε να μην ξεπουλάμε τα νησιά μας, τα αεροδρόμια μας, τα λιμάνια μας,το νερό μας,της θάλασσες μας, το ωραίο κλίμα μας κ.τ.λ όσο όσο με ΚΆΠΟΙΟ ΤΆΧΑ ΧΡΕΟΣ και μαζί με αυτά και ΤΗΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΏΝ ΜΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ,
    ΣΤΗ ΚΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ…ΤΣΙΠΡΑ!
    ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΞΙΑ ..ΑΓΓΕΙΑ !!!
    Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο ‘’Δεξιά’’ στην Ελλάδα?
    Με απλά λόγια, η δεξιά είναι οι απόγονοι των κοτζαμπάσηδων της τουρκοκρατίας, είναι οι συνεχιστές και σκλαβωτές του λαού και οι ΑΡΠΑΓΕΣ του μόχθου του. Είναι η αιτία που μείναμε σκλάβοι σε ξένο ζυγό, και όταν είδαν ότι ‘’χάνουν το παιχνίδι’’, μπήκαν μπροστά για να μοιραστούν το αίμα του λαού.
    Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΔΕΞΙΑ
    Σήμερα, για μία ακόμη περίοδο, οι νέοι μας ΔΥΣΤΥΧΩΣ έχουν την ‘’ευκαιρία’’ να γνωρίσουν γιατί[[Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ}.
    Η δεξιά του ρατσισμού, της πατριδοκαπηλίας, του μίσους και του ξεπουλήματος της χώρας, είναι η ΒΔΕΛΛΑ που επί χρόνια ρουφάει αχόρταγα το αίμα των φτωχών και αδύναμων Ελλήνων. Είναι η Λερναία Ύδρα, που με τα πολλαπλά ισομερή κεφάλια, παραμορφώνει την Ελλάδα , ενώ η ίδια κάθε φορά μεταμορφώνεται σε ..αθώα παρθένα που διατηρεί μονίμως το αλάθητο, το..ασυμβίβαστο και την..παρθενιά της που ‘’αγωνίζεται’’ μέρα νύχτα για τα αγαθά της δημοκρατίας του βολεμένου.
    Έτσι από το 2004-2009, τη χώρα κατέστρεψε οικονομικά και ΗΘΙΚΑ η κλίκα του δεξιού και αδέξιου Καραμανλή, και του ύπουλου Σαμαρά, που με τους Παυλόπουλους , τους Ρουσόπουλους , τους Αβραμόπουλους, τους Στυλιανίδηδες και λοιπούς ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ το χρέος, ενώ ταυτόχρονα προέβη σε 865.000 γαλάζιες ξετινάζοντας κυριολεκτικά και το τελευταίο δανεικό ευρώ που είχα ..παραπέσει. Έτσι ΟΛΟΙ μαζί ακραίοι , εθνικόφρονες και χαφιεδότσουρμο διέλυσαν την Ελλάδα.
    Η πεζοδρομιακή ακραία δεξιά, ή, αλλιώς χρυσή αυλή του σήμερα, οι ΑΝΕΛ του σήμερα, ο Νικολόπουλος του σήμερα, ο Μαρκόπουλος του σήμερα, ο Ζώης του σήμερα, ο ΛΑ.ΟΣ ο Καρατζαφέρης, η Βούλτεψη του χθές και του σήμερα, ο Άδωνις ο διαχρονικός, ο Βορίδης ο φιλόδοξος, η ΠΟΛ-ΑΝ και ο Αντώνης ομοναδικός,ο Λυκουρέζος, ο Παυλόπουλος, ο Στυλιανίδης, είναι η Νέα Δημοκρατία του χθες , η ΕΡΕ του προχθές και η αιώνια δεξιά του παρακράτους και των ‘’κοινωνικών φρονημάτων’’ του ..παρα -προχθές.
    Η δεξιά, δεν είναι και δεν έχει ιδεολογία. Υπάρχει η ακραία δεξιά συνήθως της νύχτας, και η…άλλη δεξιά της ημέρας και την κονκάρδας που καλύπτεται πίσω από ‘’Ελληνοθρησκευτικό της’’ προσωπείο, που το χρησιμοποιεί σαν άλλος..ΖΟΡΟ, μεταμφιέζεται ανάλογα με την περίσταση, είτε σε πρόβατο, είτε σε δράκο. Η Δεξιά προσπαθεί να εμφανισθεί σαν η μοναδική ελπίδα που μια ζωή ..σώζει τη χώρα από το κακό εαυτό της, που δεν είναι άλλος από την ίδια την δεξιά.
    Είναι όλοι το ίδιο πολιτικά διεφθαρμένοι, όποιο τμήμα της και αν .. ακουμπήσεις. Είναι όλοι μαζί και..καθένας χώρια προκειμένου να μη ’’σκορπίσουν τα πρόβατα’’
    Όταν λές Σαμαράς, σε τι διαφέρει από τον Καμμένο, τον Μιχαλολιάκο, τον Καρατζαφέρη, τον Αβραμόπουλο, τον Στυλιανίδη, τον Καραμανλή, τη Ντόρα, τον Μητσοτάκη τον Αβέρωφ, την ΕΡΕ, την Χρυσή αυλή , το παρακράτος;
    Απλούστατα, υπάρχουν τα συγκοινωνούντα δοχεία της Λερναίας δεξιάς. Είναι όλοι τους οι αιώνιοι προικοθήρες της εξουσίας. Είναι οι αιώνιοι σταυροδότες της αγραμματοσύνης και ‘’μισθοφόροι της κάλπης’’.
    Μικρή υπενθύμιση:
    Επί πλέον η Χρυσή αυλή, δηλαδή η άκρα δεξιά, είναι οι γνωστοί-άγνωστοι πράκτορες του παρακράτους της δεξιάς, που ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ για να εκτελεί τις εντολές του διεθνούς συστήματος φασισμού, των ντόπιων και ξένων τραπεζών , εφοπλιστών, εμπόρων όπλων και ναρκωτικών, άσπρης σάρκας και σκόνης.
    Για να παραπληροφορεί τους Έλληνες και να τους έχει διαρκώς σε ανασφάλεια και φόβο ώστε ο Σαμαράς να περάσει και να εφαρμόσει όλα του τα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων.
    Κι ύστερα ..πάλι θα τους.. κάνει ‘’ πατριώτες και εθνικόφρονες’’

    Σήμερα η δεξιά, με όλα τα κυβερνητικά υπολείμματα του Καραμανλή και όλα τα φασιστικά απολειφάδια του παρακράτους της δεξιάς, ’’συγχρονίζεται’’ στους ρυθμούς της …Βενιζενλικής ‘’σοσιαλιστικής νηστίσιμης ταραμοσαλάτας’’. Η Ελλάδα καταστρέφεται, ξεπουλιέται και οδηγείται στο γκρεμό, ενώ η Σαμαρική καμαρίλα επιδιώκει ‘’σάλτο μορτάλε’’ να προλάβει να ξεπουλήσει τα ‘’υπεσχημένα’’ !!!

    ΝΒράχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση