GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επέκταση των μέτρων χαλάρωσης της ΕΚΤ προανήγγειλε ο Ντράγκι

Περαιτέρω επέκταση των μέτρων χαλάρωσης τον Μάρτιο προανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Σ...


Περαιτέρω επέκταση των μέτρων χαλάρωσης τον Μάρτιο προανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Άφησε, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσή τους.

Η αλλαγή της στάσης της ΕΚΤ από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και είχε προχωρήσει στην περαιτέρω χαλάρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απο την αγορά, οφείλεται στην επιδείνωση της προοπτικής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και στο ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης του πληθωρισμού. Όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, η διεθνής τιμή του πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα έχει υποχωρήσει κατά 40%.

Οι ανακοινώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσαν πίεση στο ευρώ, το οποίο υποχώρησε έναντι του δολαρίου κάτω από το επίπεδο του 1,080. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε των μέτρων που είχαν ληφθεί το Δεκέμβριο, κρίνοντας τα ως αποτελεσματικά. Ωστόσο, όπως είπε, οι προοπτικές τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο έχουν επιδεινωθεί έκτοτε. Ειδικότερα, στο μέτωπο της ανάκαμψης οι προοπτικές στην Eυρωζώνη έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση