GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για σύνδεση φορολογικού-ασφαλιστικού μιλά ο Κατρούγκαλος

«Η κυβέρνηση εξετάζει το σύνολο της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχει κάποιο όριο»,...


«Η κυβέρνηση εξετάζει το σύνολο της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχει κάποιο όριο», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Σ’ αυτές τις κατηγορίες υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή από το 27% που ισχύει για όλους στο 38%», πρόσθεσε, «επισημαίνοντας ότι το 80 με 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ωφελούνται. Επειδή το σύστημα είναι ταξικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων», δήλωσε, «μοιραία πλήττονται όσοι έχουν εισόδημα από 15.000 ευρώ και πάνω. Με το νέο σχέδιο δεν αλλάζουν τα ποσοστά παρακράτησης των εισφορών, αλλά ο κανόνας που αναφέρεται στο πραγματικό τους εισόδημα».
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι: «η κυβέρνηση επιδιώκει να ενώσει το φορολογικό με το ασφαλιστικό σύστημα για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Δεδομένο ότι με τις εισφορές πληρώνονται οι συντάξεις της προηγούμενης γενιάς», τόνισε, «εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις συντάξεις στο ίδιο ύψος από κάπου πρέπει να πάρουμε τις εισφορές. Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι ότι προσπαθούμε να εξορθολογήσουμε το σύστημα και όποιο ποσοστό πλήρωναν οι μισθωτοί, να το εφαρμόσουμε σε όλους. Να μην είναι οι μισθωτοί που θα τραβάνε το κάρο της οικονομίας. Επίσης, αυτό το ποσοστό», δήλωσε, «να μην υπολογίζεται σ’ ένα εικονικό εισόδημα αλλά στο πραγματικό εισόδημα».
Αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων, τόνισε, ότι: «αυτή θα διατηρηθεί μέχρι το 2018 και μετά θα μικραίνει μέχρι να μηδενιστεί σε σχέση με τους νέους συνταξιούχους, για να αρχίσουν να παίρνουν αυξήσεις. Η έννοια του περιορισμού της προσωπικής διαφοράς θα είναι προς όφελος των σημερινών συνταξιούχων», πρόσθεσε, «καθώς αντί να είναι παγωμένη η σύνταξή τους, εάν τα πράγματα πάνε καλά δεν θα έχουν την εγγύηση της σημερινής σύνταξης, αλλά και μία ελπίδα ότι θα ανεβεί».
Για τα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή για το κομμάτι του εισοδήματος θα πηγαίνει στις συντάξεις δήλωσε, ότι : «είναι εσκεμμένες οι αναφορές για μικρές διαφορές μεταξύ 25ετίας και 35ετίας. Ευνοήσαμε σκόπιμα εκείνους που έχουν χαμηλή κατηγορία ετών και μισθών ή ήταν άνεργοι», ανέφερε, «αλλά προβλέψαμε και για εκείνους που έχουν δυνατότητα να μείνουν στη δουλειά ένα κίνητρο. Στα ώριμα χρόνια μετά τα 27-30 οι εργαζόμενοι που έχουν την επιλογή να μείνουν στη δουλειά τους θα έχουν κίνητρο, γνωρίζοντας ότι κάθε χρονιά που μένουν θα μετράει διπλά στη σύνταξή τους».
Για τους αγρότες, δήλωσε ότι: «μέχρι τώρα πλήρωναν 6% στο εισόδημά τους και έπαιρναν πολύ χαμηλή σύνταξη. Αυτό το ποσοστό σταδιακά θα αυξηθεί μέχρι το 20%, κλιμακωτά μέχρι το 2020, με αποτέλεσμα να παίρνουν ό,τι και οι υπόλοιποι».
Ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε, ότι: « η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι ανοιχτή και ότι η κυβέρνηση εκτός από τις κύριες συντάξεις για τις οποίες είναι ανυποχώρητη, θα προσπαθήσει και για τα υπόλοιπα θέματα το καλύτερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση