GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με την πλάτη στον τοίχο και τη νέα χρονιά η Μικρομεσαία Επιχείρηση

Του Γιώργου Αρβανιτίδη. Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ.  Μπορεί η χρονιά να άλλαξε, όχι όμως και οι στόχοι. Δυστυχώς τα στοιχεία ...

Του Γιώργου Αρβανιτίδη.
Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ. 

Μπορεί η χρονιά να άλλαξε, όχι όμως και οι στόχοι. Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2016 οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θα δώσουν τη μάχη της επιβίωσης.

Μετά από αρκετά χρόνια σκληρής δοκιμασίας, πολλοί πίστεψαν ότι το 2015 θα αποτελούσε σημείο επανεκκίνησης για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριζαν ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας μπορεί υπό προϋποθέσεις να προκαλέσει μια σημαντική αναπτυξιακή αντεπίθεση. Το σενάριο αυτό θα επαληθευόταν εάν το οικονομικό κλίμα δεν είχε επηρεαστεί καταλυτικά από μια σειρά πολιτικών εξελίξεων που ξεκίνησαν στα τέλη του 2014 και κορυφώθηκαν με την επιβολή capital controls και ένα νέο μνημόνιο.

Μέσα σε μόλις λίγους μήνες, λοιπόν, τα δεδομένα άλλαξαν. Οι προβλέψεις για ύφεση τη διετία 2015-2016 επιβεβαιώνονται, τα κίνητρα για νέες επενδύσεις παραμένουν άγνωστα και η ρευστότητα αποτελεί «είδος υπό εξαφάνιση».

Η απάντηση της Κυβέρνησης στη νέα πραγματικότητα που η ίδια δημιούργησε περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα ύφεσης και πολύ γενικά σχέδια ανάπτυξης. Και εξηγούμαι.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ το 55% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της χώρας ήταν απροετοίμαστες για την πραγματοποίηση των συναλλαγών σχεδόν αποκλειστικά μέσω καρτών και ηλεκτρονικής τραπεζικής. Επιπλέον, οι τραπεζικές χρεώσεις για την χρήση POS έχουν αδικαιολόγητα υψηλό κόστος προμήθειας.

Το ασφαλιστικό που αναμένεται στη Βουλή, όπως όλα δείχνουν, θα περιλαμβάνει αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Ο αναπτυξιακός νόμος φαίνεται ότι θα καθυστερήσει πολύ, ενώ η ημερομηνία άρσης των capital controls παραμένει άγνωστη.

Το 45% του νέου ΕΣΠΑ θα διατεθεί για παλιά έργα, φρενάροντας πολλές νέες επενδύσεις.

Η επιβολή νέων και αναδρομικών φόρων συνοδεύεται από παλινωδίες όπως η κατάργηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για μεγάλη μερίδα δικαιούχων.

Στον αντίποδα, το αναπτυξιακό πλάνο της Κυβέρνησης είναι άγνωστο πότε θα υλοποιηθεί αφού τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020) για τις ΜμΕ βρίσκονται ακόμα σε φάση σχεδιασμού χωρίς να είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε στον αναπτυξιακό ρόλο της Μικρομεσαίας Επιχείρησης και γι’ αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Επιγραμματικά αναφέρω:
Σύνδεση της φορολογίας των ΜμΕ με την απασχόληση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στήριξη σε ασφαλιστικά θέματα με μέτρα όπως η κεφαλαιοποίηση παλαιών οφειλών και η σταδιακή αποπληρωμή τους.
Ενεργοποίηση νέων και υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων με παράλληλη μείωση των τραπεζικών προμηθειών για ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ρυθμίσεις συμψηφισμού οφειλών κράτους – επιχειρήσεων.
Δημιουργία πλαισίου «δεύτερης ευκαιρίας» ώστε να δοθεί κίνητρο σε έντιμους και ικανούς επιχειρηματίες να τολμήσουν ξανά.
Ενεργοποίηση και ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχων του κράτους στην αγορά.
Το νέο ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος να δώσουν έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και αλυσίδων αξίας, την παραγωγή νέων εμπορεύσιμων αγαθών.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα ρεαλιστικές λύσεις, αλλιώς τα λουκέτα και η φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την εθνική οικονομία.

Μια κρίσιμη χρονιά μόλις ξεκίνησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση