GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο "βραζιλιάνικος" ιός Ζίκα έφτασε στην Ευρώπη

Κάτοικος της Δανίας που ταξίδεψε εκτός της χώρας βρέθηκε θετικός για τον ιό Ζίκα που μεταδίδεται από κουνούπι, μετέδωσε  το δίκτυο DR τ...


Κάτοικος της Δανίας που ταξίδεψε εκτός της χώρας βρέθηκε θετικός για τον ιό Ζίκα που μεταδίδεται από κουνούπι, μετέδωσε  το δίκτυο DR της Δανίας, επικαλούμενο πληροφορίες υγειονομικών αξιωματούχων.
Οι υγειονομικές αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Δανίας, του Όρχους, δήλωσαν ότι ο ασθενής ταξίδεψε την Νότια και την Κεντρική Αμερική, εστία του ιού.
Ο ιός, που πιστεύεται ότι προκαλεί σοβαρές δυσμορφίες στα έμβρυα, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες από την περασμένη εβδομάδα: τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Δανία και την Ελβετία.
Μέχρι στιγμής, στους ασθενείς δεν περιλαμβάνεται καμία εγκυμονούσα.
Διαβάστε σχετικά: Ο ιός Ζίκα, μια απειλή για τα βρέφη στη Λατινική Αμερική
Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ελβετία. Πρόκειται για δύο πρόσωπα που επέστρεψαν από την Αϊτή και την Κολομβία και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, διευκρίνισε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγείας (OFSP).
Τις τελευταίες ημέρες, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι εντόπισαν τρία κρούσματα, Βρετανούς που είχαν ταξιδέψει στην Κολομβία, το Σουρινάμ και τη Γουιάνα, ενώ δέκα είναι τα κρούσματα στην Ολλανδία.
Από την πλευρά της, η Πορτογαλία ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν τέσσερις ασθενείς που όλοι τους είχαν ταξιδέψει στη Βραζιλία. Έχουν ήπια μορφή της ασθένειας και κανείς τους δεν χρειάστηκε νοσηλεία.
Στην Ιταλία είχαν εντοπιστεί τέσσερα κρούσματα το 2015. Επρόκειτο για ταξιδιώτες που είχαν επισκεφθεί τη Βραζιλία και όλοι τους έχουν πλέον αναρρώσει πλήρως.
Ο ιός Ζίκα πήρε το όνομά του από ένα δάσος της Ουγκάντας όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1947. Όπως και άλλοι παρόμοιοι ιοί μεταδίδεται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών Aedes aegypti και Aedes albopictus (κουνούπι-τίγρης). Η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, ούτε θεραπεία, παρά μόνο συμπτωματική. Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πονοκεφάλους, κόπωση και εξάνθημα. Έχουν καταγραφεί δύο είδη σοβαρών επιπλοκών, κυρίως σε έμβρυα που μπορεί να εμφανίσουν νευρολογικές διαταραχές ή δυσμορφίες.
Ο ιός Ζίκα, που έφθασε πέρυσι στην αμερικανική ήπειρο, μεταδόθηκε πολύ γρήγορα στην περιοχή όπου το κουνούπι τίγρης είναι «πανταχού παρόν».
Από τον Μάιο του 2015, όταν η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της αμερικανικής ηπείρου. Ορισμένες χώρες έχουν συμβουλεύσει τις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση