GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αμήχανη η Κίνα μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Η βορειοκορεατική ατομική δοκιμή φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον ρόλο της Κίνας, αλλά δεν αναμένεται ότι ο μοναδικός σύμμαχος της α...


Η βορειοκορεατική ατομική δοκιμή φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον ρόλο της Κίνας, αλλά δεν αναμένεται ότι ο μοναδικός σύμμαχος της ανεξέλεγκτης Πιονγκγιάνγκ, κυριευμένος από την έμμονη αγωνία μίας κατάρρευσης της Βόρειας Κορέας, θα πεισθεί να εγκαταλείψει την παραδοσιακή πολιτική της.

Αιφνιδιασμένη, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, και σίγουρα εξοργισμένη έως και ταπεινωμένη, η Κίνα συγκρατήθηκε και, όπως και στις προηγούμενες δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, περιορίσθηκε να εκφράσει την "κατηγορηματική αντίθεσή" της και να καλέσει τη Βόρεια Κορέα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θεωρείται βέβαιο ότι το Πεκίνο θα συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις που θα αποφασισθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να ενισχύσουν τα υπάρχοντα μέτρα που δεν έχουν καθόλου επηρεάσει τη στάση της Πιονγκγιάνγκ εδώ και 10 χρόνια, ενώ αναμένεται να εντείνουν τη δυσχερή θέση της Κίνας. 

Η πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζεται "επικίνδυνη, ανεύθυνη και απερίσκεπτη" σε κύριο άρθρο της China Daily, στο οποίο επαναλαμβάνεται ότι μόνο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Η Κίνα θα απευθύνει και πάλι εκκλήσεις για την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών, αλλά δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης των θεμελιωδών αρχών της στρατηγικής της, σύμφωνα με την αναλύτρια.

"Για το Πεκίνο, μία Βόρεια Κορέα εξοπλισμένη με πυρηνικό όπλο, είναι κάτι άβολο και ανησυχητικό. Αλλά, ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ που θα οδηγήσει σε χαώδη κατάσταση στις πόρτες της και, εν δυνάμει, στην επανένωση της κορεατικής χερσονήσου, με την Ουάσινγκτον να επεκτείνει την επιρροή της μέχρι τα κινεζικά σύνορα, είναι μία τρομακτική προοπτική στα μάτια του Πεκίνου". 

Χωρίς την υποστήριξη της Κίνας, που τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων με πετρέλαιο και τρόφιμα, τη Βόρεια Κορέα, ο πληθυσμός της θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, σύμφωνα με τις μελέτες.

Η Κίνα προμήθευσε τον περασμένο χρόνο με 23 εκατομμύρια τόννους δημητριακών και περισσότερους από 176.000 τόννους καυσίμων τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών αρχών, όμως "η επιρροή της είναι όλο και πιο αποδυναμωμένη, με κυριότερο πρόβλημα το ότι η ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ δεν ακούει. Είναι ξεροκέφαλη", λέει ο κινέζος ειδικός επί των Διεθνών Σχέσεων Ζου Φενγκ, ο οποίος δεν αναμένει ότι η Κίνα θα μεταβάλει ριζικά τη στάση της.

Στο μεταξύ, οι προοπτικές αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ φαίνεται ότι απομακρύνονται.

Τον Δεκέμβριο, κυκλοφόρησαν επίμονες φήμες για επικείμενη επίσκεψη στην Κίνα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο οποίος , αντίθετα με τον πατέρα και τον παππού του, δεν έχει επισκεφθεί εδώ και τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία τον μοναδικό του σύμμαχο.

Επίσης η αιφνιδιαστική ματαίωση της συναυλίαςτου επίσημου βορειοκορεατικού γυναικείου συγκροτήματος ποπ των Μορανμπόνγκ, δεν μπορεί να προέρχεται παρά από την κορυφή του καθεστώτος, διέψευσε τις προσδοκίες για αναθέρμανση των σχέσεων.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν υπέγραφε τη διαταγή για την πυρηνική δοκιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση