GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Financial Times - Welt: Άρθρα για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Με δύο διαφορετικά ρεπορτάζ σε ξένα μέσα, το θέμα την προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, προκειμένου να ανακοπούν οι προσφ...


Με δύο διαφορετικά ρεπορτάζ σε ξένα μέσα, το θέμα την προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές στην ΕΕ, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Στην  Die Welt, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών κάνει λόγο για "προσωρινό αποκλεισμό" της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν, αν η Αθήνα δεν ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο των συνόρων της αντιμετωπίζοντας την εισροή των προσφύγων.

"Όταν ένα κράτος του χώρου Σένγκεν δεν εκπληρώνει για μεγάλο διάστημα τις υποχρεώσεις του και δεν δέχεται βοήθεια παρά μόνον απρόθυμα, τότε δεν απαγορεύεται να το σκεφτούμε", δήλωσε η  Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, χαρακτηρίζοντας "μύθο" την ιδέα ότι "τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν".

"Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφθασε στα όριά της. Μιλήσαμε πολύ, τώρα πρέπει να δράσουμε. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη", επέμεινε.

Από την άλλη, σε δημοσίευμά τους οι Financial Times γράφουν ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. εξετάζουν ένα δραστικό σχέδιο για να περιορίσουν τις ροές προσφύγων και μεταναστών, μπλοκάροντας τον δρόμο τους στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Το σχέδιο αυτό - αν εφαρμοστεί, σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την πρόταση για τη χορήγηση βοήθειας στα Σκόπια, η οποία στην ουσία θα απομονώσει την Ελλάδα, που ήδη φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες. Η κίνηση αυτή απορρέει από τον φόβο ότι το σχέδιο να πειστεί η Τουρκία να μπλοκάρει τη ροή των προσφύγων έχει αποτύχει.

Εφόσον αποφασιστεί, η νέα πολιτική σημαίνει ότι το μέτωπο του προσφυγικού προβλήματος για την Ευρώπη μετακινείται από τις τουρκικές ακτές και το Αιγαίο στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, σημειώνει οι Financial TImes.

Συμπληρώνουν ότι το σχέδιο συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνάντηση των πρεσβευτών της Ε.Ε. μετά την επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας στους ευρωπαίους ομολόγους του, παροτρύνοντάς τους να χορηγηθεί «άμεση βοήθεια» στην ΠΓΔΜ για να εμποδιστούν «παράνομοι μετανάστες να διασχίζουν τα σύνορα με την Ελλάδα».

«Όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να παράσχουν τη μέγιστη βοήθεια στις αρχές της ΠΓΔΜ προκειμένου να ελεγχθούν τα συγκεκριμένα σύνορα με απόσπαση αστυνομικών, αποστολή εξοπλισμού και κάθε άλλου απαραίτητου μέσου», έγραφε.

Η Κομισιόν έστειλε ομάδα αξιωματούχων στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να εκτιμήσουν πόσο προσωπικό και εξοπλισμό χρειάζονται τα Σκόπια για να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα.

Παρότι η Ε.Ε. έχει ήδη χορηγήσει οικονομική βοήθεια στην ΠΓΔΜ, αξιωματούχοι λένε ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω. Το σχέδιο της Σλοβενίας πιστεύεται ότι έχει την υποστήριξη του Βερολίνου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγεται ότι το εξετάζει.

Ο εγκλωβισμός των μεταναστών και προσφύγων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα είναι -εάν αποφασιστεί- το πιο αυστηρό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής. Οι πρόσφυγες θεωρητικά μπορούν να μπουν στην ΠΓΔΜ και να ζητήσουν εκεί άσυλο. Ωστόσο, καμία χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να τους επιτρέπει να διασχίζουν τα εδάφη της προκειμένου να ζητήσουν άσυλο αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση