GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΥΠΡΙΑΚΟ! Από το mea culpa του Ανδρέα στο Νταβός του Αλέξη...

Stefanos Manos Αρχές Φεβρουαρίου 1988, στο Νταβός ο Α. Παπανδρέου δεσμεύτηκε απέναντι στον Οζάλ, ότι η Ελλάδα θα απόσχει από οποιαδήποτε ...

Stefanos Manos

Αρχές Φεβρουαρίου 1988, στο Νταβός ο Α. Παπανδρέου δεσμεύτηκε απέναντι στον Οζάλ, ότι η Ελλάδα θα απόσχει από οποιαδήποτε έρευνα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου αν και η Τουρκία κάνει το ίδιο, μέχρις ότου λυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα δεν έχει λυθεί. Κερδίσαμε μια φωτογραφία με τον Οζάλ και χάσαμε μια περιουσία στο Νταβός. Αργότερα ο Α. Παπανδρέου θα πει mea culpa. Και τι έγινε; Περισσότεροι θυμούνται την bella parola και ελάχιστοι τη ζημιά που προκλήθηκε στα εθνικά συμφέροντα.

Στο Νταβός θα είναι εφέτος ο κ. Τσίπρας και εκεί θα επιχειρηθεί η προετοιμασία του εδάφους για να εισέλθει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στην «τελική φάση». Τα Ηνωμένα Έθνη, θεωρούν πως είναι δυνατό μέσα από τις επαφές των πρωταγωνιστών (θα είναι όλοι εκεί συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν ) να προετοιμαστεί το έδαφος τόσο για πενταμερή, που θα μπορούσε να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, όσο και για να εισέλθει η διαδικασία στην τελική φάση, που συνδέεται ούτως ή άλλως με τη διεθνή διάσκεψη.

Από το 2002 εκφράζω την άποψη ότι μεταξύ μιας ομόσπονδης διζωνικής δικοινοτικής Κύπρου (που είναι η επίσημη επιδίωξη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου αλλά και επιδίωξη της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ) πολύ ασφαλέστερη, πολύ πιο βιώσιμη είναι η επιλογή της δημιουργίας δύο ανεξαρτήτων κρατών ενταγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δίλημμα είναι: ενιαίο και αδιαίρετο Κυπριακό κράτος ή δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από τον Κυπριακό λαό με δημοψήφισμα και να μην αποφασιστεί στις Ελβετικές Άλπεις με τη σύμπραξη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση