GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι ΗΠΑ η καλύτερη αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές το 2015

Οι ΗΠΑ έγιναν ο πρώτος προορισμός των γερμανικών εξαγωγών κατά το 2015, ξεπερνώντας τη Γαλλία, για πρώτη φορά από το 1961, με δεδομέν...


Οι ΗΠΑ έγιναν ο πρώτος προορισμός των γερμανικών εξαγωγών κατά το 2015, ξεπερνώντας τη Γαλλία, για πρώτη φορά από το 1961, με δεδομένη τη θετική τάση ανάπτυξης που κατέγραψε η αμερικανική οικονομία, αλλά και ένα πιο αδύνατο συναλλαγματικά ευρώ, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, στη Γερμανία.

Οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 19% στα 114 δισ ευρώ ( 127 δισ δολάρια) το 2015 συγκρινόμενες με μία αύξηση των εξαγωγών προς τη Γαλλία, κατά 2,5% στα 103 δισ ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 50 χρόνια, στο οποίο η Γαλλία δεν είναι πλέον ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή, δεν πρόκειται ν' αλλάξει στο άμεσο μέλλον. “Πρόκειται για μακρόχρονη τάση,” δηλώνει ο Σίμον Γιούνκερ, ειδικός αναλυτής στο οικονομικό ινστιτούτο DIW.

Ο Γιούνκερ αποδίδει την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της Γερμανίας με την ΗΠΑ, στην αύξηση της ζήτησης των γερμανικών προϊόντων εντός αμερικανικής οικονομίας, εξαιτίας των θετικών οικονομικών δεδομένων που ενισχύουν την κατανάλωση αγαθών, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η οικονομία των ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και είχε ανάπτυξη 2,4% το 2015, με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (OECD) ν' αναμένει ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2%, το 2016.

Από την άλλη μεριά, το ΑΕΠ της Γαλλίας, αυξήθηκε κατά 1,1% το 2015, με τον OECD να εκτιμά ότι θ' αυξηθεί κατά 1,2% τη χρονιά που διανύουμε.

“Η αμερικανική οικονομία κατά την περίοδο αυτή παρουσιάζει μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της, ευνοεί τις γερμανικές εταιρίες,” εξηγεί ο Μπέρναρτ Μέιτς, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στη Γερμανία. Τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται επίσης, “στις χαμηλές τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ, στο συγκριτικά χαμηλότερο επίπεδο μισθών στην αμερικανική οικονομία, αλλά και στην πιο ελαστική συναλλαγματική αξία του ευρώ, έναντι του δολαρίου,” συμπληρώνει. Από τα μέσα του 2014, το ευρώ υποτιμήθηκε κατά περίπου στο 1/5 της αξίας του, σε σύγκριση με το δολάριο, ακολουθώντας τη δημοσιονομική επέκταση των νομισματικών πολιτικών, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Αυτή η αλλαγή στη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου, ενίσχυσε σημαντικά τη ζήτηση γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό,” τονίζει ο Γιούνκερ. Καθώς συμμετέχει στην ευρωζώνη, η Γαλλία, δεν ήταν δυνατό να επωφεληθεί από την υποτίμηση του ευρώ, στο εξαγωγικό της εμπόριο με τη Γερμανία.

(1 δολάριο = 0,8984 ευρώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση