GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

25 Φεβρουαρίου 1973! Ο Νίκος Κοεμτζής σκοτώνει για μια παραγγελιά...

25 Φεβρουαρίου 1973. Σάββατο βράδυ προς Κυριακή, η Ελλάδα σε δικτατορικό καθεστώς, δύο αδέρφια, ο Νίκος και ο Δημοσθένης πήγαν με δύο κο...


25 Φεβρουαρίου 1973. Σάββατο βράδυ προς Κυριακή, η Ελλάδα σε δικτατορικό καθεστώς, δύο αδέρφια, ο Νίκος και ο Δημοσθένης πήγαν με δύο κοπέλες στο κέντρο Νεράιδα στα Σεπόλια όπου τραγουδούσε ο Καρουσάκης.
Ο Δημοσθένης έδωσε μια παραγγελιά στην ορχήστρα να παίξει το τραγούδι Βεργούλες του Μάρκου Βαμβακάρη. Ο τραγουδιστής είχε πει πως δεν θα δεχόταν παραγγελιές, αλλά έκανε μια εξαίρεση και ανακοίνωσε από το μικρόφωνο πως το επόμενο κομμάτι ήταν παραγγελιά.
Ο Δημοσθένης σηκώθηκε και χόρευε μόνος του στην πίστα. Δύο άνδρες σηκώθηκαν και χόρεψαν δίπλα του.
Ο αδερφός του Νίκος έβλεπε και τους γνώριζε. Ήταν αστυνομικοί. Ο Νίκος σηκώθηκε από το τραπέζι έξαλλος. Έβγαλε τον σουγιά και φώναξε «Παραγγελιά, ρε» και όρμησε στην πίστα. Σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ.
Ο Νίκος Κοεμτζής γεννήθηκε 17 Ιανουαρίου 1938 στο Αιγίνιο Πιερίας . Ο πατέρας του ήταν μαχητής του ΕΑΜ και η οικογένεια είχε περάσει αρκετές δυσκολίες για τα πολιτικά φρονήματά της.
Εκείνο το βράδυ ο Κοεμτζής είχε βγει από τη φυλακή για μικροκλοπή.
Οι δύο αστυνομικοί που σκότωσε ονομάζονταν Δημήτρης Πέγιας και Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης. Ο τρίτος που βρισκόταν στην παρέα τους ονομαζόταν Θωμάς Κορομάνης.
Η αστυνομία τον συνέλαβε λίγο αργότερα. Ο Νίκος Κοεμτζής είπε πως θόλωσε, νόμιζε ότι θα κάνουν κακό στον αδερφό του.
Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ φορές σε ισόβια, όσοι οι φόνοι και οι τραυματισμοί που διέπραξε.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια. Ήταν από τους πρώτους που γλίτωσε εξαιτίας της κατάργησης της θανατικής ποινής. Ύστερα από 23 χρόνια στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Ήταν 58 ετών.
Για χρόνια πωλούσε έξω από την Ευελπίδων την αυτοβιογραφία του που έγραψε στη φυλακή με τίτλο «Νίκος Κοεμτζής-Το μακρύ ζεϊμπέκικο». Τις Κυριακές ήταν στο Μοναστηράκι.
Σε συνεντεύξεις του έλεγε πως είχε μετανοήσει για την πράξη του.
Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 σε ηλικία 73 ετών.
Η ζωή του ενέπνευσε τον Διονύση Σαββόπουλο και έγραψε το τραγούδι «Το Μακρύ Ζεϊμπέκικο για τον Νίκο». Το 1980 ο Παύλος Τάσιος, σύζυγος της Κατερίνας Γώγου,  σκηνοθέτησε την ταινία «Παραγγελιά» με πρωταγωνιστή του Αντώνη Αντωνίου. Η υπόθεση ήταν βασισμένη στο περιστατικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση