GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: Εκεχειρία 4 χρόνια μετά. Τζιχαντιστές, Αλ Κάιντα συνεχίζουν το πυρ...

Μόλις σήμανε μεσάνυχτα τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στη Συρία μετά από 4 χρόνια αιματοκυλίσματος που έχει στοιχίσει στη χώρα εκατοντάδες χι...


Μόλις σήμανε μεσάνυχτα τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στη Συρία μετά από 4 χρόνια αιματοκυλίσματος που έχει στοιχίσει στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες ζωές ενώ έχει εξωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προωθήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών την 22η Φεβρουαρίου.
Στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συμμετέχουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Αλ Νόσρα (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).
Έτσι, ξημερώματα Σαββάτου, στην πρωτεύουσα Δαμασκό επικρατεί ηρεμία για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Όμως στις ισοπεδωμένες από τον πόλεμο πόλεις Χαλέπι και Χομς, οι οργανώσεις των εξτρεμιστών άνοιξαν πυρ. Οι αντάρτες ανήκουν στην οργάνωση Λίουα αλ Σουλτάν Μουράντ, η οποία αρνείται να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς μάχεται στο πλευρό του Αλ Νόσρα, ανέφερε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία και ΗΠΑ)  κατάφεραν να επιτύχουν τη διακοπή του εμφυλίου πολέμου και τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η σύρραξη.

Πάντως η ισορροπία κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.

Η κυβέρνηση της Συρίας διαμηνύει ότι το σχέδιο θα αποτύχει εάν ξένες δυνάμεις σπεύσουν να προμηθεύσουν στους αντάρτες όπλα κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.
Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τη συμφωνία, λέει πως θα την εφαρμόσει, για δύο εβδομάδες, αλλά εκτιμά πως η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της θα επιτεθούν πολύ γρήγορα σε αντάρτες υπό το πρόσχημα πως ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Ας προσευχηθούμε ότι θα εφαρμοστεί διότι ειλικρινά αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που μπορούμε να φανταστούμε πως είχε ο συριακός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια να δει κάτι καλύτερο, κάτι που μοιάζει με ειρήνη. Τα γεγονότα θα δείξουν», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.
Η συμφωνία προβλέπει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Βοήθεια έχει διανεμηθεί φέτος σε ορισμένες περιοχές της χώρας που τελούν υπό πολιορκία, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν απρόσκοπτη πρόσβαση. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου κάλεσε για άλλη μια φορά να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, στην οποία πλέον συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι περισσότερες χώρες της περιοχής αλλά και οι μεγάλες δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση