GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχεται το... τέλος του χαρτονομίσμτος των 500 ευρώ;

Τις πληροφορίες που ήθελαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ επιβε...


Τις πληροφορίες που ήθελαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας πως το χαρτονόμισμα αυτό είναι το “αγαπημένο” των εγκληματιών.

“Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως όργανο για παράνομες δραστηριότητες”, δήλωσε ο Ντράγκι, ξεκαθαρίζοντας πως οι σκέψεις αυτές δεν έχουν σχέση με μείωση των διαθέσιμων χρημάτων στην αγορά. Όπως σημείωσε άλλωστε, “ο κόσμος θα συνεχίσει να αποταμιεύει τα χαρτονομίσματα των 200 ευρώ”.

Η συνολική αξία των χρημάτων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε πέρυσι σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, με το 30% αυτού του ποσού να αποτελείται από χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Οι επικριτές του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ επισημαίνουν πως η αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση, για παράδειγμα, με το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα σε αμερικανικά δολάρια, που είναι αυτό των 100 δολαρίων (πάνω από πέντε φορές μικρότερης αξίας), και αυτό ευνοεί εκείνους που θέλουν να ξεπλύνουν χρήμα ή να επιδοθούν σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται πως ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ήταν ανέκαθεν η Γερμανία, η οποία ήθελε ένα χαρτονόμισμα με αξία αντίστοιχη αυτού των 1.000 μάρκων, που κυκλοφορούσε στη χώρα πριν την έλευση του ευρώ, ενώ τα μεγάλα χαρτονομίσματα εξυπηρετούν επίσης την παραδοσιακή προτίμηση των Γερμανών για τα μετρητά έναντι του πλαστικού χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση