GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποιο υπουργείο -έκπληξη ζήτησε η Γεννηματά από τον Τσίπρα...

Σε νέα φάση οδηγούνται σταδιακά οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό. Ο σημερινός κύκλος αναμένεται να κλείσει με τις τελικές αποφάσεις για...

Σε νέα φάση οδηγούνται σταδιακά οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό. Ο σημερινός κύκλος αναμένεται να κλείσει με τις τελικές αποφάσεις για το μεταναστευτικό, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού που πατραπέμπουν ασφαλώς σε μια αργόσυρτη, μαρτυρική διαδικασία με πολλές αβεβαιότητες. Εν αναμονή αυτών έχουν παγώσει και οι επαφές για το θέμα της κυβερνητικής διεύρυνσης που σημείωσαν έξαρση το προηγούμενο διάστημα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η διακοπή αυτή χρονικά τοποθετείται στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά στις αρχές του μήνα με αφορμή το προσφυγικό. Τότε μάλιστα ο πρωθυπουργός προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχε παρακάμψει τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα ο οποίος είχε ξεκινήσει σε σειρά ενημερώσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Επί της ουσίας εκείνο το ραντεβού είχε καθαρά πολιτικό περιεχόμενο με ορίζοντα τις πιθανές εξελίξεις των επόμενων μηνών, στις οποίες τώρα προστίθεται και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Τα δεδομένα από πλευράς του κ. Τσίπρα είναι σαφή καθώς δεν κρύβει την επιθυμία του για συνεργασία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη υπό την κ. Γεννηματά και δίχως τον κ. Βενιζέλο. Ασαφές έχει παραμείνει το στίγμα της κ. Γεννηματά η οποία πάντως φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πακέτο των υπό συζήτηση προϋποθέσεων να έθεσε εκτός από την προγραμματική συμφωνία και το θέμα της δικής της θέσης σε ένα καινούριο κυβερνητικό σχήμα. Το δεύτερο θέμα που εθίγη αφορούσε τον εκλογικό νόμο. Εκτός από την ανάληψη της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, αποδίδεται σημασία και σε ποιο κορυφαίο υπουργείο θα τεθεί επικεφαλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθώς τα διαθέσιμα δεν είναι και πολλά. Ενδιαφέρον έχει ότι η ίδια εκδήλωσε ενδιαφέρον για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το πρόσθετο επιχείρημα ότι έχει θητεύσει ως αναπληρώτρια υπουργός σε αυτό και γνωρίζει το χώρο. Πολιτικά όμως ο αντίκτυπος μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν ευρύτερος.

Η ιδιομορφία αυτής της συζήτησης είναι προφανής λόγω της παρουσίας του Π. Καμμένου στο Πεντάγωνο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μάλιστα, από τον περασμένο Ιανουάριο ήταν πολύ λιτός στις συζητήσεις και τις κατανομές για το σχηματισμό της κυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος τώρα δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις για διεύρυνση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, εξαιρουμένου του κ. Βενιζέλου, αλλά το εύλογο ερώτημα είναι αν θα δεχόταν και στο πλαίσιο ποιας γενικότερης συμφωνίας να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο χάριν της κ. Γεννηματά.

Ενδεχομένως αυτό το εμπόδιο να αποδειχθεί πάντως το μικρότερο καθώς για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα στρατηγικής είναι το μείζον. Η κ. Γεννηματά συνεχίζει να ακροβατεί μεταξύ δύο εσωκομματικών τάσεων. Η μια τάσσεται υπέρ της αναζήτησης γραμμών συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της κεντροαριστεράς και η άλλη επιμένει στην αυτόνομη πορεία του «τρίτου πόλου» έστω κι αν αυτό σημαίνει διάλυση του ΠΑΣΟΚ και δημιυργία νέου σχήματος. Η δεύτερη άποψη στηρίζεται κατά βάση στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει και ότι είναι θέμα χρόνου να «ξεφουσκώσει» απελευθερώνοντας πολιτικό και εκλογικό χώρο.

Ακριβώς αυτό όμως αποτελεί πλέον το κομβικό σημείο των εξελίξεων. Από την πολιτική αντοχή του σημερινού κυβερνητικού σχήματος, έστω κι αν η κοινωνική κόπωση είναι μεγάλη, θα εξαρτηθούν οι νέες ισορροπίες και συσχετισμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δήλωσε ότι έως τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του προγράμματος θέλοντας να τονώσει την αισιοδοξία κυρίως εντός του ΣΥΡΙΖΑ και να αποτρέψει φυγόκεντρες τάσεις.

Το επίσημο αίτημα της κ. Γεννηματά και όχι μόνο για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας βασίζεται στο σενάριο ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών δεν θα παραμείνει συμπαγής και επομένως ο κ. Τσίπρας σύντομα θα βρεθεί και από κοινοβουλευτικής σκοπιάς σε μειονεκτική θέση.

Ωστόσο αυτός ο συλλογισμός παραμένει σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετος από τη στιγμή που δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για βουλευτές οι οποίοι, παρά την κατακραυγή και το θυμό μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους. Επομένως δεν προκύπτει, πλην απροόπτου και παρά την ακατάσχετη φιλολογία και φημολογία, ορατό ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης η οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει και άλλα όπλα που έχει στη φαρέτρα της για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Έτσι γεννάται και το μεγάλο δίλημμα για την κ. Γεννηματά η οποία απειλείται από τον κίνδυνο να βρεθεί η ίδια σε μειονεκτική θέση αν το κυβερνητικό σκάφος περάσει έστω και πολύ δύσκολα τους κάβους του επόμενου τριμήνου και αντέξει στην θαλασσοταραχή. Όσοι μάλιστα από τους συνεργάτες της, δίνουν αυξημένες πιθανότητες στο ενδεχόμενο αυτό είναι και εκείνοι που υποστηρίζουν την έγκαιρη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κινδύνου μιας συρρικνωμένης παρουσίας αν όχι μελλοντικής εξαφάνισης.

Για να πιέσει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση που θέλει ο κ. Τσίπρας έχει και το «μαχαίρι» του εκλογικού συστήματος. Από τα διάφορα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πολιτική ουσία έχει -όπως έγραψε και την περασμένη εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία»- η σκέψη, εκτός από τον περιορισμό του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, να βρεθεί τρόπος ώστε να αυξηθεί το όριο εισόδου στη Βουλή που σήμερα είναι 3%. Με όποιο τρόπο κι αν επιχειρηθεί να συμβεί αυτό, στόχος είναι να εξωθηθούν σε υποχρεωτικές συνεργασίες οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει π.χ. ότι οι εξ αριστερών διαρροές για τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίζονται ως «χαμένη ψήφος» και θα δυσκολέψουν πολύ τις προσπάθειες είτε της ΛΑΕ είτε της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Επίσης θα βρεθούν σε εκλογικές μυλόπετρες τα ενδιάμεσα με τη ΝΔ σχήματα τα οποία ακόμη και αν καταφέρουν να συνεργαστούν δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ποια προοπτική θα έχουν.
Ανδρέας Καψαμπέλης

3 σχόλια

  1. (Αγαπητέ Ηλία, συμπληρώθηκαν 168 χρόνια από την ημέρα που δημοσιεύτηκε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Όλοι ξέρουν την φράση «Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε» αλλά έχω μια …υποψία πως οι προλετάριοι μάλλον δεν θέλουν να ενωθούν· βέβαια, μπορεί να περιμένουν τα 200 χρόνια από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, για να σβήσουν κεράκια, να κόψουν τούρτα και να φουσκώσουν και μπαλόνια.

    Ηλία, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η μόνη ελπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν η ένωση με την Ρωσία.

    Βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να πατρονάρεται από τις ΗΠΑ. Η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην πραγματοποιηθεί ποτέ η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Από την άλλη, βέβαια, είναι κι ένας τρόπος να μην λαλήσει πάλι η Γερμανία και τους πάρει ξανά όλους παραμάζωμα.

    Στην τελική, δεν υπάρχουν ούτε ΗΠΑ, ούτε Βρετανία, ούτε Ευρώπη. Μόνο μερικές εταιρείες υπάρχουν... Και καθόμαστε εμείς και μιλάμε για χώρες, λες και ζούμε ακόμα στο 1950...

    Ηλία, δεν νομίζω ότι έχει καμία σημασία τι θα ψηφίσουν οι Βρετανοί πολίτες στο δημοψήφισμα... Είμαστε μεγάλα παιδιά, για να πιστεύουμε πως θα γίνει ό,τι ψηφιστεί σε ένα δημοψήφισμα.... Ειδικά, σε μια χώρα που έχει ακόμα μοναρχία.

    Πάντως, ο Ιούνιος είναι ακόμα μακριά. Και ο πλανήτης μυρίζει μπαρούτι.

    Ο Τραμπ μου αρέσει.... Μακάρι να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο έχουν αντιληφθεί πως δεν υπάρχει δημοκρατία και ψηφίζουν επιχειρηματίες, πουτάνες, δημοσιογράφους και τέτοιους για πρόεδρους και πρωθυπουργούς.... Να, εμείς κάναμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα και τώρα θα κάνουμε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι άλλο να κάνουμε για να τους δείξουμε πως η δημοκρατία τους είναι ένα ανέκδοτο;

    Ηλία, θα ήθελα να ζούσε ο Μαρξ και να μάθαινε πως σήμερα 62 άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη. Θα ήθελα να δω την φάτσα του. Υποτίμησε την βλακεία ο Μαρξ. Και ξέχασε πως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καθάρματα. Λάθος του.

    Ηλία, ναι η Ευρώπη πεθαίνει. Αλλά εμένα σκασίλα μου. Εδώ πεθαίνουμε εμείς, για την Ευρώπη θα με νοιάζει; Σιγά την γκόμενα. Είπαμε, η Ευρώπη ήταν μια γκόμενα του Δία, που την ερωτεύτηκε, την γκάστρωσε, της έκανε κουτσουβελάκια και μετά την έστειλε γιατί βρήκε άλλη.

    Και έρχονται τα ζώα οι Έλληνες, μετά από κάτι χιλιετίες, και θέλουν να την ξαναπιάσουν γκόμενα την γεροπατσαβούρα, λες και δεν ξέρουν πως η γκόμενα που την έφτυσες δεν θα σου το συγχωρήσει ποτέ. Και θα έχει και τα δίκια της. Να είσαι καλά, Ηλία.)

    Υ.Γ. Στις ΗΠΑ ο Τράμπ προελαύνει. Αν δεν είναι αυτός, δεν θα αργήσει η εποχή που θα δούμε έναν κανονικό ΦΑΣΊΣΤΑ στην ηγεσία της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη. Και τότε είναι που θα κρατήσουμε όλοι την ανάσα μας. Μέχρι να σκάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι κουτοπονηριές του Αδώνεως και η γνωστή Δεξιά....

    Τα έγγραφα κυκλοφόρησαν και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά από το 2012 αρνιόταν επίμονα και στον υψηλότερο βαθμό να δεχτεί CD με ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων...

    Είναι προφανές ότι δεν βόλευε το περιεχόμενο των CD’s.....Κι όταν δε βολεύουν τα περιεχόμενα, τότε ή δεν τα ακουμπάμε ή τα παίρνουμε σπίτι μας και τα χαντακώνουμε όπως έκανε ο Βενιζέλος με το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ....

    Αδώνηδες, Σαμαράδες, Μητσοτάκηδες, Λοβέρδοι, Λεβεντομαλάκες και Βενιζέλοι, όμως, είναι επίσης γνωστό ότι λειτουργούν με την πρακτική «όποτε η άποψή μας διαφωνεί με την πραγματικότητα, το πρόβλημα το έχει η πραγματικότητα».... Απλώς αυτή η πρακτική δεν πιάνει πάντα και οι Αδώνηδες δε μπορούν πάντα να μας τρελαίνουν....

    Έγραφε σχετικά με το θέμα Μπόργιανς ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδ. Γεωργιάδης, στο twitter…
    =============================================
    Άδωνις Γεωργιάδης ‎@AdonisGeorgiadi
    Ο Πρόξενος τότε μιλούσε για την λίστα των Γερμανών Φοροφυγάδων
    9:31 π.μ. - 20 Φεβ 2016
    132 132 Retweet 153 153 "μου αρέσει"
    =============================================
    προσπαθώντας και πάλι να επιλέξει αυτό που τον βολεύει από ένα ολόκληρο κείμενο...

    Κακώς για τον ίδιο, η λογική επιμένει ότι αναγνωρίζοντας ως αξιόπιστη την παράγραφο ενός εγγράφου, αναγνωρίζουμε ταυτόχρονα την αξιοπιστία ολόκληρου του εγγράφου...

    Και τι άλλο αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο του προξένου μας στο Ντύσσελντορφ, το οποίο αναγνωρίζει ως αξιόπιστο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ;.... Κατ’ αρχήν έχει ως θέμα του «Πρόσκληση Υπουργού Οικονομικών Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας σε υπογράφοντα προκειμένου να συζητήσει θέμα οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων».....

    Επίσης, ο πρόξενος στο έγγραφο με το οποίο ενημερώνει τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας μέσω των παρατρεχάμενών του αναφέρει ότι με πρωτοβουλία του ρώτησε τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αν έχουν λάβει αντίστοιχη πρόσκληση από τον Υπουργό Οικονομικών Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας και του απάντησαν αρνητικά......

    Τι λέει η κοινή λογική;;;;;;;;;;;; Ότι ο Μπόργιανς ήθελε να ενημερώσει την ελληνική πλευρά για «CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων».... Καταθέτες φοροφυγάδες που σαφώς δεν ήταν Ισπανοί, Πορτογάλοι, Γάλλοι, Άγγλοι ή Ιρλανδοί..... Κυρίως όμως δεν ήταν Γερμανοί, καθώς όπως αναφέρει το έγγραφο οι Γερμανοί τακτοποίησαν μόνοι τους το θέμα της λίστας με τους γερμανούς φοροφυγάδες και μάλιστα ο πρόξενος παραπέμπει σε άρθρο της Deutsche Welle!!!

    Ειλικρινά τώρα, έχουμε δώσει το δικαίωμα στον κάθε Άδωνη να μας περνάει για τόσο ηλίθιους ώστε να προσπαθεί να μας πείσει πως ο Μπόργιανς ήθελε να ενημερώσει σε ειδική συνάντηση τον Έλληνα πρόξενο για ένα θέμα που είχε δημοσιοποιήσει σε όλο τον κόσμο η Deutsche Welle; Κι όμως, μάλλον έχουμε δώσει τέτοια δικαιώματα, δεν εξηγείται διαφορετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελευταίος σταθμός πριν το χάος...

    Η συζήτηση είχε φουντώσει... Να κατεβούμε όλοι στο Σύνταγμα, να μείνουμε εκεί, να..να.. να..

    Μεταξύ των ξαναμένων συζητητών μια φωνή ακούστηκε να κάνει μια ερώτηση... Κι αν κατεβούμε , κι αν ακόμα καταφέρουμε να διώξουμε την κυβέρνηση και όλους αυτούς που μας δουλεύουν ψιλό γαζί... μετά τι? Η σιωπή που ακολούθησε ήταν εντυπωσιακή...

    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελικά ο τελευταίος σταθμός πριν το χάος... Του έτυχε αυτός ο ρόλος...
    Να είναι η στάση που σε κατεβάζουν στη μέση του πουθενά και σου λένε προχώρα...χωρίς να ξέρουν ποια κατεύθυνση να πάρουν και τι υπάρχει στο τέλος σ΄αυτό το άγνωστο μονοπάτι.

    Η Ελλάδα μετά την τελευταία απάτη, αλλάζει δραματικά.... Ξέρετε πολύ σύντομα, αν δεν είναι ήδη εδώ, θα ακολουθήσει ένα χάος όπου η πατρίδα μας με όλα όσα θα συμβούν, δεν θα είναι κράτος, δεν θα είναι καν πόλεις κράτος όπως στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά θα γίνει σπίτια-κράτος.... Θα είναι σπίτια που θα πρέπει να υπερασπίσουν τα τελευταία στοιχειώδη δικαιώματα των ανθρώπων που θα τα κατοικούν....

    Η βαλβίδα άρχισε κιόλας να σφυρίζει.... Πως θα συνεχίσει άραγε ένας λαός που συνειδητοποιεί αργά και βασανιστικά πως δεν ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ?... Τι θα συμβεί με τους πολίτες που νοιώθουν πως ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ... Τι τρόπους θα βρει ο καθένας για να φυλάξει το σπίτι-κράτος του?...Δεν έχει σημασία αν υπάρξουν επόμενες εκλογές και κάποιοι ψηφίσουν κάτι...Θα είναι μια θλιβερή συνήθεια απλά... Οι πολιτικές προοπτικές της Ελλάδας κινούνται στη σφαίρα του ποιος είναι Ο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ... Τι πιο άθλιο... τι πιο ξεφτυλισμένο για ένα λαό να πρέπει να επιλέγει τον λιγότερο χειρότερο απατεώνα...Και να μην του βγαίνει ούτε αυτό!!!1 Γιατί αποδεικνύεται κάθε φορά πως δεν είναι καν ο λιγότερο.. αλλά απλά ο χειρότερος....

    Είναι η τραγική στιγμή της ύπαρξης που καταλαβαίνεις πως ότι υπήρχε γύρω σου, ότι ήξερες από τους κανόνες ύπαρξης, ήταν όλα μπούρδες.... Δεν υπάρχει πια ασφάλεια ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ.... ΖΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ γιατί απλά κάποιος στο επέβαλε....


    Είμαι σίγουρος πως τους χρόνους που έρχονται η Ελλάδα θα γεμίσει αγέλες... Που θα φτιάξουν τους δικούς τους νόμους, που θα επιβιώνουν με τους δικούς τους όρους, γιατί το κουστούμι έχει στενέψει πολύ... Σφίγγει λαιμούς, σφίγγει μπράτσα, σφίγγει γόνατα σε επικίνδυνο βαθμό. Αυτή η ασφυξία που βουλώνει τα στόματα των φοβισμένων ανθρώπων κάποια στιγμή θα γίνει ουρλιαχτό...

    Κάποια στιγμή θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα αφήσουμε να μπούν και μέσα στο σπίτι μας και δεν ξέρω.. κάτι μου λέει πως ο ταπεινωμένος ραγιάς εκεί θα κλωτσήσει άσχημα...

    Ίσως κάνω λάθος αλλά το ένστικτο μου λέει πως αυτή η ανώμαλη ανάσα των ανθρώπων γύρω μου θα έχει πολύ ακραία αποτελέσματα.... Γιατί το κουστούμι που μας έχουν ετοιμάσει έχει ακόμα πολύ στένεμα, πολύ ξεπούλημα, πολλές αθλιότητες που θα συμβούν και δεν είμαι σίγουρος για το πόση πολιτισμένη επιδερμίδα μας έχει μείνει ακόμα...

    Συνήθης Ύποπτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση