GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θερμό κλίμα και νέες συμφωνίες στη συνάντηση Ολάντ-Κάστρο

Σε θερμό κλίμα έγινε στο Παρίσι η συνάντηση Φρανσουά Ολάντ – Ραούλ Kάστρο και σε ακόμα θερμότερο το επίσημο δείπνο που ακολούθησε προς τι...

Σε θερμό κλίμα έγινε στο Παρίσι η συνάντηση Φρανσουά Ολάντ – Ραούλ Kάστρο και σε ακόμα θερμότερο το επίσημο δείπνο που ακολούθησε προς τιμήν του Κουβανού προέδρου με εκατοντάδες καλεσμένους, από κρατικούς αξιωματούχους μέχρι τον διάσημο Dj David Guetta!

Η Γαλλία υποδέχθηκε την Δευτέρα επίσημα κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου τον Ραούλ Κάστρο, στην πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κουβανικού Κράτους έπειτα από εκείνη του μεγαλύτερου αδελφού του Φιντέλ, πριν από 21 χρόνια. Ο 84χρονος ηγέτης έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές και με τη συνοδεία της έφιππης προεδρικής Φρουράς διέσχισε τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εκεί τον περίμενε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος υποδέχθηκε τον Κάστρο με έναν θερμό εναγκαλισμό. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για μία περίπου ώρα και υπέγραψαν δεκάδες συμφωνίες συνεργασίες, κυρίως στον εμπορικό και τουριστικό τομέα.

Μετά την ιστορική συμφωνία Κούβας- Αμερικής το 2014 για εξομάλυνση των σχέσεων και σταδιακή άρση του εμπάργκο, η Γαλλία θέλει να επιβληθεί ως "πρώτος ευρωπαϊκός, πολιτικός και οικονομικός εταίρος" της Κούβας. Ήδη, μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην χώρα, όπως ο όμιλος Pernod-Ricard που παράγει το ρούμι Havana Club, Alcatel-Lucent στις τηλεπικοινωνίες, Total και Alstom στην ενέργεια.

Η Γαλλία πρωτοστάτησε πρόσφατα στη συμφωνία για τη διαγραφή 8,5 δισεκ. δολαρίων του κουβανικού χρέους στους πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρωνόταν η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP 21) στο Παρίσι, και ήταν ένας τρόπος για να υπογραμμιστεί η συμβολή της Αβάνας στην επιτυχία της.

Το Παρίσι βλέπει επίσης στην Αβάνα ένα "βασικό στοιχείο" της προώθησης της σχέσης της με τη Λατινική Αμερική.

Από τον Απρίλιο του 2014, η Αβάνα συζητά επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καθιερώσει ένα "πλαίσιο πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας" ώστε να γυρίσει τη σελίδα της παλιάς αντιπαράθεσης σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συνεργασία με το Παρίσι δίνει την ευκαιρία στην κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας να ενισχύσει την εικόνα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση